Kildini számi nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kildini számi
Кӣллт са̄мь кӣлл
BeszélikOroszország Orosz
Terület Oroszország Orosz
Beszélők száma650 körül fő
NyelvcsaládUráli
   Finnugor
    Számi
Írásrendszer Cirill írás
Hivatalos állapot
Hivatalos sehol
Nyelvkódok
ISO 639-1nincs
ISO 639-2fiu (más finnugor nyelvek)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz [[Commons:Category:Kildin Sami language|Кӣллт са̄мь кӣлл]] témájú médiaállományokat.

A kildini számi nyelv (saját elnevezéssel Кӣллт са̄мь кӣлл (saam' kiill)) az uráli nyelvcsaládba tartozó számi nyelvek egyike, annak keleti csoportjába tartozik. Legközelebbi rokonai az inari, a kolta, az akkala és a teri számi nyelv.

A nyelv nevének eredete[szerkesztés]

Az oroszországi Kildin (Кильдин, finn Kiltinä) a Kola-félsziget északi partján fekszik, Murmanszk közelében. Csak a szakirodalomban nevezik el ezt a nyelvet erről a városról. A nyelv beszélői magukat са̄ммьленч-nek (saaḿḿlentš) hívják és a nyelvüket са̄мь кӣлл-nek (saaḿ kiill).

A jelenlegi helyzet[szerkesztés]

Napjainkban mintegy 650 ember beszéli ezt a számi nyelvet a Kola-félszigeten. Beszélőinek száma alapján ez a legnagyobb keleti-számi nyelv, de rosszabb kilátásai vannak a jövőre, mint az inarinak vagy a kolta száminak. A kildinit főképp a félsziget közepén lévő Lovozero (Ловозеро, kildini Луяввьр, finn Luujärvi) városában és környékén beszélik. Legközelebbi rokonnyelvét, a kihalt akkala számit a kildini nyelv nyelvjárásának tekintették korábban.

Az 1930-as években latin betűs ábécét alkottak a kildini számára, ez viszont nem terjedt el. Csak az 1970-es években foglalkoztak újra az írásbeliség kérdésével, ami már viszont a cirill ábécén nyugodott.