Plitvicei-tavak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Plitvicei-tavak Nemzeti Park
Világörökség
Két tó a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Két tó a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Adatok
OrszágHorvátország
Világörökség-azonosító98
TípusTermészeti helyszín
KritériumokVII, VIII, IX
Felvétel éve1979, 2000
Elhelyezkedése
Plitvicei-tavak (Horvátország)
Plitvicei-tavak
Plitvicei-tavak
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 44° 52′ 50″, k. h. 15° 36′ 58″Koordináták: é. sz. 44° 52′ 50″, k. h. 15° 36′ 58″
A Wikimédia Commons tartalmaz Plitvicei-tavak témájú médiaállományokat.

A Plitvicei-tavak (horvátul Plitvička jezera) Horvátországban található tórendszer. Európa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben terül el, erdős hegyek veszik körül. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park 1979-től az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható. A Nemzeti Park vendégei, csak néhány nappal előre történő, online regisztráció után nézhetik meg a látnivalókat.[1]

Fekvése[szerkesztés]

Grafika a tavakról

A tavak Károlyvárostól 75 km-re fekszenek. A Kis-Kapela (Mala Kapela) és a Plješivica hegyvonulatainak találkozásánál több folyócska fut össze, melyek délről északi irányba robogva egységes tórendszert hoztak létre. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesés köti össze. A tavak felszíne összesen 2 km².

A nemzeti park területe eléri a 200 km²-t (20 000 hektár), amelyből több mint 15 000 hektár erdős terület. A vizek felszíne 215 hektárt tesz ki.

A Nemzeti Park[szerkesztés]

Vízesések

Páratlan szépsége, növény- és állatvilágának gazdagsága miatt ezt a területet már 1949-ben nemzeti parkká nyilvánították. Területén több védett állatfaj él: medve, farkas, vidra, erdei fülesbagoly. 1979-ben a vidék rákerült az UNESCO természeti világörökségi listájára.

Az évezredek során a Matica, Rječica és Plitvica folyócskák összegyűlt vize kioldotta a mészkövet és e természeti átalakulások hatására tavak, vízesések, zúgók, források és barlangok tarkította, vadregényes táj alakult ki. A vízesés kőzetének korát 4000 évre becsülik. A terület karsztos vidék, de a kőzet anyaga mésztufa.

A tórendszer keresztmetszeti rajza

A tórendszert két folyó táplálja: a Bijela Rijeka és a Crna Rijeka, ezek vize itt-ott tóvá duzzad. A víz 636 m tengerszint feletti magasságból 8 km hosszú bonyolult rendszerű tólépcsőzet által 133 m tengerszint feletti magasságba jut. A Plitvički Ljeskovac nevű falu mellett több kis patak egyesül és immár Matica néven futnak a legmagasabban elhelyezkedő, 40 m mély Prošćansko tóba.

Két nagyobb területre osztható:

  • Felső tavak vidéke: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Mihino, Jezerac, Burget, Kozjak.
  • Alsó tavak vidéke: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac, Novaković brod – ezek két vízesésbe torkollnak, a Korona és a Plitvice vízesésekbe.

A víz végül a Korana folyót alkotva távozik.

A nemzeti park különleges látnivalói a karsztbarlangok: a Nagy-barlang, a Fekete-barlang és a Tónimfa-barlang.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Bács Gyula: Jugoszlávia (Panoráma útikönyvek, Athenaeum Nyomda, Bp., 1983) ISBN 963-243-262-2

Külső hivatkozások[szerkesztés]