Korana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korana
A Korana forrása a Plitvicei-tavaknál
A Korana forrása a Plitvicei-tavaknál
Közigazgatás
OrszágokHorvátország
Földrajzi adatok
Hossz134,2 km
Forrásszint488 m
Vízhozam86 m³/s
Vízgyűjtő terület2600 km²
ForrásPlitvicei-tavak
é. sz. 44° 54′ 09″, k. h. 15° 36′ 36″
TorkolatKulpa (Károlyvárosnál) → SzávaDunaFekete-tenger
é. sz. 45° 29′ 59″, k. h. 15° 34′ 32″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Korana témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Korana folyó Horvátország területén, a Kulpa jobb oldali mellékfolyója. Nevének eredete vitatott. Egyesek szerint a Korana neve a „kora” (kéreg) szóból ered, mások szerint a név a „gorana” névből származik, vagyis felülről folyó vizet jelent, és ismét mások a folyó nevét éles és mély sziklákkal határolt medrével („korito”) társítják. Egyesek szerint a név alapja az indoeurópai „krew” (hideg, innen való a kristály szó is) melléknév.

Leírása[szerkesztés]

A folyó a Plitvicei-tavakból, Lika keleti részén, a Kis-Kapela alatt ered. A Plitvice-patak vize, amely egy 78 m magas sziklafalról zuhan mélybe alkotja a Nagy vízesés (Veliki slap) amfiteátrumát, amely egyben Horvátország legmagasabb vízesése. További forráspatakjai a Bijela rijeka, a Crna rijeka és a Rječica. A víz tóról tóra travertin gátakon át áramlik. A tavak közül a legutolsó a Novakovića Brod. Az ebből lezúduló víz alkotja a 25 m magas Sastavci-vízesést, mely egyben a Korana kezdetét jelenti.

A forrástól a károlyvárosi torkolatig a folyó 134,2 km hosszú. A Korana folyásának számos részén festői a táj. A folyó helyenként száz méteres, vagy még magasab sziklafalak közötti mészkő szurdokokon folyik át. Ezeket a kanyonokat részben benőtték a bükkösök, részben pedig csupaszok. A felső szakaszon festői barlangok találhatók.

Szluinban, a Slunjčica és a Korana találkozásánál alakultak ki az érdekes Rastokei-vízesések. Károlyváros közelében a Mrežnica ömlik a Koranába, míg a Bosznia-Hercegovinában található Tržacban a Mutnica ömlik a folyóba. A folyó végül Károlyvárosnál torkollik a Kulpába. A folyó a Fekete-tenger vízgyűjtőjéhez tartozik, és nem hajózható.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Hrvatska enciklopedija – Korana (horvátul)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Korana című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.