Sebes pisztráng

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Sebes pisztráng
A Salmo trutta fario alfajhoz tartozó példány
A Salmo trutta fario alfajhoz tartozó példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Lazacalakúak (Salmoniformes)
Család: Lazacfélék (Salmonidae)
Alcsalád: Lazacformák (Salmoninae)
Nem: Salmo
Faj: S. trutta
Tudományos név
Salmo trutta
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sebes pisztráng témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sebes pisztráng témájú médiaállományokat és Sebes pisztráng témájú kategóriát.

A sebes pisztráng (Salmo trutta) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának, ezen belül a lazacalakúak (Salmoniformes) rendjébe, ezen belül a lazacfélék (Salmonidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A sebes pisztráng majdnem egész Európa területén, beleértve Izlandot is, Anatóliában és a Kaukázus déli részén megtalálható. A Volgában is vannak állományai.

Kárpát-medencei előfordulása[szerkesztés]

A Kárpát-medencében őshonos, Magyarországon a középhegységek erős sodrású patakjainak lakója, de megtalálható néhány folyónk gyors folyású szakaszán is.

Alfajai[szerkesztés]

Megjelenése[szerkesztés]

A sebes pisztráng teste erősen nyújtott, oldalról lapított, háta élőhelye szerint változó magasságú, faroknyele magas. A hát- és farokúszó között zsírúszó van. Pikkelyei kicsinyek, 110-120 az oldalvonal mentén, 14-19 (többnyire 16) a zsírúszó és az oldalvonal között (beleértve az oldalvonal pikkelyeit is). Feje tompa orrú, szájnyílása széles (a szemek mögé ér). Az alsó kopoltyúív 2-5 felső és alsó kopoltyútüskéje gomb, a középsők pálcika alakúak. Az ekecsont fogazottsága: a lemez 2-6, a nyél 9-18 foggal, ezek többnyire kettős sorban helyezkednek el. A fiatalok farokúszója kimetszett, az öreg példányoké csaknem egyenes. Teste zöldes vagy barnás. Oldalán sötét, valamint az oldalvonalon végig és alatta fehér udvarral körülvett vörös pettyek vannak. Zsírúszója világos, piros pettyekkel. Testhossza 20-40 centiméter, legfeljebb 60 centiméter.

Életmódja[szerkesztés]

A sebes pisztráng kavicsos vagy görgeteges talajú, oxigéndús hideg folyó- és állóvizek lakója. Tápláléka mindenféle vízben mozgó apró állat, de elkapja a repülő rovarokat is.

Szaporodása[szerkesztés]

Szeptember és február között ívik, a nőstény testkilogrammonként körülbelül 1000-1200 ikrát sekély mélyedésbe rak. A kelési idő 2-4 hónap.

Források[szerkesztés]