Szürkés hangyaboglárka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Szürkés hangyaboglárka
Glaucopsyche alcon-02 (xndr).jpg
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 50 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Alrend: Valódi lepkék (Glossata)
Öregcsalád: Pillangószerűek (Papilionoidea)
Család: Boglárkalepkék (Lycaenidae)
Alcsalád: Boglárkák (Polyommatinae)
Nem: Phengaris
Faj: P. alcon
Tudományos név
Phengaris alcon
(Denis & Schiffermüller, 1775)
Szinonimák

Maculinea alcon

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szürkés hangyaboglárka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szürkés hangyaboglárka témájú médiaállományokat és Szürkés hangyaboglárka témájú kategóriát.

A szürkés hangyaboglárka (Phengaris alcon) életmódja miatt került a védett állatok listájára, szerepel az NBMR Programban és a vörös listán is.

Elterjedése[szerkesztés]

Európa nagy részén megtalálható, ám nyugat felé több helyen eltűnt már. Brit-szigetekről hiányzik, de Dél-Skandináviában megtalálható. Délnyugat-szibériai faunaelem. Magyarország egész területén előfordul szórványosan, de léteznek nagyobb egyedszámú stabil populációi is.

Élőhelye[szerkesztés]

Két ökotípus ismert Magyarországon, a lápréti és az üde hegyvidéki rétekhez kötődők, azaz a nedvesebb, nyíltabb élőhelyeket kedveli. Láp-és mocsárrétek faja, tápnövénye, a kornistárnics előfordulása miatt.

Megjelenése[szerkesztés]

Az elülső szárny 17–19 mm. A nőstényeké szélesebb, barna színű, a hímeké kék. Mindkettőjük szárnyát szürke rojtok, és fehéres peremű fekete foltocskák díszítik. A többi hangyaboglárkától a fajt ezeknek a pontoknak a kérdőjel formában való elhelyezkedése különbözteti meg. Az állat mérete 29–33 mm.

Életmódja[szerkesztés]

Szaporodásukhoz nem csupán a már említett kornistárnics elengedhetetlen, de hangyákra is szükségük van. A szürkés hangyaboglárka ugyanis petéit a növény virágzatába rejti, majd ezek lárvastádiumuk vége felé kirágják magukat és a földre pottyannak. A földön a hernyókat hangyadolgozók a fészkükbe viszik, és ott felnevelik (a hernyók hangyalárvaként, úgymond „kakukkfiókaként” viselkednek, lényegében tehát fészekparaziták). A bebábozódásuk is a hangyabolyban történik meg. Rajzásuk július-augusztus határán éri el a csúcsot.

Források[szerkesztés]