Władysław Szpilman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Władysław Szpilman
Władysław Szpilman.jpg
Született 1911. december 5.[1][2]
Sosnowiec[3]
Elhunyt 2000. július 6. (88 évesen)[1]
Varsó[4]
Állampolgársága lengyel
Gyermekei Andrzej Szpilman
Foglalkozása
Iskolái
  • Fryderyk Chopin University of Music (zongora)
  • Academy of Arts, Berlin (1931–1933, zongora)
Kitüntetései
Sírhely Powązki katonai temető

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Władysław Szpilman témájú médiaállományokat.

Władysław Szpilman (Sosnowiec, Lengyelország, 1911. december 5.Varsó, 2000. július 6.) világhírű, zsidó származású lengyel zongoraművész, zeneszerző.

Élete[szerkesztés]

Władysław Szpilman zongoristaként dolgozott a Lengyel Rádiónál, míg a németek 1939-ben le nem rohanták Lengyelországot, és el nem foglalták Varsót. A németek létrehozták a városban a gettót, és a családjával ő is a varsói gettóba kényszerült, ahol eleinte egy kávézóban zongoristaként dolgozott, majd fizikai munkát végzett. A zsidóság megsemmisítését jelentő holokauszt elől elmenekült, és Varsó különböző helyein bujkálva várta a háború végét.

Túlélése Wilm Hosenfeld német kapitánynak köszönhető, aki szégyellte országa náci nézeteit. Hosenfeld látta el étellel és menedékkel, amíg a szovjetek fel nem szabadították Varsót. Hosenfeld később egy szovjet munkatáborban halt meg.

Miután véget ért a háború, Szpilman folytatta zenész tevékenységét. Az egyik legtermékenyebb zeneszerzővé vált Lengyelországban.

1945-ben, a háború vége után nem sokkal megírta túlélésének történetét. A könyvet Lengyelországban adta ki, Śmierć Miasta ("A város halála") címmel. A könyvet erősen cenzúrázta a kommunista hatalom, aminek nem tetszett a háború ilyen értelmezése, és csak kis példányszámban adták ki.

Władysław Szpilman sírja a Powazki Temetőben Varsó-ban

Szpilman életrajza 50 évig nem került újra kiadásra, mígnem 1998-ban megjelent angolul (és sok más nyelven is) A zongorista címmel.

Film[szerkesztés]

2002-ben a lengyel származású Roman Polański rendezésében film készült Szpilman életrajzi regényéből hasonló címmel (A zongorista). Szpilmant Adrien Brody, míg Hosenfeldet Thomas Kretschmann alakítja. A film elnyerte a legjobb férfi főszerepért, a legjobb rendezésért és a legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscar-díjat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Integrált katalógustár, 2014. április 26.
  2. data.bnf.fr, 2015. október 10., http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb13761701j
  3. Integrált katalógustár, 2014. december 11.
  4. Integrált katalógustár, 2014. december 31.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]