Kiek in de Kök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tallinn óvárosa
Világörökség
A Kiek in de Kök ágyútorony
A Kiek in de Kök ágyútorony
Adatok
OrszágÉsztország
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, IV
Felvétel éve1997
Elhelyezkedése
Kiek in de Kök (Tallinn)
Kiek in de Kök
Kiek in de Kök
Pozíció Tallinn térképén
é. sz. 59° 26′ 05″, k. h. 24° 44′ 28″Koordináták: é. sz. 59° 26′ 05″, k. h. 24° 44′ 28″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kiek in de Kök témájú médiaállományokat.

Kiek in de Kök (alnémet nyelvjárásban Kukkants a konyhába) ágyútorony Tallinn óvárosában, a tallinni városfal része. Nevét arról kapta, hogy a torony védői be tudtak pillantani az alsóváros konyháiba. Az 1475-ben épült torony magassága 38 méter, a falak vastagsága 4 méter. A falakban IV. (Rettenetes) Iván 1577-ből származó ágyúgolyói láthatóak. Napjainkban a Tallinni Városi Múzeumnak a városfal történetét bemutató kiállítása látható benne.

Története[szerkesztés]

A torony építése óta több átalakuláson ment keresztül: a livóniai háborúk (1558–1583) idején részben lerombolták, és többször újjáépítették. A 16. és 17. században a két alsó szintet a földmunkák során elrejtették és a felső szinteken új lövőréseket készítettek. 1760-ra a torony harcászati szempontból feleslegesé vált, és egészen a 20. századig raktárként hasznosították. A 20. századi restaurálás során visszaállították a torony 17. századi alakját. Jelenleg egy állandó kiállítás helyszíne, amely Tallinn születését és felvirágzását mutatja be, illetve a 13–18. század legfontosabb katonai eseményeit.

1958-ig romos állapotban volt, ekkor kezdték el a felújítását. 1966–1968 között nagyobb átépítéseket végeztek a tornyon. Ekkor nyitották meg a földszinti bejáratot, valamint kiszélesítették az első emeletre vezető lépcsőt. Az átalakítást követően 1968-ban nyitották meg a toronyban a Tallinni Városi Múzeum kiállítását. 2008–2010 között felújították és megújították az ott található kiállítást.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kiek in de Kök című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]