Piast

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piast

UralkodóházPiast-dinasztia
Született1. évezred
Elhunyt861
ÉdesapjaChościsko
HázastársaRzepicha
GyermekeiSiemowit
A Wikimédia Commons tartalmaz Piast témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Ez a lap a legendabeli dinasztiaalapítóról szól. A dinasztiát ld. itt: Piast-dinasztia

Piast (más néven Piast Kołodziej, azaz kerékgyártó) legendabeli alak Lengyelország korai történetében (8. vagy 9. század), a mondák szerint a Piast-dinasztia alapítója.

A legenda szerint egyszer két messze idegenből érkezett vendég köszönt be hozzá váratlanul. Arra kérték, hadd maradjanak Piasttal és feleségével, hogy együtt ünnepeljék meg a fiuk, Siemowit hetedik születésnapját. Piast ott is marasztalta őket. Hálából a vendégek áldást hagytak hátra, és Piast pincéje ezután sohasem fogyott ki az ételből. Ezt látva Piast honfitársai úgy döntöttek, legyen Piast Popiel herceg örököse. A mondák szerint Piast volt az ük-ükapja I. Mieszkónak, aki Lengyelország első dokumentált uralkodója, és az első lengyel király, I. (Vitéz) Boleszláv apja.

Popiel herceg legendája szerint a IX. században élt. Popiel gyűlölt uralkodó volt, és még rosszabb nőt vett feleségül. Egy nap elhatározta, hogy megszabadul a családjától és így elkerüli a későbbi rivalizálást. Feleségével nagy fogadást tartottak, melyen mérgezett bort szolgáltak fel. Minden rokonuk meghalt. Büntetésként Isten több ezer egeret küldött, melyek a házaspárt egy toronyba kergették. Az egerek azonban utolérték és felfalták őket.

Források[szerkesztés]

  • legendy.pl: Piast legendája (lengyel nyelven). [2012. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 7.)