1-es villamos (Szeged)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1-es jelzésű villamosvonal
1
villamos
2-es villamos →
Csatolt Tatra T6A2 és B6A2D-M pótkocsi a Boldogasszony sugárúton
Csatolt Tatra T6A2 és B6A2D-M pótkocsi a Boldogasszony sugárúton
Történeti adatok
Státusz: aktív
Üzemi adatok
Jellege: alapjárat
Település: Szeged
Üzemeltető: SZKT
Járműtelep: Pulz utcai kocsiszín
Járművek: Tatra KT4D, Tatra T6A2
Végállomások
Induló állomás: Szeged Plaza
Érkező állomás: Szeged pályaudvar
Útvonaladatok
 
I→É
É→I
Vonalhossz (km):
4,4
4,4
Megállóhelyek (db):
14
14
Menetidő (perc):
20
20
Járatadatok
Üzemidő:
tanévben
tanszünetben
hétfő:
4.50–21.59
4.50–21.59
kedd:
4.50–21.59
4.50–21.59
szerda:
4.50–21.59
4.50–21.59
csütörtök:
4.50–21.59
4.50–21.59
péntek:
4.50–21.59
4.50–21.59
szombat:
4.50–21.59
4.50–21.59
vasárnap:
4.50–21.59
4.50–21.59
Kapcsolódó vonalak
Hálózat: Szeged tömegközlekedése
Villamosok: Szeged villamosvonal-hálózata
menetrendi tájékoztató
Hasonló nevű viszonylatok
Disambig gray.svg 1-es villamos
Magyarország.png
11A1B
1
11A
1
1

A szegedi 1-es villamos a város legrégebbi villamosvonala. A Szeged pályaudvar és a Szeged Plaza között közlekedik. A villamos a belvárosban a Széchenyi téren halad át, az Anna-kútnál keresztezi a 3-as és 3F, valamint a 4-es villamos vonalát. A vonal teljes hosszában kétvágányú, mindkét végállomáson hurokforduló van. Nagy részben a 2-es vonallal közös pályán halad, amely a Rókusi körútra ágazik ki. Az önálló, Szeged Plaza–Pulz utca–Vásárhelyi Pál u. szakaszon alacsony az utasszám, emiatt a járatok ritkán közlekednek.

Története[szerkesztés]

Lóvasútból villamos[szerkesztés]

Az 1-es villamos volt Szeged első városi vasútja. A mai járattal közel azonos útvonalon 1884. július 1-jén nyílt meg a lóvasút, amely 27 éven át működött. A város két legjelentősebb vasútállomása között közlekedő járat kezdettől fogva a város tömegközlekedésének gerincét jelentette.[1] A korabeli vonal még a város főutcájának számító Kárász utcán haladva szelte át a belvárost.[2] A lóvasúti pályán 1908. október 1-jén indult meg a villamosvasúti közlekedés.

Év Irány Megállóhelyek
1908 Szeged-Rókus – Szeged pályaudvar Szeged-Rókus – Ilona utca – Damjanich utca – Anna utca és Vasasszentpéter utca között – Feltámadás utca – Nagykörút – Rákóczi tér (Tűzőrség) – Ártézi kút (Ü. V. palota) – Takaréktár utca – Tisza Szálló – Aradi utca – Kölcsey utca 5. sz. – Somogyi utca – Jókai utca végén – D.M.K.E palota – Liliom utca – Bécsi körút – Boldogasszony sugárút 61. – Szeged pályaudvar
Szeged pályaudvar – Szeged-Rókus Szeged pályaudvar – Galamb utca – Bécsi körút – Zerge utca – Boldogasszony sugárút 1. – Gizella tér – Dugonics tér – Kölcsey utca 5. sz.– Kelemen utca vége – Tisza Szálló – Széchenyi tér – Ártézi kút (Ü. V. palota) – Rákóczi tér – Nagykörút – Kórház utca – Anna utca és Vasasszentpéter utca között – Teréz utca – Ilona utca – Szeged-Rókus

1912-es döntések után a Széchenyi tér északi oldalán lévő vágányokat az úttest közepére helyezték. Híd utca–Kelemen utca kereszteződésében vágánykapcsolat épült, amely összekötötte az akkori fővonalat az újszegedi résszel. A Tisza Lajos körúti vonalszakaszt a fővonallal is összekapcsolták a Gizella térnél (Aradi vértanúk tere). Az új vágánykapcsolatokat kihasználva 1913. június 29-től új viszonylatot hoztak létre a meglévő Szeged pu.–Rókus pu. mellé a Szeged pu.–Boldogasszony sugárút–Tisza Lajos körút–Pénzügyi Igazgatóság nyomvonalon. A „felsővárosi” vonal útvonalát a Tisza Lajos körút helyett a Vörösmarty utca–Széchenyi tér–Kelemen utca–Kölcsey utca–Kárász utca–Dugonics tér irányba módosították. A „temetői” és az „újszegedi” vonalat összekötötték, amely ugyanígy a belvároson keresztül járt.

Év Viszonylat Megállóhelyek
1913 Szeged pályaudvar – Rókus pályaudvar változatlan
1913 Szeged pályaudvar – Pénzügyi Igazgatóság Szeged pályaudvar – Galamb utca/Boldogasszony sugárút 61. – Bécsi körút – Zerge utca/Liliom utca – Boldogasszony sugárút 1. – Szentháromság utca – Honvéd tér (Ungár kitérő) – Dugonics tér – Korona utca – Mérey kitérő – Ártézi kút – Takaréktár utca – Teleki utca – Pénzügyi Igazgatóság

1927-ben elbontották a Vörösmarty utcán lévő második vágányt; a Széchenyi téren lévő, a fővonal és a felsővárosi vonal közötti vágányokat; a Tisza Lajos körúthoz kapcsolódó vágányokat, valamint a Boldogasszony sugárút–Tisza Lajos körút közötti vágánykapcsolatot. Ugyancsak ekkor bontották el a Kölcsey utca–Kárász utca–Dugonics tér–Jókai utca–Gizella tér nyomvonalon lévő vágányokat, mert a Kelemen utca–Zrínyi utca–Gizella tér nyomvonalon új kétvágányú pálya épült a fővonal számára. Megszűnt a fővonal kapcsolata a temetői vonaléval, amit azonban a Zrínyi utcáig meghosszabbítottak. Új megálló került a Somogyi utcához és a Gizella térre (Aradi vértanúk tere). A változások nyomán az új nyomvonalon 1927. május 7-től jártak a villamosok.

Egykori villamoskocsi nosztalgia járatként az 1-es vonalon

1930-ban a Szeged pályaudvarnál a Galamb utca – Indóház tér – Vaspálya utca (Szent Ferenc utca folytatása) – Boldogasszony sugárút nyomvonalon lévő hurokvágányt megszüntették, helyette a Vaspálya utca, valamint a Galamb utcán keresztül az Indóház téren egy fejállomás épült, amely kitérőben végződött. A pótkocsis villamosok idejében a pótkocsi körüljárása több időbe telt. 1941-ben Magyarországon is bevezették a jobb oldali közlekedést, a villamosok közlekedésének iránya július 6-án változott meg.

A Kossuth-sugárúton haladó vonalszakasz érdekessége, hogy a vonal melletti ipartelepekre a villamospályát iparvágányként használva jutottak be a tehervonatok. A nehéz tehervonati mozdonyokat nem bírta volna el a villamospálya, ezért a villamosvasút az első világháború utolsó szakaszában egy kisebb tömegű mozdonyt vásárolt Marosújvárról, amelyet Futárnak neveztek el. A vonal rókusi szakaszán így nem csak az utazókat kiszolgáló villamoskocsik, hanem tehervonatok is közlekedtek.[3][4]

1-es villamos[szerkesztés]

Szeged villamosvonalai 1950-ben. A térképen az 1-es nyomvonala pirossal látható.

A járat csak 1943-ban kapta az 1-es számot, addig Szegeden nem számozták a tömegközlekedési vonalakat. 1949-ben a Széchenyi téren keresztül összekötötték a 4-es és az 5-ös vonalát, itt egy háromvágányú központ megálló jött létre. A 4-es és az 5-ös viszonylat csak 1951–52-ben volt összekötve.

1951. július 23. és október 18. között átépítették a Szeged pályaudvar környékén a nyomvonalat. Az 1930-ban épült fejállomás megszűnt, helyette a Gőz utca–Indóház tér nyomvonalon haladtak a villamosok, visszafelé a meglévő Galamb utcai vágányon. Az Indóház téren a megszüntetett kitérő második vágányát annak nyomvonalán meghosszabbították, a végállomás kétvágányos lett. A Hámán Kató utcában (volt Vaspálya utca, mai Szent Ferenc utca) a pályát felszámolták. A pótkocsis körüljárásra ezután nem volt szükség. 1952-ben a Szeged pályaudvar irányú vágányba bekötötték a 7-es vonal vágányát a rókusi templomnál. 1953. október 20. és 1954. január 30. között a rókusi végállomáson is megszüntették a fejállomást és új nyomvonalon itt is kétvágányos hurokfordulót építettek.

Vágányrekonstrukciók az 1970-es években[szerkesztés]

Régi, kockaköves burkolatú vágányok a Széchenyi téren 2011-ben

1972. június 11-től a 4-es vonal végállomása a Széchenyi térről átkerült a Vágóhídhoz, az 5-ös pedig még 1969-ben megszűnt. 1973 májusában a Széchenyi téri vágányhálózatot úgy módosították, hogy a tér felőli (eredetileg az 1-es, Szeged pu. irányába haladó) vágányt elbontották, és a másik kettőn jelölték ki az 1-es nyomvonalát. A Széchenyi téri megálló a Posta elé került, a Híd utca sarkához. A Vörösmarty utcai vágányt és azok kapcsolatait is elbontották. Az új vágányokat május 27-én helyezték üzembe. 1974-ben az Április 4. útja (Boldogasszony sugárút) és a Hámán Kató u. (Szent Ferenc utca) közötti pályát az úttest közepére helyezték át, az új, kockaköves burkolatú nyomvonalon október 5-én közlekedtek először a villamosok. A Kossuth Lajos sugárúton, az Anna-kúttól a Vásárhelyi Pál utcáig is áthelyezték a vágányokat az úttest közepére, amit nagypaneles, BKV-s rendszerűként építettek meg. Ezt a szakaszt november 6-án adták át. 1976-ban a Rókus pályaudvar környékén új nyomvonalra került a pálya. A harmadik körút (Rókusi körút) építése és a Rókusnál lévő felüljáró (Izabella híd) felújítása miatt augusztus 13-tól a Kossuth Lajos sgt.–Vásárhelyi Pál u.–Pulz utca–Rókus pu. útvonalon jártak a villamosok. A Pulz utcában az út szélére épült a pálya, a végállomás a hurokvágány nyomvonala is megváltozott. 1977-ben átépítették az Anna-kútnál, a 4-es vonal kereszteződésénél lévő vágányokat, amit november 7-én adtak át.

Kisebb módosítások[szerkesztés]

Régi, nagypaneles vágányok a Boldogasszony sugárúton 2009 augusztusában
Régi vágányok a Nagyállomásnál 2009 augusztusában

1987-ben a Kelemen utcában burkolópanelre cserélték a kockaköves burkolatot. 1988 május–júniusban a Bécsi körút–Gőz utca, valamint a Széchenyi tér, Kossuth Lajos sugárúton lévő vágányait is ilyen burkolatúra cserélték. 2000. február 18-ától a Rókus pu. végállomáson lévő hurokfordulót átépítették, 26-ától a villamosok a Pulz utcai kocsiszínnél a deltavágányt felhasználva fordultak meg. A Szeged Plaza építésével együtt új megálló is létesült. Május 22-től jártak ismét a villamosok. 2001. április 10-től a Somogyi utcai, Rókus pu. irányú megállóját a kereszteződés másik oldalára helyezték át, a megállótáblák az 1920-as évekhez hasonló stílusban készültek. 2004 nyarán a megállóperonokat 10 méterrel, 35 méteresre növelték, hogy a T6A2 típusú villamosok csatolt üzemben is közlekedhessenek. Az első csatolt villamos augusztus 10-én járt.

2008. július 15. és szeptember 22. között az Anna-kúti kereszteződés átépítése alatt a teljes vonalon villamospótlók jártak. A pótlók a nagyállomás felé a Kossuth L. sgt. – Párizsi krt. – Madách u. – Takaréktár utca – Széchenyi tér – Kelemen u., Rókus felé a Kelemen u. – Széchenyi tér – Károlyi u. – Mikszáth K. u. – Mars tér – Kossuth L. sgt. útvonalon közlekedtek.[5][6][7] Ugyanebben az években készült el a Széchenyi téri és a Gőz utcai ív rekonstrukciója.

Év Viszonylat Megállóhelyek
1997 Rókus pályaudvar – Szeged pályaudvar Rókus pályaudvar – Konzervgyár – Vásárhelyi Pál utca – Damjanich utca – Tavasz utca – Pacsirta utca – Anna-forrás – Széchenyi tér – Somogyi utca – Aradi tér – Bécsi körút – Bem utca/Galamb utca – Szeged pályaudvar[8]

A 2-es villamos megjelenése[szerkesztés]

PESA villamos próbajáraton 2012 januárjában

A Rókusi körútra tervezett 2-es villamosról 2006-ban készült el a terv. Az 1-es vonalból a Kossuth Lajos sugárút végén jobbra fordulva a Makkosházi körútig tervezték a pályát.[9]

2009. augusztus 26-ától kezdődött a vonal felújítása, amely 4,9 milliárd forintba került. Először a Rókusi pályaudvar és az Anna-kút, illetve a Szeged pályaudvar és az Aradi vértanúk tere közötti vágányokat korszerűsítették.A Széchenyi téren füves pályát alakítottak ki. A határidő eredetileg 2009 decembere volt, több hónapos késés után csak 2010. május 9-én indult újra az 1-es villamos. A csúszás miatt a város napi 10 milliós, összesen 740 millió forintnyi kötbért követelt a kivitelezőktől.[10] Közben 2010. március 16-án elkezdték a 2-es vonal építését a Rókusi körúton.[11]

2011. június 16-án kezdődött meg a belvárost átszelő Anna-kút–Aradi vértanúk tere szakasz felújítása, melynek során teljesen kicserélték a vágányokat, lecserélték a betonelemekből épített borítást, a pályát zaj- és rezgéscsillapítással látták el, valamint meghosszabbították a megállókat. A teljes vonalon 2011. december 15-én indult el ismét a forgalom.[12] 2012. március 3-án átadták a 2-es vonalat, amely már a felújított pályát használta. 2013. március 30-a óta az 1-es járatok csak óránként járnak, az önálló, Szeged Plaza–Pulz utca–Vásárhelyi Pál u. szakaszon alacsony az utasszám.[13]

Távlati tervek[szerkesztés]

Távlati terv a villamosvonal meghosszabbítása Hódmezővásárhely irányába, tram-train rendszerben. A hibrid, villamos és nagyvasúti üzemre is képes járművek Szeged-Rókus állomáson a nagyvasúti pályára fordulnának rá, melyen vonatként Hódmezővásárhelyig közlekednének, ahol a nagyvasútról letérve villamosként tennének egy kört a városban. A beruházás tervezését a két város 2011-ben kezdte el, a megvalósítást 2016-ra vagy 2017-re tervezik.[14]

Járművek[szerkesztés]

A járat vonalán az 1960-as évek óta közlekedő FVV CSM–4 és FVV CSM–2 szerelvényeket az 1990-es évek végén a Tatra T6A2, majd később a Tatra KT4D típusú csehszlovák villamosok váltották fel. Az 1990-es évek közepétől kezdve fokozatosan megújították a vonal apróbb szakaszait. A rókusi villamosfordulót 2000-ben egy bevásárlóközpont építésekor újították fel teljesen.[15]

Ezen a vonalon az összes szegedi villamostípus megfordul, de a menetrend szerint a Tatra gyár KT4D, illetve T6A2 típusú járművei közlekednek (ez utóbbiak szóló és csatolt üzemben is).

Útvonala[szerkesztés]

Útvonaldiagram
BSicon KDSTxa.svgBSicon KDSTxa.svgBSicon .svg Tárolóvágány
BSicon STR.svgBSicon STR.svgBSicon .svg
BSicon ABZrg.svgBSicon STRrf.svgBSicon .svg
BSicon ABZrg.svgBSicon BHFq.svgBSicon STRlg.svg Szeged Pláza
BSicon ABZrg.svgBSicon BHFq.svgBSicon ABZlg.svg
BSicon STRlf.svgBSicon STRlg.svgBSicon STR.svg
BSicon MAV.svgBSicon HST.svgBSicon HST.svg Rókus pályaudvar
BSicon .svgBSicon ABZrg.svgBSicon ABZrf.svg
BSicon .svgBSicon SBRÜCKE.svgBSicon SBRÜCKE.svg Izabella felüljáró
BSicon KDSTl.svgBSicon ABZgr+r.svgBSicon STR.svg Pulz utcai kocsiszín
BSicon .svgBSicon HST.svgBSicon HST.svg Szilánk
BSicon .svgBSicon ABZlf.svgBSicon ABZlg.svg
BSicon .svgBSicon STR.svgBSicon STR.svg
BSicon .svgBSicon STR.svgBSicon HST.svg Vásárhelyi Pál út (Pulz u.)
BSicon .svgBSicon ABZrg.svgBSicon KRZl.svg A 2-es villamos
BSicon .svgBSicon ABZlf.svgBSicon KRZ+l.svg elágazása
BSicon .svgBSicon HST.svgBSicon STR.svg Vásárhelyi Pál út (Kossuth L. sugárút)
BSicon .svgBSicon HST.svgBSicon HST.svg Damjanich utca
BSicon .svgBSicon HST.svgBSicon HST.svg Tavasz utca
BSicon .svgBSicon HST.svgBSicon HST.svg Rókusi templom
BSicon .svgBSicon HST.svgBSicon HST.svg Anna-kút (Kossuth L. sugárút)
BSicon .svgBSicon KRZ.svgBSicon KRZl.svg 3-as, 3F-es és a 4-es
BSicon .svgBSicon KRZ+r.svgBSicon KRZr.svg villamos keresztezése
BSicon .svgBSicon STR.svgBSicon STR.svg
BSicon .svgBSicon HST.svgBSicon HST.svg Széchenyi tér
BSicon .svgBSicon HST.svgBSicon HST.svg Somogyi utca
BSicon exKHSTr.svgBSicon STR.svgBSicon STR.svg A 3-as villamos (7-es) régi végállomása
BSicon .svgBSicon HST.svgBSicon HST.svg Aradi vértanúk tere
BSicon .svgBSicon HST.svgBSicon HST.svg Bécsi körút
BSicon STRrg.svgBSicon STRrf.svgBSicon STR.svg
BSicon STRf.svgBSicon .svgBSicon HST.svg Galamb utca
BSicon HST.svgBSicon .svgBSicon STRg.svg Bem utca
BSicon ABZlf.svgBSicon BHFq.svgBSicon ABZrf.svg
BSicon STRlf.svgBSicon BHFq.svgBSicon STRrf.svg Szeged pályaudvar
BSicon .svgBSicon MAV.svgBSicon .svg
Rókus pu. ⇒ Szeged pu. Szeged pu. ⇒ Rókus pu.
Rókus pu. – Pulz utca – Kossuth Lajos sugárút – Széchenyi tér – Kelemen utca – Zrínyi utca – Boldogasszony sugárút – Bem utca – Gőz utca – Szeged pu. Szeged pu. – Galamb utca – Boldogasszony sugárút – Zrínyi utca – Kelemen utca – Széchenyi tér – Kossuth Lajos sugárút – Pulz utca – Rókus pu.

Megállóhelyei[szerkesztés]

1 (Szeged Plaza – Szeged pályaudvar)
Perc (↓) Megállóhely Perc (↑) Átszállási kapcsolatok Intézmények
0 Szeged Plaza
végállomás
21 Szeged Plaza
1 Rókus pályaudvar 20  Szeged-Rókus Szeged-Rókus vasútállomás
1 Szilánk 19 Pulz utcai kocsiszín
3 Vásárhelyi Pál út (Kossuth Lajos sugárút) 17 KRESZ villamos.svg 2
KRESZ busz.svg 7F, 64, 75, 78, 78A, 79, 90, 90F
SZVSE sporttelep, Károlyi Mihály Kollégium
5 Damjanich utca 15 KRESZ villamos.svg 2
KRESZ busz.svg 7F, 64, 75, 78, 78A, 79
6 Tavasz utca 14 KRESZ villamos.svg 2
KRESZ busz.svg 7F, 64, 75, 78, 78A, 79
I. kórház
7 Rókusi templom 13 KRESZ villamos.svg 2
KRESZ troli.svg 5, 7, 9, 19
KRESZ busz.svg 7F, 60, 60Y, 64, 70, 71, 72, 73, 73Y, 75, 78, 78A, 79
Rókusi templom
10 Anna-kút (Kossuth Lajos sugárút) 10 KRESZ villamos.svg 2, 3, 3F, 4
KRESZ troli.svg 8, 10
KRESZ busz.svg 20, 20A
Anna-kút, Anna fürdő, MÁV igazgatóság
12 Széchenyi tér 8 KRESZ villamos.svg 2
KRESZ troli.svg 5, 7, 9, 19
KRESZ busz.svg 60, 60Y, 70, 71, 71A
Városháza, Tisza Szálló, Megyei Bíróság, Posta
14 Somogyi utca 6 KRESZ villamos.svg 2 Royal Hotel
16 Aradi vértanúk tere 4 KRESZ villamos.svg 2
KRESZ troli.svg 8, 10
KRESZ busz.svg 20, 20A, 36, 74, 74A
SZTE GYTK, SZTE JGYPK, SZTE TTIK
18 Bécsi körút 2 KRESZ villamos.svg 2
19 Bem utca KRESZ villamos.svg 2
Galamb utca 1 KRESZ villamos.svg 2
20 Szeged pályaudvar
végállomás
0 KRESZ villamos.svg 2
KRESZ busz.svg 13A, 20, 21, 77, 90, 90F
 személyvonat, expresszvonat, IC, gyorsvonat
Szeged pályaudvar

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Újszászi Ilona: Omnibusz, lóvasút, tuja és troli (magyar nyelven). Délmagyarország, 2008. június 7. (Hozzáférés: 2009. augusztus 5.)
 2. Dombai Tünde: Szeged ötödikként villamosított - 100 éve sínen vagyunk (magyar nyelven). Délmagyarország, 2009. október 1. (Hozzáférés: 2009. augusztus 5.)
 3. Németh Zoltán Ádám: A vidéki villamosvasutak mozdonyai (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2015. január 8.)
 4. Egy 70 éves koldusasszony borzalmas öngyilkossága a Kossuth Lajos sugárúton (magyar nyelven) pp. 3. Délmagyarország, 1929. január 23. (Hozzáférés: 2015. január 8.)
 5. Pótlóbuszok az 1-es és a 4-es vonalán (pdf). szkt.hu, 2008. július 14. (Hozzáférés: 2013. október 3.)
 6. Az Anna-kúti csomópontra vártunk 10 éve!, 2008. október 1. (Hozzáférés: 2013. október 3.)
 7. Új Pályán - Az Anna-kúti villamoscsomópont felújítása (magyar nyelven). Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft., 2008. (Hozzáférés: 2009. augusztus 5.)
 8. Szeged város helyi tömegközlekedésének menetrendje, 1997. július 1-től. Tisza Volán Rt., Szegedi Közlekedési Társaság (1997) 
 9. 2-es villamos a Rókusi körúton. delmagyar.hu, 2006. július 4. (Hozzáférés: 2013. október 30.)
 10. Áprilistól folytatódik az 1-es vonal felújítása”, delmagyar.hu, 2011. március 22. (Hozzáférés ideje: 2013. október 30.) 
 11. Kezdődik az új 2-es villamosvonal építése Rókuson”, Délmagyarország, 2010. március 16. (Hozzáférés ideje: 2012. február 5.) (magyar nyelvű) 
 12. Ünnepi start – újra munkában az 1-es villamos + FOTÓK”, szegedma.hu, 2011. december 15. (Hozzáférés ideje: 2013. október 30.) 
 13. Óránként jár az 1-es március 30-ától”, delmagyar.hu, 2013. március 8. (Hozzáférés ideje: 2013. október 30.) 
 14. Tram Train: még képlékenyek a tervek
 15. SZKT Cégtörténet (magyar nyelven). Szegedi Közlekedési Társaság. (Hozzáférés: 2009. augusztus 5.)

Források[szerkesztés]

 • Nagy István, Elek István, Terhes Sándor, SZKT. 100 éves a szegedi villamos. Szegedi Egyetemi Kiadó. ISBN 9789637356858 (2008) 

További információk[szerkesztés]