Szetu nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szetu nyelv
seto kiil
TerületSetumaa (Délkelet-Észtország, Északnyugat-Oroszország)
Beszélők számakb. 12 000 fő
NyelvcsaládUráli
   Finnugor
    Balti finn
     Dél-észt
Írásrendszerlatin ábécé
A Wikimédia Commons tartalmaz seto kiil témájú médiaállományokat.

A szetu nyelv (seto kiil) a dél-észt nyelvjárások egyike. Beszélői, a szetuk Délkelet-Észtországban és Északnyugat-Oroszországban élnek. A terület neve Setumaa, mely a két ország határán terül el.

A szetu nyelv[szerkesztés]

A szetu nyelv az uráli nyelvcsalád finnugor ágának balti finn csoportjához tartozik. Közeli rokonságot mutat a finnel, de különösképp az észttel, így tulajdonképpen nem tekinthető önálló nyelvnek, csupán a négy dél-észt nyelvjárás (võru, seto, mulgi, tarto) egyikének.[1]

Nyelvi státusz[szerkesztés]

A szetuk száma manapság kb. 12000 fő, de nem használja mindenki aktívan a nyelvet. A szetunak nincs hivatalos nyelvi státusza, így az észtországi szetuk hivatalos nyelvként az észtet, az oroszországi szetuk pedig az oroszt használják. A szetu nyelv így tulajdonképpen kisebbségi nyelvnek tekinthető, bár beszélői és aktivitái mindent megtesznek azért, hogy az észt parlament hivatalos nyelvként ismerje el.[2] A szetu identitás megőrzése szempontjából a nyelvnek kiemelten fontos szerepe van.

Nyelvi példák[3][szerkesztés]

Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának első cikke:

  • Seto: Kõik inemiseq sünnüseq avvo ja õiguisi poolõst ütesugumaidsist. Näile om annõt mudsu ja süämetun'stus ja nä piät ütstõõsõga vele muudu läbi kjauma.
  • Võro: Kõik inemiseq sünnüseq avvo ja õiguisi poolõst ütesugumaidsis. Näile om annõt mudsu ja süämetunnistus ja nä piät ütstõõsõga vele muudu läbi käümä.
  • Észt: Kõik inimesed sünnivad vabadena ja võrdsetena oma väärikuselt ja õigustelt. Neile on antud mõistus ja südametunnistus ja nende suhtumist üksteisesse peab kandma vendluse vaim.
  • Finn: Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.
  • Magyar: Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek.

Szetu irodalom, kiadványok[szerkesztés]

A szetuk eposza, a Peko 1995-ben jelent meg. A szetuk évente 1-2 számmal megjelenő újsága a Setomaa, amely fele részben szetu, fele részben észt nyelven közöl cikkeket.[4] Emellett nyelvtan- és gyerekkönyvek is kiadásra kerültek szetu nyelven.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]