Stećak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stećak
Világörökség
Adatok
OrszágBosznia-Hercegovina, Horvátország, Montenegró, Szerbia
Világörökség-azonosító 1504
TípusKulturális helyszín
KritériumokIII, VI
Felvétel éve2016
Elhelyezkedése
Stećak (Bosznia-Hercegovina)
Stećak
Stećak
Pozíció Bosznia-Hercegovina térképén
é. sz. 43° 39′ 18″, k. h. 18° 14′ 13″Koordináták: é. sz. 43° 39′ 18″, k. h. 18° 14′ 13″
A Wikimédia Commons tartalmaz Stećak témájú médiaállományokat.

A stećak (többesszáma: stećci) a kereszténység főáramlatának behódolni nem akaró, eredetileg Boszniában élő bogumilok díszesen faragott középkori sírköve. A legrégebbi ilyen sírkövek a 12. század második feléből származnak, de csak a 14-15. században terjedtek el. Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Horvátország és Montenegró területén 3300 helyszínen körülbelül hetvenezer stećak található. A sírkövek jelentős része feliratos, többségük boszniai cirill ábécével (ún. bosančica) íródott, de akad köztük néhány glagolita és latin helyesírással írt felirat is. A feliratok nyelvezete a bosnyák nyelv archaikus, ún. i-ző (ikavski) változata.

1999-ben indult a Bosanski stećak-díj, Bosznia-Hercegovina legjelentősebb irodalmi díja, amelyet a sírkőről neveztek el és a szarajevói költészeti napokon osztanak ki a költőknek.

2016-ban harminc, Bosznia-Hercegovinában, Szerbia nyugati részén, Montenegró nyugati részén és Horvátország központi és déli részén található helyszínt nyilvánítottak a világörökség részévé.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Cudesna Jugoslavija. Sarajevo, 1990.
  • Lubovac, Ragib Čelebija: Stečci bosanski stil, Šahinpašič, Sarajevo 2016.