Csabai kolbászfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Csabai Kolbászfesztivál szócikkből átirányítva)
Csabai kolbászfesztivál
Csabai kolbász és hurka teknőben a fesztivál idején
Csabai kolbász és hurka teknőben a fesztivál idején
HelyszínBékéscsaba, Városi Sportcsarnok
Aktív évek1997 óta
Dátumoktóber utolsó hete
Típusgasztronómiai fesztivál
Elhelyezkedése
Csabai kolbászfesztivál (Magyarország)
Csabai kolbászfesztivál
Csabai kolbászfesztivál
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 40′ 57″, k. h. 21° 06′ 48″Koordináták: é. sz. 46° 40′ 57″, k. h. 21° 06′ 48″
A Csabai kolbászfesztivál weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Csabai kolbászfesztivál témájú médiaállományokat.

A csabai kolbászfesztivál Magyarország egyik legnagyobb és legnépszerűbb gasztronómiai rendezvénye,[1] amit a híres hungarikum és Európai Unió által is védett csabai kolbászra alapozva rendeznek meg Békéscsabán, 2006 óta egy időben zajlik ugyanitt a Borvígadalom is.

A fesztivál hosszú időn át, kb.: 2019-ig a Városi sportcsarnokban és annak közvetlen környezetében, a Gyulai út 44. szám alatt került megrendezésre. 2020-ban a fesztivál a koronavírus-járvány miatt elmaradt. 2021-ben csökkentett tartalommal és immár a szintén városi tulajdonú CsabaPark rendezvényközpontban rendezték meg, mely ugyancsak a Gyulai úton kap helyet, azonban az épületek és közlekedőutak célzottan úgy lettek megtervezve és kivitelezve, hogy a nagyrendezvények, pl. kolbászfesztivál, helyéül szolgálhasson. 2022-ben a helyszín változatlan, a fesztivál a rendezvényközpontban végleges otthonra talált.

Története[szerkesztés]

Az első fesztivált Békéscsaba belvárosában rendezték meg 1997-ben, egy sportpályán. 1998 elején megalakult a Csabai Kolbászklub Egyesület, amely célul tűzte ki, hogy népszerűsítse a fesztivált bel- és külföldön egyaránt. Az évek folyamán fokozatosan fejlődött, dinamikusan növekedett mind a kiállítók, versenyzők és a vendégek száma is. Idővel számos rendezvény 1000–2000 m²-es sátrakban kapott helyet. A népszerű kolbászkészítő versenyen Békéscsaba testvérvárosainak több rendezvényt, szakmai kiállításokat és a vendéglátást, valamint a legnépszerűbb versenyt, a kolbászkészítést is.

A fesztivál[szerkesztés]

A kolbászkészítő verseny helyszíne
Kolbásztöltés, a töltés előtt a teknőben kézzel kevert fűszeres kolbászhúst gombócokká alakítják

A rendezvény évente kerül megrendezésre, általában október utolsó hetében, ami gyakran egybeesik az 1956-os forradalom emléknapjával. 3 napig tart, ezalatt átlagosan kb. 60-70 000 ember fordul meg, tehát annyi, mint a város teljes lakossága. Bent, a csarnokban az első két nap zajlik a mezőgazdasági kiállítás, az utolsó napon a versenyé a főszerep. A kinti sátrakban rendezik meg a borvígadalmat (30 pincészet), illetve a kísérőrendezvényeket.[2]A rendezvények ma már a parkoló területére is kiterjednek.

2008 óta kiállításon mutatják be a Békés vármegyei települések kultúráját, gasztronómiáját.[3]

Források[szerkesztés]

  1. A Csabai Kolbászfesztivál is a legnépszerűbbek között Archiválva 2010. június 8-i dátummal a Wayback Machine-ben, Hír6.hu, 2010. május 30.
  2. Csabai kolbászfesztivál, Békéscsaba Archiválva 2008. szeptember 13-i dátummal a Wayback Machine-ben A Vendégváró cikke (magyarul) (angolul) (németül)
  3. Csabai kolbászfesztivál: idén tizenkettedszer Archiválva 2010. október 16-i dátummal a Wayback Machine-ben, Hír6.hu, 2008. október 14.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Sausage festival of Csaba
A Wikimédia Commons tartalmaz Csabai kolbászfesztivál témájú médiaállományokat.
  • A Csabai Kolbászklub honlapja
  • Csabai Kolbászfesztivál a FesztiválPortál.hu-n
  • A Csabai Kolbászfesztivál hivatalos honlapja (magyarul) (németül) (angolul) (spanyolul) (románul)
  • A hagyományos disznóvágás és a Csabai Kolbászfesztivál; szöveg Dedinszky Gyula, fotó Barabás Ferenc; Typografika Kft., Békéscsaba, 2004
  • Csabai szeletek 10. Képek, tények a kolbászfesztivál történetéből; szerk. Nyemcsok László; Őri Kft.–Csabai Rendezvényszervezés Kulturális Szolgáltató Kft., Békéscsaba, 2006
  • Disznótoros gasztronómia Békés megyében; szerk. Ambrus Zoltán, Prohászka Béla, Szabó György; Azlikon, Békéscsaba, 2009
  • A csabai. Táj, ember, munka, szokás, kolbász, fesztivál; szerk. Ambrus Zoltán; Csabai Rendezvényszervező Kft., Békéscsaba, 2016