Varasd megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Varasd megye
Varasd megye címere
Varasd megye címere
Varasd megye zászlaja
Varasd megye zászlaja
Közigazgatás
Ország Horvátország
Régió Drávamente
Megyeszékhely Varasd
Jelzés 042
Terület1261 km²
Népesség
Teljes népesség175 951 fő (2011)
Népsűrűség145,7 fő/km²
Időzóna CET, UTC+1
Varasd megye weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Varasd megye témájú médiaállományokat.
A megye zászlaja Varasdon a megyeháza épületén

Varasd megye (horvátul: Varaždinska županija) Észak-Horvátország egyik megyéje. Nevét megyeszékhelyéről, Varasdról kapta.

Földrajz[szerkesztés]

Varasd megyét északról a Dráva, nyugatról pedig a szlovén határ fogja közre. A Dráva mellett legfontosabb folyója a Bednja, amely nyugat–keleti irányban szeli át a megyét. Területének északi részét a Drávamenti-síkság képezi, a megye többi részén a Zagorje hegyei, az Ivaneci-hegység és a Kemléki-hegység terülnek el. Teljes területe 1261 km², lakosainak száma 2001-ben 183 730 volt.

Közigazgatás[szerkesztés]

A megye területe közigazgatási szempontból 28 községhez tartozik, melyek székhelyei közül hat városi rangú:

A többi 22 község központja falu:

Közlekedés[szerkesztés]

A megyét észak–déli irányban átszeli az A4-es autópálya (európai számozása E65), amely a magyar határtól Muracsány felől Zámlakánál lép a megye területére, elhalad Varasd, Varasdfürdő és Novi Marof mellett, majd délen Tkalecnél hagyja el a megye területét. Az autópálya biztosítja a leggyorsabb közúti összeköttetést a megye fontosabb városai és délre Zágráb, valamint a tengerpart, északra pedig Budapest irányába. A megyét nyugat–keleti irányban szeli át a drávamenti főút, mely nyugatra Maribor, keletre pedig Eszék felé biztosítja a közúti összeköttetést. Itt halad át a 19. században kiépített Budapest-Zágráb vasútvonal is, amelynek további fejlesztése még várat magára.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]