Frangepán Farkas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Frangepán Farkas (horvátul: Vuk Frankopan) (terzsáci gróf) (1499? – 1546) katona.

Apja Frangepán Anzs (horvátul: Anža Frankopana), édesanyja Morosini-lány. A családjuké volt többek között a bosiljevoi vár, ide költözött Farkas 1539-ben, amikor brinjei vára a határőrvidéki katonasághoz került. Még ebben az évben a királyi bíróság halálos ítéletet mondott ki felette, és teljes vagyonát el akarták kobozni, mivel egy bírósági kézbesítést hozó bizottságot, Koroskai András zágrábi prebendárral az élén, összeveretett, majd elzavart. Az ítéletet végül nem hajtották végre.

Kitűnt a török elleni harcokban. 1543-ban a törökök Bosiljevo, Ribnik és Novigrad környékét dúlták, Kranját kifosztották. Ezt megtorlandó Frangepán Keglevich Miklóssal, valamint rokonaival, szluini Frangepán Györggyel és Blagaji Istvánnal együtt, Gackánál megtámadta az ellenséges csapatokat, és győzelmet arattak felettük.

Nevezetes az általa a gradiscei hegyen alapított dominikánus kolostor. Hatalmas szőlészetéről is híres, amely után egy közeli falut ma is Vukova Goricá-nak neveznek (ami annyit tesz: Farkas szőlőhegye).

Felesége Bocskai Katalin volt. Lányuk Erzsébet, akinek első férje Alapy János, második házasságát pedig Joseph von Dornberggel kötötte.

Frangepán Farkasnak egy művéről tudunk. Nyomtatásban megjelent Bécsben az 1530-ban német-római császárrá koronázott V. Károlyhoz intézett írása: Oratio ad Serenissimum Carolum V. Imp. et ad illustr. Germaniae Principes R. I. facta nomine Regnicolarum Croatiae. Augustae Vindelicorum, 1530.

V. Ferdinánd öccsének, I. Ferdinándnak híve volt, s a schmalkaldeni háborúban halt meg 1546-ban.

Források[szerkesztés]