Yodel It!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Yodel It!
Ilinca és Alex Florea Kijevben
Ilinca és Alex Florea Kijevben
Adatok
Év2017-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Románia
Előadó(k)Ilinca és Alex Florea
Nyelvangol
DalszerzőMihai Alexandru
SzövegíróAlexa Niculae
Eredmények
Elődöntő6. hely, 174 pont
Döntő7. hely, 282 pont
Kronológia
ElőzőDe la capăt (2015)
KövetkezőGoodbye (2018) ►

A Yodel It! (magyarul: Jódlizd el!) a román Ilinca és Alex Florea dala, mellyel Romániát képviselték a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon, Kijevben. A dal a TVR által szervezett nemzeti döntőben eurovíziós indulás jogát. A Yodel It! a rock, a pop és a hip hop zene keveréke, beleértve Ilinca jódlizását a kórusban és Florea rappelését. A dal optimista lírai üzenetét Taylor Swift Shake It Off című 2014-es dalához is hasonlították.[1]

Háttér[szerkesztés]

Egy interjúban Ilinca elárulta, hogy miután Alexandru befejezte a dalt, a Facebookon keresztül meghívta a stúdiójába, mivel ő volt az egyetlen ember Romániában, akit ismert és tudott jódlizni. A dalt eredetileg szólóénekléssel vették fel, végül Floreát is kiemelt énekesnek választották, mivel Ilinca és Alexandru úgy érezte, hogy az eredeti verzió nélküle hiányos lenne.[2] A dalt eredetileg Niculae a svájciromán Timebellenek, a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon Svájcot képviselő együttesnek írta. A tervek szerint ezzel a dallal indultak volna a helyi előválogatóban, az együttes élén Ilincával. A dalt azonban a zenekar visszautasította az Apollo javára. Alexandru beküldte a Yodel It!-et a román nemzeti válogatóba, annak ellenére, hogy abban semmi tipikusan román elem nem volt megtalálható. [3]

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

A dalt az Eurovíziós Dalfesztiválon először a május 11-i második elődöntőben adták elő,[4] fellépési sorrendben ötödikként a Máltát képviselő Claudia Faniello Breathlessly című dala után és a Hollandiát képviselő O’G3NE Lights and Shadows című dala előtt. Az elődöntőből a hatodik helyen jutottak tovább a május 13-i döntőbe, ahol fellépési sorrendben huszadikként léptek fel a Ciprust képviselő Hovig Perfect Life című dala után és a Németországot képviselő Levina Perfect Life című dala előtt. A pontozás során a zsűri szavazáson összesítésben az tizenötödik helyen végeztek 58 ponttal (Moldovától maximális pontot kaptak), míg a nézői szavazáson az ötödik helyen végeztek 224 ponttal (Írországtól és Moldovától maximális pontot kaptak), így összesítésben 282 ponttal a verseny hetedik helyezettjei lettek.

A következő román induló a The Humans Goodbye című dala volt a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

Kritikák[szerkesztés]

A dal vegyes véleményeket kapott a zenekritikusoktól. A többségük szerint a dal magával ragadó, dicsérték a vonzerejét is, habár a jódlizós részt a román kultúra atipikus jellege miatt kritizálták. A felvétel egyes részeit a The Script és will.i.am Hall of Fame című 2012-es dalához is hasonlították.[5] A Yodel It! nyerte az év dala kategóriában a 2017-es Radar de Media Awards-t Romániában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Honciuc, Bogdan. „"Yodel It!" lyrics – Ilinca feat. Alex Florea (Romania, Eurovision 2017)”, Wiwibloggs, 2017. március 8. 
  2. Ilinca and Alex Florea speak to ESCBubble ahead of Selectia Nationala Final”, YouTube, 2017. március 5.. [2017. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. március 8.) 
  3. Gafa făcută de compozitorul piesei pentru Eurovision”, Antena 3, 2017. március 6.. [2017. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. május 10.) (román nyelvű) 
  4. Jordan, Paul: Semi-Final Allocation draw to take place in Kyiv. eurovision.tv, 2017. január 25. (Hozzáférés: 2017. január 25.)
  5. Ghinea, Andreea. „Rusii sustin ca piesa Romaniei de la Eurovision este plagiat”, Ziare, 2017. május 10. (Hozzáférés: 2017. május 10.) (román nyelvű) 

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]