1-es villamos (Szeged)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1-es jelzésű villamosvonal
1
villamos
2-es villamos →
Csatolt Tatra T6A2 a Boldogasszony sugárúton
Csatolt Tatra T6A2 a Boldogasszony sugárúton
Történeti adatok
Státusz: aktív
Üzemi adatok
Jellege: alapjárat
Település: Szeged
Üzemeltető: Szegedi Közlekedési Kft.
Járműtelep: Pulz utcai telephely
Járművek: TATRA KT4D-M, KT4D-ME
Végállomások
Induló állomás: Szeged Plaza
Érkező állomás: Szeged pályaudvar
Útvonaladatok
 
I→É
É→I
Vonalhossz (km):
4,5
4,4
Megállóhelyek (db):
14
14
Menetidő (perc):
15
15
Járatadatok
Üzemidő:
tanévben
tanszünetben
hétfő:
4.50–22.14
kedd:
4.50–22.14
szerda:
4.50–22.14
csütörtök:
4.50–22.14
péntek:
4.50–22.14
szombat:
4.50–22.14
vasárnap:
4.50–22.14

Menetszám:
tanévben
tanszünetben
hétfő:
18+18
kedd:
18+18
szerda:
18+18
csütörtök:
18+18
péntek:
18+18
szombat:
18+18
vasárnap:
18+18
Megjegyzések
A Rókus pályaudvari vonatokhoz igazodva közlekedik. A város legrégebbi villamosvonala.
Kapcsolódó vonalak
Hálózat:Szeged tömegközlekedése
Villamosok:Szeged villamosvonal-hálózata
menetrendi tájékoztató
A Wikimédia Commons tartalmaz 1-es jelzésű villamosvonal témájú médiaállományokat.
Hasonló nevű viszonylatok
Disambig gray.svg 1-es villamos
Útvonaldiagram
Vasúti kapcsolat Szeged–Rókussal
Tárolóvágányok
Szeged Plaza vá.
Rókus pályaudvar
Pulz utcai kocsiszín felé
Izabella híd
Pulz utcai kocsiszín felé
Pulz utca
Vásárhelyi Pál út
2-es villamos
Vásárhelyi Pál út
Damjanich utca
Tavasz utca
Rókusi templom
Anna-kút (Kossuth Lajos sugárút)
3-as, 3F és 4-es villamos
Széchenyi tér
Somogyi utca
Aradi vértanúk tere
Bécsi körút
Galamb utca
Bem utca
Szeged pályaudvar vá.

A szegedi 1-es jelzésű villamos a Szeged Plaza és a Szeged pályaudvar között közlekedik. A viszonylatot a Szegedi Közlekedési Társaság üzemelteti.

Története[szerkesztés]

Lóvasútból villamos[szerkesztés]

Az 1-es villamos volt Szeged első városi vasútja. A mai járattal közel azonos útvonalon 1884. július 1-jén nyílt meg a lóvasút, amely 27 éven át működött. A város két legjelentősebb vasútállomása között közlekedő járat kezdettől fogva a város tömegközlekedésének gerincét jelentette.[1] A korabeli vonal még a város főutcájának számító Kárász utcán haladva szelte át a belvárost.[2] A lóvasúti pályán 1908. október 1-jén indult meg a villamosvasúti közlekedés.

Év Irány Megállóhelyek
1908 Szeged-Rókus – Szeged pályaudvar Szeged-Rókus – Ilona utca – Damjanich utca – Anna utca és Vasasszentpéter utca között – Feltámadás utca – Nagykörút – Rákóczi tér (Tűzőrség) – Ártézi kút (Ü. V. palota) – Takaréktár utca – Tisza Szálló – Aradi utca – Kölcsey utca 5. sz. – Somogyi utca – Jókai utca végén – D.M.K.E palota – Liliom utca – Bécsi körút – Boldogasszony sugárút 61. – Szeged pályaudvar
Szeged pályaudvar – Szeged-Rókus Szeged pályaudvar – Galamb utca – Bécsi körút – Zerge utca – Boldogasszony sugárút 1. – Gizella tér – Dugonics tér – Kölcsey utca 5. sz.– Kelemen utca vége – Tisza Szálló – Széchenyi tér – Ártézi kút (Ü. V. palota) – Rákóczi tér – Nagykörút – Kórház utca – Anna utca és Vasasszentpéter utca között – Teréz utca – Ilona utca – Szeged-Rókus

1912-es döntések után a Széchenyi tér északi oldalán lévő vágányokat az úttest közepére helyezték. A Híd utca – Kelemen utca kereszteződésben vágánykapcsolat épült, amely összekötötte az akkori fővonalat az újszegedi résszel. A Tisza Lajos körúti vonalszakaszt a fővonallal is összekapcsolták a Gizella térnél (Aradi vértanúk tere). Az új vágánykapcsolatokat kihasználva 1913. június 29-től új viszonylatot hoztak létre a meglévő Szeged pályaudvar – Rókus pályaudvar mellé a Szeged pályaudvar – Boldogasszony sugárút – Tisza Lajos körút – Pénzügyi Igazgatóság nyomvonalon. A „felsővárosi” vonal útvonalát a Tisza Lajos körút helyett a Vörösmarty utca – Széchenyi tér – Kelemen utca – Kölcsey utca – Kárász utca – Dugonics tér irányba módosították. A „temetői” és az „újszegedi” vonalat összekötötték, amely ugyanígy a belvároson keresztül járt.

Év Viszonylat Megállóhelyek
1913 Szeged pályaudvar – Rókus pályaudvar változatlan
Szeged pályaudvar – Pénzügyi Igazgatóság Szeged pályaudvar – Galamb utca/Boldogasszony sugárút 61. – Bécsi körút – Zerge utca/Liliom utca – Boldogasszony sugárút 1. – Szentháromság utca – Honvéd tér (Ungár kitérő) – Dugonics tér – Korona utca – Mérey kitérő – Ártézi kút – Takaréktár utca – Teleki utca – Pénzügyi Igazgatóság

1927-ben elbontották a Vörösmarty utcán lévő második vágányt; a Széchenyi téren lévő, a fővonal és a felsővárosi vonal közötti vágányokat; a Tisza Lajos körúthoz kapcsolódó vágányokat, valamint a Boldogasszony sugárút – Tisza Lajos körút közötti vágánykapcsolatot. Ugyancsak ekkor bontották el a Kölcsey utca – Kárász utca – Dugonics tér – Jókai utca – Gizella tér nyomvonalon lévő vágányokat, mert a Kelemen utca – Zrínyi utca – Gizella tér nyomvonalon új kétvágányú pálya épült a fővonal számára. Megszűnt a fővonal kapcsolata a temetői vonaléval, amit azonban a Zrínyi utcáig meghosszabbítottak. Új megálló került a Somogyi utcához és a Gizella térre (Aradi vértanúk tere). A változások nyomán az új nyomvonalon 1927. május 7-től jártak a villamosok.

Egykori villamoskocsi nosztalgia járatként az 1-es vonalon

1930-ban a Szeged pályaudvarnál a Galamb utca – Indóház tér – Vaspálya utca (Szent Ferenc utca folytatása) – Boldogasszony sugárút nyomvonalon lévő hurokvágányt megszüntették, helyette a Vaspálya utca, valamint a Galamb utcán keresztül az Indóház téren egy fejállomás épült, amely kitérőben végződött. A pótkocsis villamosok idejében a pótkocsi körüljárása több időbe telt. 1941-ben Magyarországon is bevezették a jobb oldali közlekedést, a villamosok közlekedésének iránya július 6-án változott meg.

A Kossuth Lajos sugárúton haladó vonalszakasz érdekessége, hogy a vonal melletti ipartelepekre a villamospályát iparvágányként használva jutottak be a tehervonatok. A nehéz tehervonati mozdonyokat nem bírta volna el a villamospálya, ezért a villamosvasút az első világháború utolsó szakaszában egy kisebb tömegű mozdonyt vásárolt Marosújvárról, amelyet Futárnak neveztek el. A vonal rókusi szakaszán így nem csak az utazókat kiszolgáló villamoskocsik, hanem tehervonatok is közlekedtek.[3][4]

1-es villamos[szerkesztés]

Szeged villamosvonalai 1950-ben. A térképen az 1-es nyomvonala pirossal látható.

A járat csak 1943-ban kapta az 1-es számot, addig Szegeden nem számozták a tömegközlekedési vonalakat. 1949-ben a Széchenyi téren keresztül összekötötték a 4-es és az 5-ös vonalát, itt egy háromvágányú központi megálló jött létre. A 4-es és az 5-ös viszonylat csak 1951–'52-ben volt összekötve.

1951. július 23. és október 18. között átépítették a Szeged pályaudvar környékén a nyomvonalat. Az 1930-ban épült fejállomás megszűnt, helyette a Gőz utca–Indóház tér nyomvonalon haladtak a villamosok, visszafelé a meglévő Galamb utcai vágányon. Az Indóház téren a megszüntetett kitérő második vágányát annak nyomvonalán meghosszabbították, a végállomás kétvágányos lett. A Hámán Kató utcában (volt Vaspálya utca, mai Szent Ferenc utca) a pályát felszámolták. A pótkocsis körüljárásra ezután nem volt szükség. 1952-ben a Szeged pályaudvar irányú vágányba bekötötték a 7-es vonal vágányát a rókusi templomnál. 1953. október 20. és 1954. január 30. között a rókusi végállomáson is megszüntették a fejállomást és új nyomvonalon itt is kétvágányos hurokfordulót építettek.

Vágányrekonstrukciók az 1970-es években[szerkesztés]

1972. június 11-től a 4-es vonal végállomása a Széchenyi térről átkerült a Vágóhídhoz, az 5-ös pedig még 1969-ben megszűnt. 1973 májusában a Széchenyi téri vágányhálózatot úgy módosították, hogy a tér felőli (eredetileg az 1-es, Szeged pályaudvar irányába haladó) vágányt elbontották, és a másik kettőn jelölték ki az 1-es nyomvonalát. A Széchenyi téri megálló a Posta elé került, a Híd utca sarkához. A Vörösmarty utcai vágányt és azok kapcsolatait is elbontották. Az új vágányokat május 27-én helyezték üzembe. 1974-ben az Április 4. útja (Boldogasszony sugárút) és a Hámán Kató utca (Szent Ferenc utca) közötti pályát az úttest közepére helyezték át, az új, kockaköves burkolatú nyomvonalon október 5-én közlekedtek először a villamosok. A Kossuth Lajos sugárúton, az Anna-kúttól a Vásárhelyi Pál utcáig is áthelyezték a vágányokat az úttest közepére, amit nagypaneles, BKV-s rendszerűként építettek meg. Ezt a szakaszt november 6-án adták át. 1976-ban a Rókus pályaudvar környékén új nyomvonalra került a pálya. A harmadik körút (Rókusi körút) építése és a Rókusnál lévő felüljáró (Izabella híd) felújítása miatt augusztus 13-tól a Kossuth Lajos sugárút – Vásárhelyi Pál utca – Pulz utca – Rókus pályaudvar útvonalon jártak a villamosok. A Pulz utcában az út szélére épült a pálya, a végállomás a hurokvágány nyomvonala is megváltozott. 1977-ben átépítették az Anna-kútnál, a 4-es vonal kereszteződésénél lévő vágányokat, amit november 7-én adtak át.

Kisebb módosítások[szerkesztés]

Régi, nagypaneles vágányok a Boldogasszony sugárúton 2009 augusztusában

1987-ben a Kelemen utcában burkolópanelre cserélték a kockaköves burkolatot. 1988 május–júniusban a Bécsi körút – Gőz utca, valamint a Széchenyi tér, Kossuth Lajos sugárúton lévő vágányait is ilyen burkolatúra cserélték. 2000. február 18-ától a Rókus pályaudvar végállomáson lévő hurokfordulót átépítették, 26-ától a villamosok a Pulz utcai kocsiszínnél a deltavágányt felhasználva fordultak meg. A Szeged Plaza építésével együtt új megálló is létesült. Május 22-től jártak ismét a villamosok. 2001. április 10-től a Somogyi utcai, Rókus pályaudvar irányú megállóját a kereszteződés másik oldalára helyezték át, a megállótáblák az 1920-as évekhez hasonló stílusban készültek. 2004 nyarán a megállóperonokat 10 méterrel, 35 méteresre növelték, hogy a T6A2 típusú villamosok csatolt üzemben is közlekedhessenek. Az első csatolt villamos augusztus 10-én járt.

2008. július 15. és szeptember 22. között az Anna-kúti kereszteződés átépítése alatt a teljes vonalon villamospótlók jártak. A pótlók a nagyállomás felé a Kossuth L. sugárút – Párizsi körút – Madách utca – Takaréktár utca – Széchenyi tér – Kelemen utca, Rókus felé a Kelemen utca – Széchenyi tér – Károlyi utca – Mikszáth Kálmán utca – Mars tér – Kossuth Lajos sugárút útvonalon közlekedtek.[5][6][7] Ugyanezekben az években készült el a Széchenyi téri és a Gőz utcai ív rekonstrukciója.

Év Viszonylat Megállóhelyek
1997 Rókus pályaudvar – Szeged pályaudvar Rókus pályaudvar – Konzervgyár – Vásárhelyi Pál utca – Damjanich utca – Tavasz utca – Pacsirta utca – Anna-forrás – Széchenyi tér – Somogyi utca – Aradi tér – Bécsi körút – Bem utca/Galamb utca – Szeged pályaudvar[8]

A 2-es villamos megjelenése[szerkesztés]

PESA villamos próbajáraton 2012 januárjában

A Rókusi körútra tervezett 2-es villamosról 2006-ban készült el a terv. Az 1-es vonalból a Kossuth Lajos sugárút végén jobbra fordulva a Makkosházi körútig tervezték a pályát.[9]

2009. augusztus 26-ától kezdődött a vonal felújítása, amely 4,9 milliárd forintba került. Először a Rókusi pályaudvar és az Anna-kút, illetve a Szeged pályaudvar és az Aradi vértanúk tere közötti vágányokat korszerűsítették. A Széchenyi téren füves pályát alakítottak ki. A határidő eredetileg 2009 decembere volt, több hónapos késés után csak 2010. május 9-én indult újra az 1-es villamos. A csúszás miatt a város napi 10 milliós, összesen 740 millió forintnyi kötbért követelt a kivitelezőktől.[10] Közben 2010. március 16-án elkezdték a 2-es vonal építését a Rókusi körúton.[11]

2011. június 16-án kezdődött meg a belvárost átszelő Anna-kút – Aradi vértanúk tere szakasz felújítása, melynek során teljesen kicserélték a vágányokat, lecserélték a betonelemekből épített borítást, a pályát zaj- és rezgéscsillapítással látták el, valamint meghosszabbították a megállókat. A teljes vonalon 2011. december 15-én indult el ismét a forgalom.[12] 2012. március 3-án átadták a 2-es vonalat, amely már a felújított pályát használta. 2013. március 30-a óta az 1-es járatok csak óránként járnak, az önálló, Szeged Plaza – Pulz utca – Vásárhelyi Pál utca szakaszon alacsony az utasszám.[13] Útvonala teljes hosszában kétvágányú, mindkét végállomásán hurokforduló van. A Szeged pályaudvar végállomás és a Vásárhelyi Pál utca között a 2-es villamossal azonos útvonalon halad, ez utóbbi a Rókusi körútra ágazik ki. Az 1-es önálló szakaszán (Szeged Plaza – Pulz utca – Vásárhelyi Pál utca) alacsony az utasszám, emiatt szinte mindig csak óránként közlekedik; a közös szakaszon a sűrűbb követést biztosító 2-es közlekedik.

Tram-train[szerkesztés]

Folyamatban van a villamosvonal meghosszabbítása Hódmezővásárhely irányába, tram-train rendszerben. A hibrid, villamos és nagyvasúti üzemre is képes járművek Szeged-Rókus állomáson a nagyvasúti pályára fordulnak majd rá, melyen vonatként Hódmezővásárhelyig közlekednek, ahol a nagyvasútról letérve villamosként tesznek egy kört a városban. A beruházás tervezését a két város 2011-ben kezdte el, az átadást 2020-ra tervezik.[14]

Járművek[szerkesztés]

A járat vonalán az 1960-as évek óta közlekedő FVV CSM–4 és FVV CSM–2 szerelvényeket az 1990-es évek végén a Tatra T6A2H, majd később a Tatra KT4D típusú csehszlovák villamosok váltották fel. Az 1990-es évek közepétől kezdve fokozatosan megújították a vonal apróbb szakaszait. A rókusi villamosfordulót 2000-ben egy bevásárlóközpont építésekor újították fel teljesen.[15]

Ezen a vonalon az összes szegedi villamostípus megfordul, de a menetrend szerint a Tatra gyár KT4D, illetve T6A2 típusú járművei közlekednek (ez utóbbiak szóló és csatolt üzemben is).

Általában KT4 típusú villamosokat adnak ki a vonalra.

Útvonala[szerkesztés]

Szeged pályaudvar felé Szeged Plaza felé
Szeged Plaza vá. – Pulz utca – Kossuth Lajos sugárút – Széchenyi tér – Kelemen utca – Zrínyi utca – Boldogasszony sugárút – Bem utca – Gőz utca – Szeged pályaudvar vá. Szeged pályaudvar vá. – Galamb utca – Boldogasszony sugárút – Zrínyi utca – Kelemen utca – Széchenyi tér – Kossuth Lajos sugárút – Pulz utca – Szeged Plaza vá.

Megállóhelyei[szerkesztés]

Az átszállási kapcsolatoknál előfordulhat, hogy nem teljesen valósak.

1 (Szeged Plaza ◄► Szeged pályaudvar)
Perc (↓) Megállóhely Perc (↑) Átszállási kapcsolatok
0 Szeged Plaza
végállomás
15-18
1 Rókus pályaudvar 14-17
2 Pulz utca 13-16
3-4 Vásárhelyi Pál út 12-15 KRESZ villamos.svg 2, 2K, 3, 3F, 4
KRESZ busz.svg 7F, 64, 67, 67Y, 71, 72, 72A, 75, 78, 78A, 79H, 93E
4-5 Damjanich utca 10-13 KRESZ villamos.svg 2, 2K, 3, 3F, 4
KRESZ busz.svg 7F, 64, 67, 67Y, 71, 72, 72A, 75, 78, 78A, 79H, 93E
5-6 Tavasz utca 9-12 KRESZ villamos.svg 2, 2K, 3, 3F, 4
KRESZ busz.svg 7F, 64, 67, 67Y, 71, 72, 72A, 75, 78, 78A, 79H, 93E
6-7 Rókusi templom 8-11 KRESZ villamos.svg 2, 2K, 3, 3F, 4
KRESZ busz.svg 71, 72, 72A
8-9 Anna-kút (Kossuth Lajos sugárút) 7-9 KRESZ villamos.svg 2, 2K, 3, 3F, 4
9-11 Széchenyi tér 5-7 KRESZ villamos.svg 2, 2K
KRESZ troli.svg 5, 7, 7A, 9, 19, 19K
KRESZ busz.svg 32, 60, 60Y, 67, 67Y, 70, 71, 71A, 72, 72A, 72K, 73K, 74K, 77K, 91E, 92E, 93E, 94E
10-13 Somogyi utca 4-5 KRESZ villamos.svg 2, 2K
11-14 Aradi vértanúk tere 3-4 KRESZ villamos.svg 2, 2K
KRESZ troli.svg 8, 10
13-16 Bécsi körút 2 KRESZ villamos.svg 2, 2K
KRESZ busz.svg 20, 21, 24, 74, 74K, 77, 94E
14-17 Bem utca KRESZ villamos.svg 2, 2K
Galamb utca 1 KRESZ villamos.svg 2, 2K
15-18 Szeged pályaudvar
végállomás
0 KRESZ villamos.svg 2, 2K

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Újszászi Ilona: Omnibusz, lóvasút, tuja és troli (magyar nyelven). Délmagyarország, 2008. június 7. (Hozzáférés: 2009. augusztus 5.)
 2. Dombai Tünde: Szeged ötödikként villamosított - 100 éve sínen vagyunk (magyar nyelven). Délmagyarország, 2009. október 1. (Hozzáférés: 2009. augusztus 5.)
 3. Németh Zoltán Ádám: A vidéki villamosvasutak mozdonyai (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2015. január 8.)
 4. Egy 70 éves koldusasszony borzalmas öngyilkossága a Kossuth Lajos sugárúton (magyar nyelven) pp. 3. Délmagyarország, 1929. január 23. (Hozzáférés: 2015. január 8.)
 5. Pótlóbuszok az 1-es és a 4-es vonalán (pdf). szkt.hu, 2008. július 14. [2013. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 3.)
 6. Az Anna-kúti csomópontra vártunk 10 éve!, 2008. október 1. [2013. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 3.)
 7. Új Pályán - Az Anna-kúti villamoscsomópont felújítása (magyar nyelven). Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft., 2008. (Hozzáférés: 2009. augusztus 5.)
 8. Szeged város helyi tömegközlekedésének menetrendje, 1997. július 1-től. Tisza Volán Rt., Szegedi Közlekedési Társaság (1997) 
 9. 2-es villamos a Rókusi körúton. delmagyar.hu, 2006. július 4. (Hozzáférés: 2013. október 30.)
 10. Áprilistól folytatódik az 1-es vonal felújítása”, delmagyar.hu, 2011. március 22. (Hozzáférés ideje: 2013. október 30.) 
 11. Kezdődik az új 2-es villamosvonal építése Rókuson”, Délmagyarország, 2010. március 16. (Hozzáférés ideje: 2012. február 5.) (magyar nyelvű) 
 12. Ünnepi start – újra munkában az 1-es villamos + FOTÓK”, szegedma.hu, 2011. december 15. (Hozzáférés ideje: 2013. október 30.) 
 13. Óránként jár az 1-es március 30-ától”, delmagyar.hu, 2013. március 8. (Hozzáférés ideje: 2013. október 30.) 
 14. Tram Train: még képlékenyek a tervek
 15. SZKT Cégtörténet (magyar nyelven). Szegedi Közlekedési Társaság. [2009. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 5.)

Források[szerkesztés]

 • Nagy István, Elek István, Terhes Sándor, SZKT. 100 éves a szegedi villamos. Szegedi Egyetemi Kiadó (2008). ISBN 9789637356858 

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz szegedi 1-es villamos témájú médiaállományokat.