Hedvig lengyel királynő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hedvig
Thomas Weissfeld szobra
Thomas Weissfeld szobra

Lengyelország királynője
Uralkodási ideje
1384. október 16. 1399. július 17.
KoronázásaWaweli székesegyház
1384. október 16.
Elődje Lajos
Utódja II. Ulászló
Életrajzi adatok
Uralkodóház Capeting–Anjou
Született 1374. február 18.
Buda
Elhunyt 1399. július 17. (25 évesen)
Krakkó
NyughelyeWaweli székesegyház
Édesapja I. Lajos magyar király
Édesanyja Kotromanić Erzsébet magyar királyné
Testvére(i)
Házastársa II. Ulászló lengyel király
Gyermekei Erzsébet Bonifácia királyi hercegnő
Vallás római katolikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Hedvig témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Szent Hedvig
Tisztelete
Egyháza római katolikus egyház
Boldoggá avatása1979. május 31., Róma
Boldoggá avatta: II. János Pál pápa
Szentté avatása1997. június 8., Krakkó
Szentté avatta: II. János Pál pápa
Kegyhely Szent Szaniszló és Szent Vencel-székesegyház
Ünnepnapja június 8.
Védőszentje ennek Lengyelország, Inowrocław, Nieszawa, Radomsko, Tczew, Dunakanyar

Anjou Hedvig (lengyelül: Jadwiga Andegaweńska, litvánul: Jadvyga de Anjou; Buda, 1374. február 18. – Krakkó, 1399. július 17.) a Capeting–Anjou-házból származó magyar királyi hercegnő, I. Lajos magyar király és Kotromanić Erzsébet magyar királyné legifjabb leánya, apja 1382-es halálát követően Lengyelország királynője 1399-ben bekövetkezett haláláig. A római katolikus egyház 1997-ben szentté avatta, azóta Szent Hedvig néven is ismeretes. Hitvesétől, Jagelló litván nagyfejedelemtől (a későbbi lengyel király) született egyetlen gyermeke Erzsébet Bonifácia királyi hercegnő szülését követően hunyt el gyermekágyi lázban. Halálával halt ki az Anjou-ház magyar királyi ága.

Élete[szerkesztés]

Nagy Lajos magyar királynak és Kotromanić Erzsébetnek három lánya született, Katalin, Mária és Hedvig. Apja halála után a magyar trónt Mária örökölte. A kassai privilégiumnak megfelelően a lengyel trón is rá, illetve leendő férjére Zsigmond magyar királyra szállt volna, mert Lajos a két országot egyben kívánta örökíteni. A lengyelek azonban követelték a királynő Krakkóban való tartózkodását, amit Mária magyar királynőként nem tudott biztosítani, így végül anyja, Kotromanić Erzsébet közbenjárása nyomán Hedvig örökölte a lengyel trónt. Hedviget 1384-ben koronázták meg, az oklevelek királyként (rex) említik, mert a kor hivatalos latin nyelve nem tett különbséget királynő és királyné közt, és nem lett volna egyértelmű, hogy uralkodóról van szó.

Hedviget eredetileg Habsburg Vilmos osztrák herceggel jegyezték el még négyévesen, mielőtt Ulászlóhoz ment feleségül. A lengyelek nem fogadták el Habsburg Vilmost királyukként, ezért elűzték. Az országot azonban fenyegette keletről a pogány litvánok serege, így kapóra jött, amikor fejedelmük, Jagelló Ulászló 1385-ben házassági ajánlattal jelentkezett Hedvig udvarában, ami persze feltételezte ő és népe áttérését a kereszténységre. Hedvig ebben Isten akaratát látta, s beleegyezett az új házasságba azzal a feltétellel, hogy a Szentszék kimondja Vilmossal kötött házassága érvénytelenségét. Ez meg is történt, sőt IX. Bonifác pápa elfogadta a keresztszülői felkérést is a királyi pártól.

Szent Hedvig lett a litvánok keresztény vallásra térítésének igazi pártfogója, aki az üdvöt és a kegyelmet hangsúlyozta férje meglehetősen világias, erőszakos módszereivel szemben. Ő szorgalmazta, hogy a még zavargó, áttérni nem akaróknak ne vegyék el jószágaikat, hangsúlyozva, hogy: Ha vissza adtuk is javaikat, ki fogja visszaadni elsírt könnyeiket?…. Szorgalmazta a meggyőzés elvét a kereszteléseknél, illetve a litván papság kiművelését. Prágában 1397-ben kollégiumot alapított litván teológusok számára is. Krakkóban noviciátust alapított, ahol elérte a teológiai fakultás megindítását is a pápától. Biecz városában kórházat építtetett.

Leánya, Erzsébet Bonifácia szülését követő gyermekágyi lázba halt bele négy nappal később. A római katolikus egyház szerint a szentség hírében halt meg 1399-ben, s közeli szentté avatását a lengyelek annyira biztosra vették, hogy a krakkói Waweli székesegyház oltára alá temették, nem a kriptába, ahová a királyi főket is szokták. Bár a kanonizáció, illetve az elevatio (felemelés) még sokáig váratott magára, töretlen volt – ahogy a lengyelek hívják – Jadwiga tisztelete, s mindenhol szentek társaságában, szentként ábrázolták. Szentté azonban csak az első lengyel pápa, II. János Pál avatta 1997. június 8-án, aki korábban már bíborosként a boldoggá avatásán szorgoskodott.

Szent Hedvig 2006 óta a Dunakanyar védőszentje. Ünnepe: július 18. 2013. október 30-án a budai vár falánál szobrot avattak tiszteletére[1] (alkotója Daliutė Ona Matulaitė litván szobrásznő).

Filmművészet[szerkesztés]

  • „Anjou Hedvig”, Rendező: Krzysztof Zanussi, magyar–lengyel–osztrák koprodukcióban készült játékfilm
  • Koronás sas lengyel tévéfilmsorozat, 2018

Gyermeke[szerkesztés]

Férjétől, Jagelló (1351 körül–1434) litván nagyhercegtől, II. Ulászló néven lengyel királytól, 1 leány:

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Lenarduzzi, Marie-Albane: Szent Hedvig magyarországi Anjou hercegnő, Lengyelország királynője, Ecclesia, Budapest, 2003 (Eredeti kiadás: Lenarduzzi, Marie-Albane: Sainte Hedwige. protectrice des nations, Pierre Téqui éditeur, Párizs, 1999)
  • Dümmerth Dezső: Az Anjou-ház nyomában, Panoráma, Budapest, 1982
  • Bérczi Sz.: Magyarországi szent királylányok emlékezete. TKTE. Budapest, 2008 (ISBN 978-963-87437-2-5)
  • Török J.: A magyar föld szentjei, Tulipán Könyvkiadó Kft, Budapest, 1991
  • White, K. E.: Szentek kislexikona. Maecenas Könyvkiadó, Budapest, 1993

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Lajos
Lengyelország királynője
1384–1399
Capeting–Anjou-ház
A lengyel címer
Következő uralkodó:
II. Ulászló