Didrik Solli-Tangen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Didrik Solli-Tangen
Életrajzi adatok
Született1987. június 11. (36 éves)[1]
Porsgrunn
SzármazásNorvégia
IskoláiBarratt Due Institute of Music
Pályafutás
Műfajokpop
HangszerÉnek
Hangtenor
Tevékenységoperaénekes
KiadókUniversal Music Group

Didrik Solli-Tangen weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Didrik Solli-Tangen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Didrik Solli-Tangen (Porsgrunn, 1987. június 11. –) norvég énekes, aki 2010-ben a "My Heart Is Yours" című dalával Norvégiát képviselte a 2010-es Eurovíziós Dalfesztiválon, melyet a szülőföldjén rendeztek meg.[2]

Életrajza[szerkesztés]

Solli-Tangen Porsgrunnban született. Fiatal korától érdekelte a zene, majd 15 évesen dobosként beszállt egy együttesbe, majd ő lett az osztálytársak és családtagok előtt fellépő együttes frontembere. Középiskolai tanulmányainak második felében ő és édesapja Anders Vagenhez járt a hangjuk képzésére. Az elején visszautasította, hogy opera stílusban énekeljen, mert túl régiesnek tartotta, de később elfogadta az elképzelést.

Didrik a Barratt Due Előadóművészi Intézetben végzett 2020-ben Oslóban. Számos norvég újság „operaénekesnek” nevezte, de ő maga nem fogadta el ezt a címkét.

2010-es Eurovízió[szerkesztés]

2009-ben a stockholmi dalszövegíró Hanne Sørvaag és a szerző Fredrik Kempe megírta a számára a My Heart Is Yours számot, amit a 2010-es Eurovízió válogatóján adott elő. Február 6-án Didrik megnyerrte a nemzeti fordulót az Oslo Spektrumban, így ő szerezte meg a jogot, hogy képviselje az országot.

Mivel a szervező országot képviselte, így rögtön a döntőbe jutott, ahol harmadikként lépett színpadra. A szavazás után a 25 induló közül a 20. helyen zárt.

2010. szeptember 3-án a Universal Records gondozásában megjelent Solli-Tangens második, "Best Kept Secret" című kislemeze. "Guilty Pleasures" című első nagylemeze 2010. november 1-én látott napvilágot.

Melodi Grand Prix 2020[szerkesztés]

2013-ban Fredrik Boströmmel, Mats Tärnfors-szal és Niclas Lundinnal közösen megírták az Out of Air című dalt. Az NRK őt és testvérét, Emil Solli-Tangent választotta ki, hogy ezzel a szerzeménnyel részt vegyenek a 2020-as Eurovíziós Dalfesztivál norvég selejtezőjén, a Melodi Grand Prix 2020-on. A dalt először a második elődöntőben mutatták be, 2020. január 18-án Fornebuban. A döntőben Raylee után és Magnus Bokn előtt, másodikként léptek a színpadra. Az aranydöntőbe nem sikerült továbbjutniuk, a verseny győztese Ulrikke Brandstorp lett.

Egyéb tevékenységek[szerkesztés]

2014-ben a Skal vi danse? egyik házigazdája volt, mikor Carsten Skjelbreid helyett ugrott be, de a 6. héten egy sürgősségi műtét miatt ki kellett szállnia. Az ő helyét nagyon gyorsan Guri Solberg vette át.

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Év Album Legjobb helyezés
NOR[3]
2010 Guilty Pleasures 28
2013 The Journey

Kislemezek[szerkesztés]

Év Cím Legjobb helyezés Album
NOR
2010 "My Heart Is Yours" 2 Guilty Pleasures
"Best Kept Secret"
2011 "Compass"
2012 "We Can Do More" Csak kislemezen
2013 "Without you" The Journey
"Six Ribbons"
"Lyset i Betlehem"
(Ole Edvard Antonsennel & Sølvguttene-nel)
Csak kislemezen

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Didrik Solli-Tangen wins Norwegian final!. EBU, 2010. február 6.
  3. norwegiancharts.com

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Didrik Solli-Tangen
A Wikimédia Commons tartalmaz Didrik Solli-Tangen témájú médiaállományokat.