Kokkenhauseni csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kokkenhauseni csata
Konfliktus Lengyel-svéd háború (1600-11)
Időpont 1601. június 23.
Helyszín Koknese (Kokkenhausen), Lettország
Eredmény Lengyel győzelem
Szemben álló felek
Herb Rzeczypospolitej Obojga Narodow.svg Lengyelország-LitvániaGreat coat of arms of Sweden.svg Svéd Királyság
Parancsnokok
POL COA Radziwiłł Książę Ia.svg Krzysztof „Piorun” RadziwiłłVasa Royal COA.svg Károly svéd herceg
Szemben álló erők
2900 lovas
300 gyalogos
ukrajnai kozákok
4 000 lovas
1000 gyalogos
Veszteségek
kb. 80-100 főúgy 2000 fő
é. sz. 56° 38′ 17″, k. h. 25° 25′ 02″Koordináták: é. sz. 56° 38′ 17″, k. h. 25° 25′ 02″

A Kokkenhauseni csata lengyelül Bitwa pod Kokenhausen 1601. június 23-án a livóniai Kokkenhausen (ma Koknese, Lettország) mellett aratott lengyel győzelem a svédek felett.

Lengyelország és Svédország között háború tört ki 1600-ban III. Zsigmond lengyel király detronizációja és Livónia birtoklása okán. Stockholmban a hatalmat átvevő Södermanland hercege egy tekintélyes sereg élén (4000 lovas, 1000 gyalogos) elküldte fiát Károly svéd herceget, hogy foglalja el az országot. Vele szemben a litván Krzysztof „Piorun” Radziwiłł 2900 lovassal, 300 gyalogossal és kozákokkal állt ellen Kokenhausennél, mely település egyike volt a Német Lovagrend által alapított városoknak.

A csata előtt Radziwiłł két csoportba osztotta lovasságát, melyet rendkívül fürge és rohamozásban nagyon hatékony páncélos huszárok alkottak, akiknek lovassági lándzsájukhoz tollak is csatlakoztak, melyek suhogtak a szélben. Az első csapatba a legkiválóbb katonák kerültek, s ez lett a sereg magva.
A csata során a lengyelek oldalán küzdő kozákok jelentős sikereket értek el a svéd lovassággal szemben, s visszaszorították őket az egyik szárnyon. Ezt követően Krysztof Dorohostajski lovasainak támadása révén lehetővé vált a teljes ellentámadás, s ez eldöntötte az ütközetet. A svédek bár keményen harcoltak, de végül alulmaradtak és megfutamodtak. Ez volt az első legjelentősebb győzelem a svédek felett Livóniában. A csatában a lengyelek nyolcvan, vagy száz embert vesztettek, a svédek kétezret.

A továbbiakban Weisenstein mellett sikerül leverni egy nagyobb svéd sereget Jan Karol Chodkiewicz litvániai hetmannak, azután a kircholmi ütközetben kerül sor újabb fényes lengyel győzelemre.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bitwa_pod_Kokenhausen című lengyel Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.