Elefántrend

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elefántrend
Adományozza Dánia uralkodója
TípusLovagrend egy fokozattal
Kaphatjákkirályi házak tagjai és államfők
StátuszJelenleg is adományozzák
Statisztikák
Alapítás dátuma1693. december 1.
Viselési sorrend
Alacsonyabb rangú kitüntetésDannebrog-rend

A Wikimédia Commons tartalmaz Elefántrend témájú médiaállományokat.

Az Elefántrend (dánul Elefantordenen) a Dán Királyság legmagasabb kitüntetése. Bár voltak 15. századi előzményei, hivatalosan 1693 óta létezik. Az alkotmányos monarchia 1849-es bevezetése óta szinte kizárólag királyi családok tagjainak és államfőknek adományozzák.

Története[szerkesztés]

I. Keresztély uralkodása idején, a 15. században alakult meg egy dán vallási alapú szövetség, az Istenanya Testvérisége, melynek ötven főúr (férfi és nő) volt a tagja. A testvériség jelvénye a félholdban a Kisjézust tartó Szűz Mária volt, mely egy elefántokat formázó szemekből álló láncon függött; utóbbi nagyon hasonlított a mai rend láncára. A reformáció után a testvériség megszűnt, de II. Frigyes továbbra is adományozott elefántot formázó rendjelet. A lovagrendet formálisan V. Keresztély alapította meg 1693. december 1-én egy fokozattal melybe 30 lovag tartozott, melyek fölött a nagymester (azaz a király) elnökölt. A rend szabályzatát 1958-ban megváltoztatták, így ma már nőket is felvehetnek soraiba.

Szabályzat[szerkesztés]

Az Elefántrend jelvénye

Az Elefántrend feje a mindenkori dán uralkodó. A tagságot a királyi család alkotja, de külföldi államfőknek is adományozható. Nagyon különleges esetekben polgári személy is kitüntethető vele. A 20. században összesen hét eset fordul elő, négy dán Vilhelm Thomsen, Hans Niels Andersen, Niels Bohr és Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller; valamint három külföldi Dwight D. Eisenhower, Bernard Montgomery és Winston Churchill kapta meg a kitüntetést.

Az Elefántrendnek megalapítása óta egy fokozata létezik, az Elefántrend Lovagja (Ridder af Elefantordenen, rövidítve R. af E. ). A lovagokat megilleti az Őexcellenciája megszólítás és a dán protokolláris hierarchiában elsőosztályú fokozattal rendelkeznek.

Jelvények[szerkesztés]

Az Elefántrend jelvényei
  • A rend aranyláncát felváltva elefántot és bástyát formázó láncszemek alkotják. Az elefántok háttakaróján D betű (mint Dánia) látható. A szabályzat szerint a láncot csak újév napján (a dán uralkodó újévi ünnepségén), a király/királynő születésnapján valamint június 28-án, Győzedelmes Valdemár napján lehet viselni.
  • A rend jelvénye egy 5 cm magas, fehérre zománcozott, kék takarójú aranyelefánt. Jobb oldalát öt darab, kereszt alakban elhelyezett négyszögletű gyémánt ékesíti, a bal oldalán pedig az adományozó dán uralkodó koronás monogramja látható. Az elefánt hátán vörös torony található, nyakán vörös turbános szerecsen ül. Az elefánt homlokát szintén gyémánt díszíti, szemeit kisebb gyémántok alkotják. 72 ismert elefántjelvény található a kitüntetetteknél, illetve a rend kancelláriáján, a vissza nem adott, illetve múzeumi példányokkal összesen körülbelül száz darab létezhet.
  • A rend csillaga egy nyolc sugárnyalábból álló ezüstcsillag. Közepén vörös alapon, ezüst babérkoszorú övezte, öt gyémántból álló kereszt látható. A mellkas bal oldalán viselendő.
  • A rend szalagja 10 cm széles világoskék moaréselyemből készül. A bal vállon átvetve viselendő, úgy hogy az elefántjelvény a jobb csípőnél legyen. A lánc és a szalag nem viselhető együtt. A női szalag keskenyebb, 6 cm széles.
  • Az abszolút monarchia korában a rend tagjai ünnepélyes alkalmakkor külön egyenruhát hordtak. A 19. század elején ezt az öltözéket már csak koronázásokon viselték és az abszolút monarchia lehanyatlásával végképp eltűnt a használata. Az öltözék fehér zekéből, fehér nadrágból, harisnyából és cipőből állt, valamint fehér bélésű rövid vörös köpenyből, melynek bal oldalára ezüsttel a rend csillagát hímezték. Az egyenruhát vörös és fehér strucctollakkal díszített kerek fekete bársonykalap egészítette ki.

A lovag halálakor a rend jelvényeit vissza kell juttatni. Egyetlen kivétel ismert, Dwight Eisenhower kitüntetése az Elnöki Könyvtárban látható.

A rend jelenlegi tagjai (időrendben)[szerkesztés]

IV. Frigyes dán király címere az Elefántrenddel
IX. Keresztély dán király az Elefántrend láncával
III. Ágost lengyel király az Elefántrend szalagjával
Az Elefántrend jelvényei a Koldinghus várában 2018-ban rendezett ékszerkiállításon

Korábbi nevezetes kitüntetettek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Order of the Elephant című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.