Szeged tömegközlekedése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szeged tömegközlekedése
Tramway and trolleybus map of Szeged hu.png
Adatok
Ország Magyarország
Város Szeged
Működés kezdete 1884. július 1.
Járműfajta villamos
trolibusz
autóbusz
Járművek száma 203
Üzemeltetés
Megrendelő Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
Üzemeltető Szegedi Közlekedési Kft., Volánbusz Zrt.

Szeged tömegközlekedéséről az önkormányzati tulajdonú Szegedi Közlekedési Kft. és az állami tulajdonú Volánbusz Zrt. gondoskodik. A szegedi tömegközlekedés villamosokra, trolibuszokra és autóbuszokra épül.

Szeged egyike a négy magyar városnak, amely villamosvonalat üzemeltet (a másik három: Budapest, Debrecen és Miskolc), illetve Szegeden kívül csak Budapesten és Debrecenben ülhetünk trolira.

Történet[szerkesztés]

Az 1879-es árvíz után[szerkesztés]

Az 1879-es szegedi nagy árvíz utáni újjáépítés után a növekvő városnak már nem felelt meg az omnibuszközlekedés, ezért 1884. július 1-jétől lóvasutat üzemeltetett a város. Az SZKT jogelődjét 1885-ben alapították Szegedi Közúti Vaspálya Részvénytársaság néven. 1885-ben az utasszám meghaladta a 300 000-et.

1908. október 1-jén indult útnak az első villamos; a menetdíj elég drágának számított. A villamosok ebben az időben a személyszállítás mellett teherszállítással is foglalkoztak. Az első világháború derékba törte a fejlődést, több villamosvonal megszűnt, két kocsit eladtak más városoknak. A forgalom csökkent.

A második világháború nem okozott nagyobb károkat a villamosvonali infrastruktúrában, a forgalom a harcok végeztével azonnal megindulhatott. A cég 1950. április 14-én felvette a Szegedi Villamos Vasút Vállalat nevet, 1955-től pedig Szegedi Közlekedési Vállalatnak hívták. Az 1950-es években Szegednek kiterjedt villamoshálózata volt, Kiskundorozsmára is villamos járt. Ebben az időben indult meg az autóbuszközlekedés. Az autóbuszoknak eleinte másodlagos szerepet szántak a villamos mellett, de egyre népszerűbb lett. 1963. január 1-jétől az autóbuszok üzemeltetése átkerült a Tisza Volánhoz.

A villamos háttérbe szorulása[szerkesztés]

Szeged villamosvonalai 1950-ben

A villamosvasút teherfuvarozó szerepe időközben egyre csökkent, majd 1971-ben teljesen megszűnt. Az 1970-es végére a villamoshálózat egy részét felszámolták. Megszűnt a dorozsmai, az újszegedi és a Felső Tisza-parti vonalszakasz. A tarjáni vonalat azonban részben kétvágányúsították. 1979. április 29-én megindult a trolibuszközlekedés.[1] Kezdetben kizárólag a szovjet gyártmányú ZiU–9 típusú kocsik közlekedtek, majd hamarosan megjelentek az Ikarus 280-as csuklós trolibuszok, ezeket azonban többféle elektromos berendezéssel szállították, így üzemeletetésük bizonytalan és költséges volt. Jelenleg ezekből a típusokból már csak elvétve látni egy-egy példányt Szeged utcáin.

Korszerűsítés[szerkesztés]

A járműpark cseréje 1996-ban kezdődött, először három, majd később további tíz darab Tatra T6A2 típusú villamos megvételével. 2005-ben az egykori NDK-ból használtan vásárolt Tatra KT4 típusú villamosokkal váltották le a régi FVV típusúak jelentős részét. 2006. július 1-jén adták át a forgalomnak a részben korszerűsített 4-es vonalat. Tarjánnál hurokforduló, Kecskésen deltavágány készült, így ezen a vonalon már közlekedhettek az egyirányú kocsik (Tatra T6A2, Tatra KT4) is.

Az 1990-es évek első felében az SZKT használt Škoda 14Tr (szóló) és Škoda 15Tr (csuklós) trolibuszokat is vásárolt Csehországból, illetve Szlovákiából. A folyamat a mai napig tart, jelenleg a trolipark döntő többségét ezek a típusok teszik ki. Beszereztek még 3 db (szintén használt) Škoda 21Tr és egy Škoda 22Tr típusú alacsony padlós trolibuszt is.[forrás?]

Az önkormányzati tulajdonú közlekedési cég korábbi vezetése sokak által vitatott módon saját járműépítésbe kezdett: egy használtan vásárolt alacsony padlós Volvo elővárosi autóbuszt trolibusszá alakítottak át. A kísérlet sikerességét bizonyítja, hogy később további négy Mercedes Citaro buszt alakítottak villamosüzeművé. Ám a jelenlegi vezetés leállította a további járműépítéseket.[forrás?]

Elektromos tömegközlekedési nagyprojekt[szerkesztés]

A 2-es villamos Rókusi körúti szakaszának építése 2011-ben

A 2008-ban indult projekt keretein belül az összes villamosvonal megújult. A régi csuklós villamosokat leállították, a vonalak végállomásait átalakították úgy, hogy az egyvezetőállásos járművek is meg tudjanak fordulni.[2][3] Épült egy új villamospálya a Rókusi körúton, valamint meghosszabbodott a 8-as troli is, a 10-es buszt trolival váltják ki.[4][5] 2011-ig a 3-as vonalon az egykor Budapestről leselejtezett, igen korszerűtlen és leromlott műszaki állapotú FVV csuklós villamosok jártak azóta ezen a vonalon is Tatra T6A2 illetve Tatra KT4D villamosok szállítják az utasokat.[6]

2012-ben megindult a forgalom az új 2-es villamos vonalán,[7] 9 darab szintén új, alacsony padlós PESA 120Nb típusú villamossal.[8]

A korszerűsítés során 107 megállóban helyeztek el utasinformatikai kijelzőket.[9]

Díjszabás[szerkesztés]

Jegy/bérlet automata az Aradi vértanúk terén


Típus Ár
Jegyárak (érvényes: villamos-, trolibusz- és autóbuszvonalakon)
Vonaljegy, elővételben váltott (bankkártyás automatából is) 320,- Ft
Vonaljegy, a járművön váltott, és a különleges igényeket kielégítő, betűjelzéssel ellátott, helyi céljáratokon 450,- Ft
Vonaljegy, a járművön elhelyezett bankkártyás automatából 370,- Ft
10 db-os gyűjtőjegy (bankkártyás automatából is) 3 050,- Ft
24 órás jegy (bankkártyás automatából is) 1 040,- Ft
72 órás jegy (bankkártyás automatából is) 2 600,- Ft
Bérletárak (érvényes: villamos-, trolibusz- és autóbuszvonalakon)
Egyheti bérlet (érvényes: a vásárláskor megjelölt 7 egymást követő napra) 3 850,- Ft
Kétheti bérlet (érvényes: a vásárláskor megjelölt 14 egymást követő napra) 5 200,- Ft
30 napos bérlet (érvényes a bérleten feltüntetett naptári nap (az érvényesség első napja) 0.00 órától a következő hónap ugyanazon naptári napját megelőző nap 24.00 óráig.) 7 000,- Ft
Általános havi bérlet 7 000,- Ft
Tanuló, és Nyugdíjas havi bérlet 4 000,- Ft
Kisgyermekes havi bérlet 4 200,- Ft
Felmutatóra szóló havi bérlet (fénykép nélküli) 21 900,- Ft
Negyedéves városi bérlet 20 580,- Ft
Féléves városi bérlet 40 800,- Ft
Éves városi bérlet 76 980,- Ft
Pótdíj

Aki jegy nélkül, érvénytelen jeggyel, bérlettel, utazási igazolvánnyal utazik, illetve valamilyen kedvezményt jogosulatlanul vesz igénybe, kutyát külön érvényes vonaljegy, vagy bérlet nélkül szállít, továbbá, aki csomagként, kézipoggyászként nem szállítható tárgyat visz be a járműbe, valamint ha az utas vagy az általa szállított kézipoggyász, vagy élő állat bepiszkítja a járművet, illetve az „Utazási Feltételek”- et egyéb tekintetben nem tartja be, az alábbi összegű pótdíjat köteles fizetni:

 • Helyszínen és 3 munkanapon belül történő fizetés esetén 7000,- Ft
 • 30 napon belül történő kiegyenlítés esetén 11 000,- Ft
 • 30 napon túli kiegyenlítés esetén 24 000,- Ft
Amennyiben az utas - az ellenőrzés időpontja előtt vásárolt- érvényes bérlettel rendelkezik, vagy kedvezményes utazásra jogosult, de a bérletet az ellenőrzésnél felmutatni, illetve a kedvezményes utazási jogosultságot igazolni nem tudja, vagy kitöltetlen, illetve ceruzával kitöltött bérlettel utazik, úgy az ellenőrzést követő naptól számított 3 munkanapon belül, az ellenőrzéssel megbízott Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. irodájában (Szeged, Kossuth. Lajos sgt. 50.) történő bérletbemutatás, vagy jogosultság igazolás esetén 900,-Ft. bérletbemutatási, illetve jogosultság igazolási pótdíjat köteles fizetni, mely összeg kiegyenlítésével mentesül a fenti, magasabb összegű pótdíj megfizetési kötelezettsége alól.

Viszonylatok[szerkesztés]

Szeged villamos üzemű tömegközlekedését a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) végzi. Az SZKT rendszeresen 5 villamos- és 7 trolibuszvonalat üzemeltet, továbbá 1-1 időszakosat is. Az autóbusz üzemű tömegközlekedését a Volánbusz Zrt. végzi. A cég 36 rendszeres és 5 időszakos autóbuszjáratot üzemeltet. A városban 1955 óta van autóbuszközlekedés. A 40C buszjárat különleges, mert általában a Volánbuszé, de 2019-ben az SZKT üzemeltette.

Villamos[szerkesztés]

Volvo 7700 a 21Y járaton

Rendszeres járatok[szerkesztés]

Járatszám Végállomások Jellege Menetidő Megjegyzés
Elméleti (oda) Gyakorlati (oda) Elméleti (vissza) Gyakorlati (vissza)
1 Szeged Plaza ↔ Szeged pu. alapjárat 15 perc 15 perc
2 Európa liget ↔ Szeged pu. alapjárat 19 perc 18 perc
3 Tarján ↔ Vadaspark alapjárat 18 perc 16 perc
3F Tarján ↔ Fonógyári út betétjárat 25 perc 22 perc Nappali időszakban közlekedik
4 Tarján ↔ Kecskés alapjárat 19 perc 18 perc

Időszakos járat[szerkesztés]

Járatszám Végállomások Menetidő Megjegyzés
Elméleti (oda) Gyakorlati (oda) Elméleti (vissza) Gyakorlati (vissza)
2K Európa liget ↔ Szeged pu. Karácsonyi járat

Trolibusz[szerkesztés]

Rendszeres járatok[szerkesztés]

Trolibusz a 19-es vonalon Makkosházán
Járatszám Végállomások Jellege Menetidő Megjegyzés
Elméleti (oda) Gyakorlati (oda) Elméleti (vissza) Gyakorlati (vissza)
5 Körtöltés utca ↔ Gyermekkórház alapjárat 14 perc 14 perc
7 Bakay Nándor utca ↔ Gyermekkórház alapjárat 10 perc 10 perc Munkanapokon csúcsidőszakban közl.
7A Bakay Nándor utca ↔ Széchenyi tér betétjárat 7 perc 7 perc Munkanapokon csúcsidőszakon kívül és hétvégén közlekedik
8 Makkosház ↔ Klinikák alapjárat 13 perc 13 perc
9 Vértói út ↔ Lugas utca alapjárat 18 perc 19 perc
10 Tarján, Víztorony tér ↔ Klinikák alapjárat 14 perc 13 perc
19 Makkosház ↔ Tarján, Víztorony tér alapjárat 21 perc 20 perc

Időszakos járat[szerkesztés]

Járatszám Végállomások Jellege Menetidő Megjegyzés
Elméleti (oda) Gyakorlati (oda) Elméleti (vissza) Gyakorlati (vissza)
19K Makkosház ↔ Széchenyi tér ideiglenes járat Karácsonyi járat

Autóbusz[szerkesztés]

Mercedes-Benz Conecto G típusú autóbusz az Anna-forrásnál, a 20-as járaton

Rendszeres járatok[szerkesztés]

Járatszám Végállomások Jellege Menetidő Megjegyzés
Elméleti (oda) Gyakorlati (oda) Elméleti (vissza) Gyakorlati (vissza)
7F Mars tér (üzletsor) ↔ Sziksósfürdő betétjárat 22 perc 22 perc Egyedi menetrend alapján közlekedik
20 Petőfitelep, Fő tér ↔ Vadkerti tér, buszforduló alapjárat 28 perc 28 perc
21 Délceg utca ↔ Személypályaudvar alapjárat 24 perc 24 perc
24 Petőfitelep, Fő tér ↔ Holt-Tisza alapjárat 24 perc 25 perc Tanítási időszakban, munkanapokon, csúcsidőszakban közlekedik
32 Honvéd tér ↔ Újszeged, víztorony alapjárat 12 perc 13 perc Tanítási időszakban, munkanapokon, nappali időszakban közlekedik
36 Honvéd tér ↔ Czékus utca alapjárat 33 v. 29 perc 32 v. 28 perc
60 Mars tér (Szent Rókus tér) ↔ Szőreg, malom alapjárat 23 perc 23 perc
60Y Mars tér (Szent Rókus tér) ↔ Szőreg, malom elágazó járat 24 perc 24 perc Munkanapokon és szombat délelőtt közl.
64 Mars tér (üzletsor) ↔ Repülőtér alapjárat 15, 13 v. 14 perc 14 v. 13 perc Munkanapokon nappali időszakban és vasárnap este közlekedik
Mars tér (üzletsor) ↔ Krematórium 12 perc 11 v. 14 perc
Mars tér (üzletsor) ↔ Kereskedő köz (EXPO) 10 perc 9 perc
67 Kiskundorozsma, Fürdő ↔ Szőreg, malom alapjárat 44 perc 45 perc Munkanapokon nappali időszakban időszakosan és szombat délelőtt közlekedik (a két irány menetrendje jelentősen eltér!)
67Y Kiskundorozsma, Fürdő ↔ Szőreg, malom elágazó járat 45 perc 46 perc
70 Mars tér (Szent Rókus tér) ↔ Füvészkert alapjárat 13 perc 11 perc
71 Szegedi Ipari Logisztikai Központ ↔ Katalin utca alapjárat 37 v. 34 perc 38 v. 39 perc
71A Mars tér (Mikszáth u.) ↔ Katalin utca betétjárat 19 perc 19 perc
72 Szegedi Ipari Logisztikai Központ ↔ Erdélyi tér alapjárat 37 v. 34 perc 36, 37, 38 v. 39 perc
72A ELI lézeres kutatóközpont ↔ Erdélyi tér betétjárat 29 perc 29 perc Hétköznap reggel és délutáni csúcsidőszakban ELI Lézeres Kutatóközpontig közlekedik
Mars tér (Mikszáth utca) ↔ Erdélyi tér 19 perc 18 perc
73 Mars tér (üzletsor) ↔ Csatár utca alapjárat 17 perc 17 perc
73Y Mars tér (üzletsor) ↔ Csatár utca elágazó járat 18 perc 18 perc
74 Mars tér (Mikszáth Kálmán utca) ↔ Gyálarét alapjárat 21 perc 21 perc
75 Mars tér (üzletsor) ↔ Kiskundorozsma, Czékus u. alapjárat 25 v. 27 perc 25 v. 28 perc
76 Mars tér (Mikszáth Kálmán utca) ↔ Harcos utca alapjárat 27 perc 26 perc
76Y Mars tér (Mikszáth Kálmán utca) ↔ Harcos utca elágazó járat 20 perc 19 perc Munkanapokon csúcsidőszakban közlekedik
77 Völgyérhát utca ↔ Személypályaudvar alapjárat 26 perc 26 perc
Tarján, víztorony → Személypályaudvar 18 perc
77A Mars tér (autóbusz-állomás) ↔ Völgyérhát utca betétjárat 19 perc 18 perc Szombat délelőtt a Móravárosi Bevásárlóközpontig közlekedik
Völgyérhát utca → Völgyérhát utca 59 perc
77Y Mars tér (autóbusz-állomás) ↔ Völgyérhát utca elágazó járat 18 perc 18 perc Iskolai előadási napokon két járat közlekedik
78 Mars tér (üzletsor) → Mars tér (üzletsor) hurokjárat 26 v. 24 perc
78A Mars tér (üzletsor) → Mars tér (üzletsor) hurokjárat 26 perc Munkanapokon nappali időszakban és szombat délelőtt közlekedik
79H Mars tér (üzletsor) ↔ Fehértói halgazdaság alapjárat 20 perc 17 perc Iskolai előadási napokon két járat közlekedik
84 Makkosház ↔ Gabonakutató alapjárat 17 perc 18 perc Munkanapokon csúcsidőszakban közlekedik
90 Gabonakutató ↔ Személypályaudvar alapjárat 37 perc 39 perc
90F Petőfitelep, Fő tér ↔ Vadaspark (Textilgyári út) alapjárat 27 perc 27 perc Munkanapokon csúcsidőszakban közlekedik
90H Lugas utca ↔ Szegedi Ipari Logisztikai Központ kiegészítő járat 26 perc 25 perc Munkanapokon két járat közlekedik
91E Széchenyi tér (Kelemen utca) → Mars tér (Mikszáth Kálmán utca) éjszakai járat 48 perc Éjszakai járat
Széchenyi tér (Kelemen utca) → Széchenyi tér (Kelemen utca) 46 perc
92E Széchenyi tér (Kelemen utca) → Tarján, Víztorony tér éjszakai járat 32 perc
Széchenyi tér (Kelemen utca) → Széchenyi tér (Kelemen utca) 28 perc
93E Széchenyi tér (Kelemen utca) → Széchenyi tér (Kelemen utca) éjszakai járat 49 perc
Széchenyi tér (Kelemen utca) → Czékus utca 30 perc
94E Széchenyi tér (Kelemen utca) → Széchenyi tér (Kelemen utca) éjszakai járat 23 perc
Széchenyi tér (Kelemen utca) → Kecskéstelep, Bódi Vera utca 14 perc
Szegedi 74-es busz (KKT-253)

Időszakos járatok[szerkesztés]

Járatszám Végállomások Jellege Menetidő Megjegyzés
Elméleti (oda) Gyakorlati (oda) Elméleti (vissza) Gyakorlati (vissza)
12 Tarján, Víztorony tér ↔ Tarján, Víztorony tér temetői körjárat Temetői járat
40C Tarján, Víztorony tér ↔ Szegedi Olimpiai Központ időszakos járat 32 perc 33 perc A Szegedi Közlekedési Kft. üzemeltette 2019-ben, a Volánbusz Zrt. helyett
72K Mars tér (Szent Rókus tér) ↔ Erdélyi tér ideiglenes járat 23 perc 23 perc Karácsonyi járat
Széchenyi tér (Kelemen utca) ↔ Torontál tér (P+R) 2 perc 3 perc
Erdélyi tér → Mars tér (üzletsor) 22 perc
73K Széchenyi tér (Kelemen utca) ↔ Csatár utca ideiglenes járat 20 perc 20 perc
74K Széchenyi tér (Kelemen utca) ↔ Kecskéstelep, Bódi Vera utca ideiglenes járat 28 perc 25 perc
Széchenyi tér (Kelemen utca) ↔ Szent Ferenc utca 6 perc 6 perc
77K Széchenyi tér (Kelemen utca) ↔ Völgyérhát utca ideiglenes járat 16 perc 17 perc

Járműállomány[szerkesztés]

A Szegedi Közlekedési Kft. járműállománya[szerkesztés]

Tervbe van véve 1 db Solaris Trollino 12, illetve 5 db (+ 3 darab opció[10]) Trollino 18 típusú trolibusz, illetve elektromos midibuszok beszerzése, továbbá a T-815-ös és T-873-as trolibuszok nem álltak még forgalomba. A villamos-járműparkhoz pedig a 4-es vonalra szeretnének vásárolni 3 darab új villamost is.

2019 végéig ki szeretnék vonni a Škoda 14Tr-eket, illetve befejezik az utolsó T6A2(-k) javítását, illetve megkezdik a KT4D-ME-k (203, 204, 205, 206, 207, 208, 212) V3-as javítását is.[11]

Villamosok – összegezve[szerkesztés]

Mennyiség (db) Típus Pályaszám(ok) Első állományba vétel Szegedi állományba vétel Megjegyzés
9 PESA 120Nb 100–108 2012 „napfénysárga” fényezés
18 TATRA KT4D-M, KT4D-ME 200–217 1982–1990 2005–2019 214: „napfénysárga” fényezés

Eredet: Berlin, Potsdam, Erfurt, Cottbus, DPLJ?

13 TATRA T6A2 900–912 1997–1998
4 TATRA B6A2D-M 950–953 1989 2007–2009 Eredet: Rostock
40+4 (13 szóló + 18 kétrészes csuklós + 9 ötrészes csuklós + 4 szóló pótkocsi) Összesen


Mennyiség (db) Típus Pályaszám(ok) Első állományba vétel Szegedi állományba vétel Megjegyzés
1 FVV Csuklós 813 1977 nosztalgiajármű
2 FVV Acélvázas ikerkocsi 313, 314 ?
1 MWG motorkocsi 12 ?
Villamosok – részletezve[szerkesztés]
PESA 120Nb[szerkesztés]

Szeged legújabb villamosai, illetve csak ezek alacsonypadlósak. 2012 óta járnak a város sínein. 9 darab található meg belőlük, melyből egy, a 108-as vsz. donor.[12] Napfénysárgák.

TATRA KT4D-M, KT4D-ME[szerkesztés]

A 2000-es évek elejétől jelentek meg Szegeden, 18 darab közlekedik a városban. Különböző szempontok szerint több fajtájuk is megkülönböztethető:

 • 200–202: KT4D-m, lengőajtók, bedönthető ablakok, régi székek, 1. típusú lámpák, prágai felújítás, POTSDAMI EREDET
 • 203–205: KT4D-mE, lengőajtók, elhúzható ablakok (egy kis ideig bedönthető), új ülések, 1. típusú lámpák, prágai felújítás, POTSDAMI EREDET
 • 206, 212: KT4D-mE, lengőajtók, elhúzható ablakok, új ülések, 1. típusú lámpák, szegedi felújítás, POTSDAMI EREDET
 • 207, 208: KT4D-mE, lengőajtók (más típusú; eredetileg ráncajtók), elhúzható ablakok (egy kis ideig bedönthető [kisebb bedönthető felület]), új ülések, 2. típusú lámpák, COTTBUSI EREDET
 • 209–211: KT4D-m, ráncajtók, régi székek, bedönthető ablakok (egy kis ideig kisebb bedönthető felület), 2. típusú lámpák, COTTBUSI EREDET
 • 213, 215–217: KT4D-mP, lengőajtók, régi székek, bedönthető ablakok, 1. típusú lámpák, POTSDAMI EREDET
 • 214: teljes modernizálás (lengőajtók, új ülések, elhúzható ablakok, 3. típusú lámpák), GERAI EREDET

A legkorábbi említett felújítás a Szegedre érkezésükkori (tehát pl. nincs említve az, hogy a potsdami eredetűek eredetileg ráncajtósok voltak, mivel már az eredeti helyükön is lengőajtósították őket, és közlekedtek is lengőajtósan). Sötétkék-fehér-piros-citromsárgák, kivéve a 214-es, amely szintén napfénysárga.

TATRA T6A2[szerkesztés]

Az 1990-es évek végén kezdtek el közlekedni Szegeden. A legtöbbjük már kapott ablakcserét, kivéve: 900, 905, 912. Sötétkék-fehér-piros-citromsárgák.

TATRA B6A2D[szerkesztés]

A T6A2-khöz tartozó pótkocsik, eredetileg rostockiak. Szegeden teljesen felújították őket (pl. lengőajtósították őket), de a legfontosabb, hogy aktív pótkocsik, tehát szükségvezetőállás és áramszedő is található rajtuk. Sötétkék-fehér-piros-citromsárgák.

Trolibuszok – összegezve[szerkesztés]

Mennyiség (db) Típus Pályaszám(ok) Első állományba vétel Szegedi állományba vétel Megjegyzés
4 Solaris Trollino 12AC T-870–T-873 2006 2019 (T-873 még nincs állományban) piros fényezés

Eredet: Chomutov

4 Škoda 14Tr T-701, T-705, T-706, T-708 1987–1989 2001–2002 Eredet: Mariánské Lázně, Ústi nad Lábem
25 Škoda 15Tr T-600–T-612, T-614–T-616, T-618–T-626 1988–1993 1993–2012 Eredet: Hradec Králové, České Budějovice, Eperjes, Teplice (T-600–T-610 eredetileg is szegedi)
4 Škoda 21Tr T-800–T-802, T-810 1997–1998 2001–2009 T-810: piros fényezés

Eredet: České Budějovice, Chomutov (T-800 eredetileg is szegedi)

6 Mercedes Citaro O-530 Tr12/TV.EU T-860–T-865 1999/2007–2010 (T-865-é nem ismert) 2005–2010 dízelbuszból átalakítva

Eredet: Maastricht, Groningen, Brüsszel (T-865 eredete ismeretlen)

1 SZKT-ARC Tr187/TV.EU T-660 2010 saját gyártású
13 IKARUS-ŠKODA Tr187.2 T-450–T-462 2013–2014 piros fényezés
5 Škoda 21AB T-811–T-815 1997 2012–2018 (T-815 még nincs állományban) dízelbuszból átalaktítva

a T-813-at kivéve piros fényezés

Eredet: Plzen

62 (23 szóló + 39 csuklós) Összesen
Mennyiség (db) Típus Pályaszám(ok) Első állományba vétel Szegedi állományba vétel Megjegyzés
1 ZIU-9 9-153 1986 nosztalgiajármű
1 IK-280 505 1993

Trolibuszok – részletezve[szerkesztés]

Solaris Trollino 12 AC[szerkesztés]

4 darab közlekedik belőlük, 2019 óta. A T-870–873-as pályaszámokat kapták. Meggypiros fényezésűek, ez magasabb komfortfokozatot jelent.[13] Egy darab még szeretnének vásárolni.[14]

Škoda 14Tr[szerkesztés]

Volt, amikor 10+1, de jelenleg csak 4+1 közlekedik. (Hatot eladtak Rivnébe, illetve Haskovóba. A +1 eredetileg félig forgalmi, félig oktatójármű volt, de 2012 óta tisztán oktatójármű.) Zöld színűek. A T-700-ast újonnan vásárolták, de 2016-ban két társával együtt eladták Rivnéba, Ukrajnába (a negyedik, a T-750-es 2017-ben lett eladva). Zöldek.

Škoda 15Tr[szerkesztés]

Eredetileg 27 darab közlekedett a városban, de 2016 augusztusában a T-617-est (a legrosszabb állapotú, pl. még táblás volt), illetve a T-613-ast leselejtezték. Eredetileg csak 11 darabot vett a város. Zöldek.

Škoda 21Tr[szerkesztés]

2000 körültől jelentek meg a városban. 2013-ban a T-803-ast leállították annak vázállapota miatt. Mindegyik jármű modernizáláson esett át, de legjelentősebben a T-810-es. A T-810-es kivételével zöldek, az meggypiros.

Mercedes Citaro O-530 Tr12/TV.EU[szerkesztés]

Dízelbuszból alakították át őket a 2000-es évek második felében. Jelenleg a T-860-as jelentős felújításon van. Zöldek.

SZKT-ARC Tr187/TV.EU[szerkesztés]

Saját gyártású trolibusz, hasonlít az Ikarusz-Skodákhoz. Nem önjáró. Zöld.

IKARUS-ŠKODA Tr187.2[szerkesztés]

13 darabot vásárolt belőlük 2013-ban Szeged. Jelenleg a legkorszerűbbeknek nevezhetők. Önjáróak, meegypiros színezésűek.

Škoda 21AB[szerkesztés]

Jelenleg 4 darab van állományban. A T-813-as 2018-ban baleset szenvedett, vázát jelenleg árulják.[15] Az előbb említetten kívül mindegyik meggypiros. Várhatóan még 1-et fognak állományba venni (T-815-ös).

Autóbuszok – összegezve[szerkesztés]

Egyaránt láthatnak el villamos- (ritkábban, bejelentéssel) és trolibuszpótlási (sűrűbben, bejelentés nélkül) feladatokat is, továbbá a 40C járaton ezek (is) szállították az utasokat.

Mennyiség (db) Típus Azonosító szám Rendszám Első állományba vétel Szegedi állományba vétel Megjegyzés
2 Mercedes Citaro O-530G 028, 030 PXW-028, PXW-030 2004 2018 Eredet: Wolfsburg
9 Mercedes Citaro O-530 029, 342, 390, 644, 668, 894–896, 956 FKN-342, FKT-894–FKT-896, KMS-390, LNZ-668, PXW-029, RPX-956, RUC-644 1999–2007 (956-é nem ismert) 2004–2019 Eredet: Heide, Hamburg, Brüsszel, Maastricht, Hilversum, Frankfurt, Freiburg, Ludwigshafen
1 Mercedes Citaro O-530L 798 LHF-798 2007 2008 Eredet: Graz
12 (10 szóló + 2 csuklós) Összesen
Autóbuszok – részletezve[szerkesztés]
Mercedes Citaro O-530G[szerkesztés]

2 darab csuklós Citaro közlekedik Szegeden. Mindkettő 2018-as beszerzésű, illetve pótlóbusz-fényezésűek.

Mercedes Citaro O-530[szerkesztés]

9 található meg belőlük a városban, a 2000-es évek középétől fokozatosan szerzik be őket. A három legújabb (029, 644, 956) már pótlóbusz-fényezésű, igaz, a RUC-644-es és az RPX-956-os csak a fekete csíkokat kapták meg, az alapszínük maradt piros, illetve fehér.

Mercedes Citaro O-530L[szerkesztés]

Csupán 1 darab közlekedik belőlük, zöld fényezéssel.

Tatra T6A2-es csatolt szerelvény az 1-es vonalon
Volvo 7700-as trolibusz az 5-ös vonalon a Csongrádi sugárúton

A Volánbusz Zrt. járműállománya[szerkesztés]

2015-ig a világoskék-fehér színösszeállítás volt érvényben, de azóta teljesen fehérek a Volánbusz helyi buszai Szegeden.

Autóbuszok[szerkesztés]

Mennyiség (db) Típus Azonosító Rendszám Állományba vétel Megjegyzés
4 Ikarus 260.3AG IDY-765–IDY-767, IDY-782 2002 világoskék-fehér
4 Ikarus 280.4AG IAA-889, IDY-768–IDY-770 2002
5 Volvo 7700 JAW-724–JAW-726, JAW-728, KPN-485 2004–2007
6 Mercedes-Benz O530G Citaro CNG KDJ-355–KDJ-358, KFA-292, KFA-293 2005
8 Volvo 7700A KKT-251–KKT-258 2006
15 Mercedes-Benz Conecto 628.320 LIF-759–LIF-765, LPK-531–LPK-538 2008–2009
19 Scania Citywide 12.0 LF NKG-731–NKG-749 2016 fehér
24 Mercedes-Benz Conecto Next Generation RIR-334–RIR-357 2019
85 (52 szóló + 33 csuklós) Összesen

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Troli-sztori a Napfény városából”, iho.hu, 2010. február 20. (Hozzáférés ideje: 2013. október 1.) 
 2. Ünnepi start – újra munkában az 1-es villamos + FOTÓK”, szegedma.hu, 2011. december 15. (Hozzáférés ideje: 2013. október 30.) 
 3. Átadták a 4-est, nyugdíjazták a „bengálikat” + FOTÓK”, szegedma.hu, 2011. augusztus 20. (Hozzáférés ideje: 2013. október 27.) 
 4. MTI: Elindult a forgalom a 8-as troli vonalon (magyar nyelven). Délmagyarország, 2010. augusztus 14. (Hozzáférés: 2012. február 26.)
 5. Próbaútra ment Szeged új piros trolija”, delmagyar.hu, 2013. szeptember 26. (Hozzáférés ideje: 2013. szeptember 30.) 
 6. Keddtől végig közlekedik a 3 és 3F-es villamos”, szegedma.hu, 2011. január 31. (Hozzáférés ideje: 2013. október 3.) 
 7. Szombaton indul a 2-es villamos! Itt van valamennyi új menetrend!”, delmagyar.hu, 2012. február 27. (Hozzáférés ideje: 2013. október 30.) 
 8. Itt a 108-as, teljes a szegedi Pesa-flotta”, delmagyar.hu, 2012. május 23. (Hozzáférés ideje: 2013. október 30.) 
 9. Tesztüzemben a kijelzők”, delmagyar.hu, 2014. január 2. 
 10. Nem az a kérdés, mikor jönnek, hanem az, hogy egyáltalán jönnek-e Szeged új trolibuszai?. (Hozzáférés: 2019. december 10.)
 11. Újra jár a balesetes Tatra-villamos - a Modern Városok Programban új járműveket szereznek be. (Hozzáférés: 2019. december 10.)
 12. 6:25–32, ill. 7:02–20. (Hozzáférés: 2019. december 3.)
 13. Lsd.: Škoda 21AB. (Hozzáférés: 2019. december 3.)
 14. Az ötödik CST 12. (Hozzáférés: 2019. december 3.)
 15. A T-813-as már nem fog közlekedni. (Hozzáférés: 2019. december 3.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]