Ugrás a tartalomhoz

Barbakán (építmény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A krakkói Barbakán

Középkori erődített települések vagy várak része az előretolt kapuerőd, a barbakán. A barbakán általában különálló, árokkal körülvett erős torony, csapóhíddal és egy vagy több kisebb őrtoronnyal. A barbakán feladata a település vagy erődítmény főkapujának védelme.[1] Barbakánokat leggyakrabban a városok főkapuihoz (pl. Bártfa, Buda, Pécs, Krakkó, Varsó, York) építettek.

Fajtái

[szerkesztés]
A siklósi barbakán

A barbakánok formájuk szerint lehetnek kör, négy- vagy sokszög alakúak. Kör alakú barbakán volt: Győrben, Eperjesen, Körmöcbányán, Kassán, Lőcsén vagy a krakkói Barbakán. Négyszögletű barbakán volt pl. a párizsi Bastille. Sokszög alakú barbakán volt Kölnben. Barbakánok találhatók még a szászföldi erődtemplomokban is: pl. Prázsmár – ebben volt és működött a városháza, Vidombák – délkeleti oldalán helyezkedett el a felvonóhíddal és három toronnyal ellátott barbakán, amelyet 1880-ban elbontottak, hogy a helyén felépítsék az új városházát.

Jegyzetek

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]
  • Könyöki József: A középkori várak különös tekintettel Magyarországra. Bp. 1905
  • Bodó Balázs: A pécsi barbakán. Adalékok a pécsi várkapuk történetéhez. In. Tanulmányok a 80 éves Nováki Gyula tiszteletére. 2006.
  • Végh András: A középkori várostól a török erődig: a budai vár erődítéseinek változásai az alapítástól a tizenötéves háborúig. Budapest Régiségei 1997.
  • A veszprémi vár építéstörténete a 13-17. században. Veszprémi Múzeumi Konferenciák 6. 1996.
Commons:Category:Barbicans
A Wikimédia Commons tartalmaz Barbakán (építmény) témájú médiaállományokat.
File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a barbakán címszót a Wikiszótárban!

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]