Két tölgy (tűzfalfestmény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Két tölgy
A Wikimédia Commons tartalmaz Két tölgy témájú médiaállományokat.

A Két tölgy tűzfalfestmény Budapest VII. kerületében, a Klauzál utca és a Wesselényi utca sarkán. A festményt 2014 májusában ajándékozta a fővárosnak a fennállása 75. évfordulóját ünneplő Budapesti Lengyel Intézet. A kép témáját Stanisław Worcell lengyel író, politikus sokszor idézet gondolata adta. Ő a lengyel és a magyar nemzetet két tölgyfához hasonlította, amelyek egymás közelében, elválaszthatatlanul összenőve fejlődnek.

Története[szerkesztés]

Az első lengyel-magyar kulturális egyezményt 1934-ben kötötte a két ország. Az egyezményben foglaltak alapján 1939. május 24-én kezdte meg működését a Budapesti Lengyel Intézet. Ez volt a lengyel kultúra külföldi népszerűsítéséért felelős második központ a világon, egyben az első a budapesti külföldi kulturális intézeteknek a sorában.

Az Intézet 2014-ben egész éven át tartó ünnepségsorozattal emlékezett meg alapításának évfordulójáról. Ennek részeként május 23-án és 24-én kétnapos kulturális fesztivált és utcabált rendeztek, melyet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyitott meg. Az ajándékozással a lengyel szervezők egyik célja az volt, hogy a 75 éve jelen lévő Intézet kivonulhasson székhelye falai közül, és betagozódjon a mai Budapest izgalmas, főképp fiatalok által látogatott vigalmi negyedébe. Másik célja pedig, hogy az ún. Szabadság évében, negyed századdal a rendszerváltás után, ezzel a köztéri projekttel továbbgazdagodjék a több mint ezeréves lengyel-magyar barátság legújabb kori fejezete.

A festményt a Neopaint Works készítette. A „Tűzfalrehab Erzsébetvárosban” program keretében Erzsébetváros Önkormányzata társfinanszírozásában, a VII. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával valósult meg.

Leírása[szerkesztés]

Az ezredforduló után az Erzsébetvárosban falfestmények sora készült el, melyek mind a modern murális művészet sajátos megnyilvánulásai. Ebbe a sorba tartozik a lengyel-magyar tematikájú mű is. A színes falfestmény 17 m magas. Stílusában a kubizmust idézi, amennyiben témáját geometrikus alakzatokba tördelve mutatja. Két tölgyet ábrázol, továbbá Kossuth Lajos londoni barátjának, Stanisław Worcell-nek 1848-ban megfogalmazott gondolatait magyar és lengyel nyelven. A kép alján az emlékév logója látható. A felirat szövege:

„Magyarország és Lengyelország két öröklétű tölgy,
melyek külön törzset növesztettek, de
gyökereik a föld alatt összefutnak és láthatatlanul
összekapcsolódtak, összefonódtak.
Ezért egyiknek léte és erőteljessége,
a másik életének és egészségének feltétele.”

"Węgry i Polska to dwa wiekuiste dęby,
każdy z nich wystrzelił pniem osobnym i odrębnym, ale
ich korzenie, szeroko rozłożone pod powierzchnią ziemi,
i splątały się, i zrastały niewidocznie.
Stąd byt i czerstwość jednego jest drugiemu warunkiem
życia i zdrowia".

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]