Ovidiu Cernăuțeanu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ovidiu Cernăuțeanu
Ovidiu Cernăuțeanu 2014-ben
Ovidiu Cernăuțeanu 2014-ben
Életrajzi adatok
Születési névOvidiu Cernăuţeanu
BecenévOvi Martin, Ovidou Jacobsen, Ovi
Született1974augusztus 23. (49 éves)
Románia Botosán, Románia
Származásromán
Pályafutás
Műfajokpopzene
Aktív évek2008–
Kapcsolódó előadó(k)Paula Seling
Hangszer
Tevékenységénekes, dalszerző, producer
KiadókA&A Records, Unicorn Records
A Wikimédia Commons tartalmaz Ovidiu Cernăuțeanu témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ovidiu Cernăuțeanu vagy művésznevén Ovi Martin, Ovidou Jacobsen, Ovi (Botosán, 1974. augusztus 23. –) román-születésű norvég énekes, dalszerző, producer, zenész.

Karrier[szerkesztés]

Melodi Grand Prix (2008–2009)[szerkesztés]

Ovi már többször próbálkozott az Eurovíziós Dalfesztiválra ki jutni. Először, 2008-ban amikor a norvég nemzeti döntőn, a Melodi Grand Prix-n vett részt, de nem jutott el a döntőig. A következő évben, 2009-ben is próbálkozott, a Seven Seconds című szerzeménnyel, de ekkor sem sikerült győznie.

Selecția Națională (2010)[szerkesztés]

2010-ben a román nemzeti döntőn, a Selecția Naționalăn indult Paula Selinggel közösen egy duettel. Daluk címe a Playing with Fire volt. A duett végül bejött és megnyerték a válogatót és ők képviselhették Romániát a 2010-es Eurovíziós Dalfesztiválon, Oslóban. Románia ebben az évben a második elődöntőbe került, ahol Paula és Ovi a negyedik helyen végeztek, így továbbjutottak a döntőbe. A döntőben a tizenkilencedikként léptek színpadra. A szavazás során 162 pontot szereztek, ez a harmadik helyre volt elég a 25 fős mezőnyben. Maximális 12 pontot kaptak Moldovától, 10 pontot az Egyesült Királyságtól, Norvégiától, Spanyolországtól, Portugáliától és Svédországtól. Ezzel Románia legjobb eredményét érték el a dalfesztivál történelmében.

Visszatérés az Eurovízióhoz (2012)[szerkesztés]

Ovi 2011-ben nem indult válogatóműsorban. Majd, 2012-ben mint dalszerző tért vissza, a norvég műsor egyik versenyzőjének, Reidun Sæthernek a dalát Thomas G:sonnal és Tommy Berrerel ő írta.

Selecția Națională (2014)[szerkesztés]

2014-ben Paula és Ovi újra elindult a román válogatón, ahol ismét sikerült győzniük, így már másodszorra képviselhették hazájukat a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon, Koppenhágában. Versenydaluk a Miracle volt. 2014. május 8-án, a dalfesztivál második elődöntőjében léptek fel, ahol Paula és Ovi – a későbbi győztes, Ausztria után – a második helyen végeztek, így továbbjutottak a május 10-i döntőbe. A döntőben a hatodikként léptek színpadra. A szavazás során 72 pontot szereztek, ez viszont a tizenkettedik helyre volt elég a 26 fős mezőnyben. Moldovától ebben az évben is maximális 12 pontot kaptak.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]