Dunajec

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dunajec
Dunajeci tutajosok, háttérben a „Három korona” hegy
Dunajeci tutajosok, háttérben a „Három korona” hegy
Országok
Földrajzi adatok
Hossz274 km
Vízgyűjtő terület6804 km²
Forrás Fehér- és Fekete-Dunajec
Torkolat Visztula (Opatowiecnél) → Balti-tenger
é. sz. 49° 12′ 60″, k. h. 19° 45′ 58″Koordináták: é. sz. 49° 12′ 60″, k. h. 19° 45′ 58″
Elhelyezkedése
Dunajec.png
A Wikimédia Commons tartalmaz Dunajec témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Dunajec a Visztula jobbparti mellékfolyója Lengyelország déli részén és Szlovákiában. Bár a Magyar Királyság határfolyója volt, nem a Dunába ömlik.

Földrajza[szerkesztés]

Hossza 247 km (beleszámítva a Fekete-Dunajecet), amiből 17 km Szlovákia területén folyik (Sromowce Niżne és Szczawnica között). Vízgyűjtő területe 6804 km², amiből Lengyelország területén 4854,1 km², Szlovákia területén 1949,9 km².

Futása[szerkesztés]

A Dunajec kanyonja a Pieninekben

A Magas-Tátra északi lejtőin, Lengyelországban eredő és északkelet felé tartó Fekete- és Fehér-Dunajec folyók egyesüléséből jön létre Nowy Targ városánál. A folyó végig a Kis-lengyelországi vajdaságban vagy annak határán folyik.

Először délnek tart Szlovákiáig. Ezen a szakaszon épült a Csorsztini-víztározó,(wd) ahol jobbról belefut a Magas-Tátrából érkező Bialka (Białka) patak.

Szlovákia határát Szepesófalutól 2 km-re északnyugatra éri el, majd 17 km hosszan lengyel-szlovák határfolyóként, annak utolsó 7 km-es szakasza kanyonként hatol át a Pienineken (Dunajec-áttörés), jobbról mellőzve e hegység domináns Három korona (Trzy Korony) hegyét. Ezen folyószakaszon található annak legszűkebb, mindössze 10 m széles Betyárugrás (Zbojnícky skok) nevezetű szűkülete. A folyó az Erdész-patak torkolatát követően, Erdőstől 2 km-re északnyugatra hagyja el Szlovákia területét. Ezután a hegyeket elhagyva előbb északnak, majd északkeletnek tart.

A Szandeci-medencében, Ószandec és Újszandec között jobbról fut bele legnagyobb mellékfolyója, a Poprád. Újszandecnél jobbról a Kamienica ömlik bele. A Rożnówi-víztározó után, a Czhówi-víztározóban balról a Łososina, Tarnónál pedig jobbról a Biała folyó vize gyarapítja. Tarnó után északnyugatra fordul, végül a Szentkereszt vajdaság határára érve Opatowiec falunál torkollik a Visztulába.

Települések a folyó mentén[szerkesztés]

A Dunajec torkolata

(Nem teljes felsorolás. Zárójelben a lengyel illetve szlovák név szerepel.)

Víztározók[szerkesztés]

A Czhówi-víztározó gátja

Három nagy mesterséges tó – illetve hozzá tartozó gát és vízerőmű – található a folyón, ezek:

Nevezetességei[szerkesztés]

  • Turisztikai nevezetessége a szlovákiai Ómajor illetve Vöröskolostor kikötőjéből induló tutajozások. A két tutajos által irányított vízi járművek az indulási helytől függően a folyó 14 illetve 10 km-es szakaszán hajóznak végig.
  • Nedeci vár