Võrumaa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Võrumaa (Võro maakund)
Kaunis telkimiskoht Haanjamaal.jpg
Võrumaa zászlaja
Võrumaa zászlaja
Võrumaa címere
Võrumaa címere
Közigazgatás
Ország Észtország
Megyeszékhely Võru
Kormányzó Ülo Tulik
ISO 3166-2EE-86
Népesség
Teljes népesség 33 172 fő (2015. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Terület2305 km²
Időzóna EET, UTC+2
EEST, UTC+3
Térkép
Võrumaa elhelyezkedése Észtországban
Võrumaa elhelyezkedése Észtországban
Võrumaa weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Võrumaa témájú médiaállományokat.

Võru megye, (észtül: Võrumaa vagy Võru maakond) (võro nyelven Võro maakund) megye Észtország délkeleti részében. Közigazgatási székhelye Võru város, ahol a megye lakosainak csaknem fele él. Nevében az észt maakond, vagyis magyarul megye szóból ered a hosszabb megyenév, amely võro nyelven maakund.

Területe 2305 km², népessége (2008. január 1-jei becslés szerint) mintegy 40 ezer fő, Észtország teljes népességének mintegy 2,9 százaléka.

Földrajza[szerkesztés]

Északi szomszédja Põlva megye és a Pszkovi-tó, nyugaton Valga megye, délen Lettország, keleten Oroszország.

A megyében található Észtország és egyben a három balti állam legmagasabb pontja, a 318 méter magas Suur Munamägi domb, valamint az ország legdélebbi pontja, a Naha farm közelében, Karisöödi faluban, Mõniste község területén.

Éghajlata[szerkesztés]

A város éghajlata nedves kontinentális, meleg nyarakkal és hideg telekkel. 1992. augusztus 11-én itt mérték az országban valaha mért legmagasabb nappali hőmérsékletet, ami 35,6 °C volt. A tenger közelsége miatt a telek enyhébbek, míg a nyarak hűvösebbek, mint más hasonló szélességi körön fekvő területeken. A nedves légtömegek főleg nyugat felől, míg a hideg betörések északról, illetve keletről érik el a vidéket. Mivel a város az ország keleti felén fekszik, ezért ősztől kezdve, egészen tavaszig hidegebb az idő, mint a partvidéki területeken. Délies fekvésének köszönhetően, azonban nyáron magasabb hőmérséklet alakul ki ezen a vidéken, mint a tengerpartokon. a közeli Haanja-fennsíkon a hótakaró akár 135 napon keresztül is megmaradhat. A januári középhőmérséklet az ország középső és keleti részein -6 és -7 °C közt alakul. A legrövidebb nappal a téli napforduló idején Dél-Észtországban 6 óra 39 perc, míg a leghosszabb nappal a nyári napfordulókor 18 óra 10 perc.[2]

Gazdasága[szerkesztés]

Võru megye gazdaságának alappillérei főleg az erdészet és a fafeldolgozás, továbbá a bútoripar, az élelmiszeripar és a turizmus. A vállalatok 47% a gazdaság primer szektorához (mezőgazdaság, erdészet) tartozott a 2011-es népszámlálás összeírásai szerint, míg a vállalkozások 38 százaléka a tercier szektorban (kereskedelem, szolgáltatások) végezte tevékenységét. A megye legnagyobb vállalatai közé tartozik a fafeldolgozással foglalkozó AS Toftan, az AS Barrus, míg a bútorgyártást az AS Antsla Inno képviseli. A fémfeldolgozó cégek közt a legnagyobb az AS Rauameister. Az AS Võru Juust az élelmiszeriparban, míg a Danpower GmbH az energetikai iparban működik. A megye kedvező földrajzi fekvése (az oroszországi Pszkov mindössze 100, Riga pedig 220 kilométernyire fekszik) gazdaságára is jó hatással van. A megyét számos szállítmányozási útvonal érinti, többek között az egyik legfontosabb a Tallinn-Tartu-Pszkov között húzódó főútvonal. A megye délkeleti szegletét érinti a Riga-Pszkov-Szentpétervár főútvonal.

Községei[szerkesztés]

Võru megye községei

A megyét egy városi községre (észtül linn - város) és 12 vidéki községre (észtül vallad - egyházközség) osztották fel.

A megye községei:

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Észt Statisztikai Hivatal. (Hozzáférés: 2015. május 27.)
  2. ÉGHAJLAT. esztorszag.hu. (Hozzáférés: 2017. május 28.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]