Lennart Meri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lennart Meri

Lennart Georg Meri (Tallinn, 1929. március 29.2006. március 24.) író, filmrendező és politikus, az észt függetlenségi mozgalom vezetője, majd 1992 és 2001 között Észtország köztársasági elnöke.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tallinnban született, édesapja a diplomata és műfordító Georg Meri volt. Fiatal korában a családjával együtt külföldre utazott és kilenc iskolában négy különböző nyelven tanult; az észt anyanyelve mellett folyékonyan beszélt finnül, franciául, németül, angolul és oroszul.

1940 júniusában, amikor éppen Észtországban tartózkodott, a Szovjetunió megszállta a balti államokat és Merit családjával együtt Szibériába deportálták, ahol 12 évesen favágóként kellett dolgoznia.

A Meri család túlélő tagjai a második világháború után térhettek csak haza és Lennart beiratkozhatott a Tartui Egyetemre, ahol 1953-ban történelem-nyelvészet szakon szerzett diplomát. Politikai okokból nem dolgozhatott történészként, ezért drámákat írt a Vanemuine, a legrégibb észt színház számára. Később rádiósként tevékenykedett és néhány filmet is rendezett.