Witold Gombrowicz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Witold Marian Gombrowicz
Witold Marian Gombrowicz
Witold Marian Gombrowicz
Születési név Witold Marian Gombrowicz
Született 1904. augusztus 4.
Flag of Poland 2.svg Małoszyce
Elhunyt 1969. július 25. (64 évesen)
Flag of France (bordered).svg Vence
Állampolgársága
Nemzetisége lengyel
Foglalkozása író
Iskolái Varsói Egyetem
Díjak Prix Formentor (1967)

Witold Marian Gombrowicz weboldala
Witold Marian Gombrowicz az IMDb-n
Witold Marian Gombrowicz PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Witold Marian Gombrowicz témájú médiaállományokat.

Witold Marian Gombrowicz (Lengyelország, Małoszyce, 1904. augusztus 4.Franciaország, Vence, 1969. július 25.) lengyel regényíró, novellista és drámaíró.

„Egyedül azt várom el az embertől, hogy a világnézete ne vegye el a józan eszét”.

Életrajza[szerkesztés]

Nemesi családban született 1904-ben. 1911-ben családjával együtt Varsóba költözött. A gimnázium elvégzése után, 1922-ben a Varsói Egyetem jogi karára iratkozott be, ahol 1927-ben végzett. Közel egy évet Franciaországban töltött. Visszatérte után megkezdte bírói gyakorlatát, amelyet azonban csakhamar odahagyott. Írói próbálkozásait az 1920-as években kezdte meg. A két világháború közötti Lengyelországban írta meg Ferdydurke című regényét, amely máig nagy népszerűségnek örvend.

A második világháború kitörése Argentínában érte, ahová egy hónappal korábban utazott egy új óceánjáró hajóval, és úgy határozott, hogy Buenos Airesben marad. Itt 1947 és 1955 között a „Banco Polaco” (Lengyel Bank) hivatalnoka. Művei 1953-tól kezdtek el megjelenni, többnyire a párizsi lengyel emigráns Instytut Literacki (Irodalmi Intézet) kiadásában, és ebben az évben kezdte el írni később háromkötetesre bővült Naplóját, amely életművének egyik sarokpontja.

1963-ban egy ösztöndíjjal Nyugat-Berlinbe, majd rövidesen Franciaországba utazott. Itt ismerkedett meg egy kanadai francia diáklánnyal, aki később Rita Gombrowicz néven a felesége, majd hagyatékának gondozója lett. A Nizza melletti Vence-ban halt meg asztmában 1969-ben.

Művei Lengyelországban a rendszerváltást megelőzően csak töredékesen jelentek meg. Drámáit játszották, ugyanakkor Gombrowicz kikötötte, hogy regényeit csak abban az esetben adhatják ki, ha a naplóját is megjelentetik, amit a cenzúra nem engedélyezett, így ezekre 1989-ig várni kellett. Életművének szülőhazájában és külföldön egyaránt kiterjedt irodalma van. Születésének századik évfordulóját, 2004-et Lengyelországban hivatalosan Gombrowicz-évvé nyilvánították.

A biszexualitását nyíltan vállaló[1] író munkássága újabban politikai viták kereszttüzébe került, mivel Roman Giertych lengyel oktatásügyi miniszter – műveit „homoszexuális propagandának” minősítve – azt javasolta, Gombrowicz kerüljön ki a kötelező iskolai tananyagból.[2][3]

Életműve[szerkesztés]

Witold Gombrowicz mellszobra Kielcében
  1. Drámák (Európa Könyvkiadó, 1984)
  2. Testamentum (Pesti Szalon Könyvkiadó, 1993, Pálfalvi Lajos fordítása)
  3. Drámák (Kalligram Könyvkiadó, 1998 – ebben szerepel a Történelem [Historia] című, korábban magyarul meg nem jelent dráma is, Körner Gábor fordításában)

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Witold Gombrowicz témájú médiaállományokat.
Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Witold Gombrowicz témában.