Barbakán (Pécs)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barbakán
A pécsi Barbakán
A pécsi Barbakán
Ország  Magyarország
Mai település Pécs

Épült 15. század
Építő Kinizsi Pál
Elhelyezkedése
Barbakán (Pécs)
Barbakán
Barbakán
Pozíció Pécs térképén
é. sz. 46° 04′ 40″, k. h. 18° 13′ 17″Koordináták: é. sz. 46° 04′ 40″, k. h. 18° 13′ 17″

A pécsi Barbakán egy barbakán, azaz előretolt kapuerőd, amely sokszor önálló vizesárokkal, felvonóhíddal is rendelkezik és hátsó kapuja is van. A 15. századi kör alaprajzú bástya a hajdani püspökvár falrendszerének része. Kinizsi Pál hadvezér Pécsett tartózkodásához kötik a Barbakán megépülését. A lőrésekkel tagolt magas várfal nyugati sarkán elhelyezkedő építmény tetejéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra.

Építésének célja, hogy az ellenségnek a kapu ellen irányuló merőleges támadását elhárítsa, és a támadás irányát amennyire csak lehet, a védőfallal párhuzamos irányra terelje. Így a támadók hosszabb ideig kerülnek a védők fegyvereinek tűzvonalába.

A Pécsi barbakán, azaz a pécsi püspökvár délnyugati kapubástyájának tornya, jura-márga mészkőből épült.

Hazánkban Siklóson és Nagyvázsonyban (Veszprém megye) látható még barbakán.

A Barbakán szomszédsága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A püspöki székháztól délre, az egykori várárok helyén jött létre a Barbakán kert. Ennek végén áll Janus Pannonius szobra, akit Borsos Miklós formázott meg. A legnagyobb magyar humanista költő 1459 és 1472 között Pécs püspöke volt. Hiteles képmása nem maradt fenn, ezért a művész nem Janus Pannonius arcát emelte ki, hanem a humanista műveltséget és költészetet jelképező könyvet, amelyet féltőn szorít a szívére. A csaknem eredeti mélységében megmaradt nyugati várárok jelzi, hogy az erősség bevétele milyen komoly akadályok leküzdését kívánta meg az ostromlóktól.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]