Gallus Anonymus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gallus Anonymus
Album pisarzy polskich page011 - Gallus.jpg
Életrajzi adatok
Született1065 körül
Elhunyt1116 körül (51 évesen)
Ismeretes mint történetíró
Nemzetiség olasz vagy francia (?)
Pályafutása
Szakterület történettudomány
Jelentős munkái A lengyel fejedelmek és hercegek tetteinek krónikája
A Wikimédia Commons tartalmaz Gallus Anonymus témájú médiaállományokat.

Gallus Anonymus (lengyelül: Gall Anonim; 1065 körül – 1116 körül) latin nyelven író középkori lengyelországi krónikás, az első lengyel krónikaíró, a Cronicae et gesta ducum sive principum Polonorum (’A lengyel fejedelmek és hercegek tetteinek krónikája’, 1115 körül) szerzője.

Latinul írt, és nem tudni, melyik ország fia volt. Neve alapján (a ’gall’) lehetett francia, de az is lehet, hogy olasz volt.

Munkássága[szerkesztés]

Ferdeszájú Boleszláv idején élt (a XI. század végén, XII. század elején). Lengyelországba valószínűleg a Szent Egyednek szentelt somogyvári apátságból jött, Magyarországról 1110 körül a zarándokútról visszatérő III. Boleszlávval, aki ilyen módon akart vezekelni testvére Zbigniew megöléséért. A krónikát valószínűleg a kancellár, Michał Awdańc megbízásából írta.

Szerzetes volt, valószínűleg bencés, a lengyel királyi kancellária hivatalnoka. Az egyik hipotézis szerint egy kis lengyel falu, Lubiń kolostorának szerzetese volt. Mindamellett, hogy nem ismerjük származását, feltételezik, hogy Dél-Franciaországból jött (innen van a Gall melléknév), közelebbről Provence-ból, a St. Gilles (Szent Egyed) kolostorból, azonban újabban megjelent egy olyan elmélet, hogy esetleg a velencei Szent Miklós-kolostorból jött.

A Lengyel krónika[szerkesztés]

A Lengyel krónikát 1112–1116 között írta. A moralizáló jellegű krónika irodalmi műként is jelentős. Bemutatja a lengyel történelmet a Piast dinasztia kezdeteitől a szerző koráig.

Nagy hatással volt a későbbi lengyel közgondolkodásra, hiszen művében azt hangsúlyozta, hogy az uralkodó tekintélye kisebb, mint az a tekintély, melyet Isten a nép gyűlésére ruházott.

Ez a gondolat egyébként tipikus volt a mai Oroszország és Ukrajna területén alakult fejedelemségek korai történetében is, ahol a „duma” (tanács), a lengyel „szejm” megfelelője, sokáig fontos szerepet játszott, amíg hatalmát meg nem törték az abszolút uralomra törő fejedelmek. Lengyelországban azonban a forrásokban elsőként Gallus Anonymusnál felbukkant gondolat jóval tovább élt, és a „lengyel nemesi köztársaság” intézményének megalapozójává vált.

Gallus után a gondolatot Wincenty Kadłubek történetíró vitte tovább.

Magyarul[szerkesztés]

  • Gall Névtelen: A lengyel fejedelmek avagy Hercegek krónikája és tettei; ford., tan., jegyz. Bagi Dániel; Argumentum, Bp., 2007

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]