Frangepán család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Frangepán család címere két oroszlánnal

A Frangepán család (horvátul: Frankopanovich, Francopanovich, olaszul: Frangipani) régi középkori horvát nemesi család, amelyik a Zrínyi családdal együtt jelentős szerepet játszott az újkori magyar történelemben.

Története[szerkesztés]

A portoréi Újvár, az ún. Frangepán-kastély

A család a 12. században Veglia (Krk) szigetét birtokolta a horvát nemzetségi rendszer (zsupánia) keretében. A sziget hűbérura ekkor a Velencei Köztársaság volt, s ők adományozták a családnak a comes címet. Veglia később egy időre a magyar király fennhatósága alá került és a Frangepánok Észak-Horvátországban is kaptak birtokokat (Vinodol és Modrus zsupánia). A Frangepánok a 13. század végén Veglián tartományúri hatalmat gyakoroltak.[1]

1300-ban, amikor a Károly Róbert Spalatóba érkezett, a Frangepánok legelső támogatói közt voltak.

A családnak Portorén volt kastélya. A portoréi Újvárat (Novi grad, vagy Nova Kraljevica), nevezik Frangepán kastélynak is, bár 1650-ben Zrínyi Péter kezdte el az építését.

Jelentősebb családtagok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. szerk.: Kristó Gyula (főszerk.), Engel Pál, Makk Ferenc: Korai magyar történeti lexikon (9-14- század). Akadémiai Kiadó, Budapest (1994). ISBN 963-05-6722-9 

Források[szerkesztés]

  • Milan Kruhek 1999: Posjedi i gradovi obitelji Zrinskih i Frankopana - Herrschaftsgüter und Burgen der Adelsfamilien Zrinski und Frankopan. Zagreb - Wien.