Ugrás a tartalomhoz

Risnjak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Risnjak
A Risnjak északi oldala
A Risnjak északi oldala

Magasság1528 m
Hely Horvátország
HegységDinári-hegység
Legmagasabb pontVeliki Risnjak (1528 m)
Elhelyezkedése
Risnjak (Horvátország)
Risnjak
Risnjak
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 45° 25′ 10″, k. h. 14° 37′ 50″45.419444°N 14.630556°EKoordináták: é. sz. 45° 25′ 10″, k. h. 14° 37′ 50″45.419444°N 14.630556°E
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Risnjak témájú médiaállományokat.

A Risnjak egy hegység és nemzeti park Horvátországban, Gorski kotar területén.

Fekvése[szerkesztés]

Risnjak a Dinári-Alpok hegyeihez tartozik. Ez a legszűkebb hegyi küszöb Pannónia és a Tengermellék között, mintegy harminc kilométer széles.

Neve[szerkesztés]

A Risnjak-hegység nevét a hiúzról kapta, amely erdőit lakja.

Éghajlata[szerkesztés]

A hegység éghajlata hegyvidéki, sok csapadékkal.

Leírása[szerkesztés]

A Risnjak legjelentősebb csúcsai a következők: Veliki Risnjak (1528 m), Snježnik (1506 m), Északi Mali Risnjak (1434 m) és Déli Mali Risnjak (1448 m) magassággal. A Risnjak alatt fakad a Kulpa folyó, a Horvát Köztársaság egyik legtisztább folyója.

A Veliki Risnjak az egyik legszebb horvát csúcs, a második legmagasabb Gorski Kotarban, csak 6 méterrel alacsonyabb, mint Bjelolasica. 1952-ben feliratot véstek a Veliki Risnjak legfelső sziklájára Schlosser és Vukotinović, a Risnjak kutatói emlékére. A hegység egész területét gazdag és változatos növényvilág és érdekes vadvilág jellemzi, ezért nemzeti parkként védett.

A csúcsról minden oldalra nyílik kilátás. Láthatjuk a Rijekai-öblöt, a Krk-szigetet, az Učka, a Ćićarija, a Snježnik, a szlovén Snežnik hegységeket, a Lokvarsko-tavat, a Bjelolasica és a Velebit hegységeket és a csúcs alatti nyeregben a Schlosser-házat.

Különösen festőiek a Veliki Risnjak fehéres sziklái, amelyek függőlegesen, több tíz méterrel emelkednek. A csupasz sziklákon az esővíz korróziója okozta bordás repedések láthatók. Ez a jelenség a Dinári-karszt északnyugati részén az egyik legkifejezettebb. A karsztos kőzet kifejezettebb azokon a helyeken, ahol a mészkő kőzettömeg dominál. Jól látható különbség van Veliki Risnjak, amely dolomitrétegű közép-jura mészkövekből épült fel, és a Mali Južni Risnjak között, ahol az alsó jura sötétebb dolomitjai és mészkövei láthatóak a felszínen.

Növényvilág[szerkesztés]

A Risnjakot illír bükk (Fagetum illyricum abietotosum) és a fenyőerdők borítják, amelyeket 1240 m magasságtól szubalpin bükkösök (Fagetum croaticum subalpinum) váltanak fel.

Állatvilág[szerkesztés]

A hegység faunája között kiemelkedik a zerge (Rupicapra rupicapra) és 1974-ben a hiúzokat (Lynx lynx) is újra telepítették.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Lásd még: Risnjak Nemzeti Park