Basim

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Basim
Életrajzi adatok
Születési névAnis Basim Moujahid
Született1992. július 4. (31 éves)
Marokkó
Pályafutás
Műfajokpop
Aktív évek2008 – napjainkig
Hangszerénekhang
Tevékenység
  • énekes
  • dalszerző
  • szinkronszínész
KiadókUniversal

Basim weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Basim témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Basim (született Anis Basim Moujahid, 1992. július 4.) marokkói származású dán énekes. Jelenleg a dániai Høje Gladsaxében él.

Pályafutása[szerkesztés]

Tizenöt évesen részt vett az X Factor tehetségkutató verseny dániai kiadásában, ahol a negyeddöntőig jutott, mielőtt kiszavazták. 2008-ban kiadta Alt det jeg ville have sagt című albumát többek között Remeevel, az X Factor egyik zsűritagjával együtt, amellyel számos városban turnézott. 2009. október 19-én jelent meg második albuma, a Befri dig selv, melynek címadó dala volt az első kislemezén is. Claudia Rex partnereként részt vett a Vild med dans című táncos műsorban is, ahol 9. helyen végeztek.

Eurovíziós Dalfesztivál (2014)[szerkesztés]

2014-ben elindult a dán eurovíziós válogatóműsorban, a Dansk Melodi Grand Prix-n, ahol az első helyen végzett. Így ő utazhatott Koppenhágába, hogy képviselje hazáját a dalfesztiválon. Versenydalának címe Cliche Love Song (magyarul: Klisé szerelmes dal) volt, mely kifejezetten a dalfesztiválra íródott.

2014. május 10-én, a fesztivál döntőjében lépett fel, ahol a 9. helyen végzett.

Diszkográfia[szerkesztés]

Év Album Megjelenés Kiadó
2008 Alt det jeg ville have sagt 2008. október 13. Universal
2009 Befri dig selv 2009. október 19. Universal

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Basim című dán Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]