Grab the Moment

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grab the Moment
Jowst és Aleksander Walmann Kijevben
Jowst és Aleksander Walmann Kijevben
Adatok
Év2017-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Norvégia
Előadó(k)Jowst
Nyelvangol
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Elődöntő5. hely, 189 pont
Döntő10. hely, 158 pont
Kronológia
ElőzőIcebreaker (2016)
KövetkezőThat’s How You Write a Song (2018) ►

A Grab the Moment (magyarul: Megragadni a pillanatot) a norvég Jowst dala, mellyel Norvégiát képviselte a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon, Kijevben. A dal az NRK által szervezett Melodi Grand Prix nemzeti döntőben nyerte el az eurovíziós indulás jogát.[1] A dalban jelöletlenül közreműködött Aleksander Walmann norvég énekes is.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

A dal a 2017. március 11-én rendezett norvég nemzeti döntőben nyerte el az eurovíziós indulás jogát.

A dalt az Eurovíziós Dalfesztiválon először a május 11-i második elődöntőben adta elő,[2] fellépési sorrendben tizenkettedikként a Horvátországot képviselő Jacques Houdek My Friend című dala után és a Svájcot képviselő Timebelle Apollo című dala előtt. Az elődöntőből az ötödik helyen jutott tovább a május 13-i döntőbe, ahol fellépési sorrendben tizenhetedikként lépett fel a Spanyolországot képviselő Manel Navarro Do It for Your Lover című dala után és az Egyesült Királyságot képviselő Lucie Jones Never Give Up on You című dala előtt. A pontozás során a zsűri szavazáson összesítésben a hatodik helyen végzett 129 ponttal (Németországtól maximális pontot kapott), míg a nézői szavazáson a tizenötödik helyen végzett 29 ponttal, így összesítésben 158 ponttal a verseny tizedik helyezettje lett.

A következő norvég induló Alexander Rybak That’s How You Write a Song című dala volt a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

Háttér[szerkesztés]

A dalt eredetileg nem az Eurovíziós Dalfesztiválra írták, és Making a Hit munkacímet viselte a kezdetekben, majd Jonas McDonnell szövegíró írt raprészt a dalhoz. A munkálatok közben Joakim With Steen zeneszerző meghívta a zene iránt érdeklődő barátait egy zárt Facebook-csoportba, melynek az volt a címe, hogy JOWST – Making a Hit.[3] A zárt csoportban tanácsokat és javaslatokat kért barátaitól a dal jobbá tételéhez, és a visszajelzések érkezésekor változtatott a dalon.[4] Összesen mintegy 100 javaslatot kapott, mely 22 különböző vázlaton volt szétosztva.

Végül Steen a vázlatok közül a Grab the Moment című dalt fejezte be, majd elküldte több lemezkiadónak, azonban senkitől nem kapott visszajelzést. Leginkább szórakozásból beküldte a dalt az NRK-nak is, amely 2017 januárjában bejelentette, hogy bejutott vele a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál norvég előválogatójába. Steen először azt gondolta, hogy visszautasítja a részvételi lehetőséget, viszont később úgy döntött, hogy mégis részt vesz a műsorban.[5]

Ez követően kezdett el énekest keresni a dalhoz. Végül két különböző előadó énekelte fel a dalt, és közülük Aleksander Walmannra esett a választás, aki 2012-ben a norvég TV2 The Voice című tehetségkutató műsorának döntőse volt. Steen azért választotta Walmannt, mert kettejüknek között működött a legjobban a kémia.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]