Hódmezővásárhelyi Népkert vasútállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hódmezővásárhelyi Népkert vasútállomás
Ország Magyarország
Hely Hódmezővásárhely
Állomáskategória
  • II. személyszállítási kategória
  • III. teherszállítási kategória
UIC állomáskód 5518564
IBNR állomáskód 5501558
Építési stílus szecessziós építészet
Felhasználási terület vasútállomás
Üzemeltető MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Peronnal rendelkező vágányok száma 2
Része ennek Magyarország vasúti közlekedése
Szomszédos állomások
Időzóna közép-európai idő
Vasútvonalak
Szolgáltatások
Vonatok
Elhelyezkedése
Hódmezővásárhelyi Népkert vasútállomás (Hódmezővásárhely)
Hódmezővásárhelyi Népkert vasútállomás
Hódmezővásárhelyi Népkert vasútállomás
Pozíció Hódmezővásárhely térképén
é. sz. 46° 24′ 12″, k. h. 20° 18′ 46″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Hódmezővásárhelyi Népkert vasútállomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Hódmezővásárhelyi Népkert vasútállomás[1] (korábban Hódmezővásárhelyi-Népkert megálló-elágazóhely)[2] a MÁV elágazó állomása a Csongrád-Csanád vármegyei Hódmezővásárhely határában. Az állomást a MÁV 130-as (Szolnok–Hódmezővásárhely–Makó) és 135-ös (Szeged–Békéscsaba) vasútvonala érinti. A belváros déli peremvidékén helyezkedik el, közvetlenül a 472-es főút mellett.

A megállóhely története, érdekességei[szerkesztés]

A megállóhely a belterület határán létesült, a környék jellegzetes kertes házairól kapta a Népkert elnevezést. A vásárhelyiek gyakran említik Kisállomás néven, maga az állomásépület is a Kisállomás soron található. Az állomásépület 1930-ban épült, a népies szecesszió stílusjegyeit magán viselve.[3] Jellegzetességei: az épülethez kapcsolódó perontető vásárhelyi kerámiából készült díszes oszlopai és a perontető alatt elhelyezett ivókút. Az állomásépület tetejét a MÁV 2009-ben teljesen felújíttatta, ekkor vezették be a gázt is. 2013 tavaszán maga az állomásépület is átesett egy jelentős renováláson, ekkor a falait és a belső tereket újították meg.[4] Az épület mellett szót érdemel az utastér vasúton szokatlan berendezése is: a várótermet népi stílusban készült padok, asztalok, tükrök és székek teszik egyedülállóvá. A Szentes és Szeged felé vezető pályák között a Fenyves és Kiskert utcák vonalán még látható a Szentest és Szegedet közvetlenül összekötő deltavágány földműve.

A 2018-as átépítés előtt a létesítmény vasútforgalmi szempontból a Kisállomás elnevezés ellenére sem volt állomásnak tekinthető, az országban egyedülálló módon megálló-elágazóhelyként üzemelt. (A másik ilyen szolgálati hely Vilonya-Királyszentistván volt a Lepsény–Veszprém-vasútvonalon, azonban ott megszűnt a személyforgalom). Az átépítés előtt a megállóhelyen két vágány helyezkedett el két külön peronnal. A Szeged (illetve Szentes) oldali váltókörzet hiánya miatt a megálló nem volt képes az azonos vasútvonalon közlekedő vonatok találkozásait lebonyolítani. (A Szentes felé haladó vonat találkozhatott a Szeged felől érkezővel, illetve Szeged felé haladó vonat találkozhatott a Szentes felől érkezővel. Ez elégséges is volt, mivel a megállóhely így is képes volt betölteni egyik fő feladatát, a Szentes-Szeged között utazók számára az átszállás biztosítását.) A személyforgalomban betöltött szerepe és az állomásépület jól sikerült rekonstrukciója ellenére a megállóhely a 2010-es években már nem felelt meg az utasforgalmi elvárásoknak. A peronok alacsonyak és rosszul világítottak voltak, a Szeged–Békéscsaba-vasútvonal peronja pedig a két vágány közötti szűk helyre épült, ahol lehetetlen volt az utasok és a vonatok közötti biztonságos távolság megtartása. Hiányoztak a padok, a kerékpártároló és a kijelölt parkolóhelyek is. A 2010-es években a Szeged és Hódmezővásárhely közötti villamosjárat építéséhez kapcsolódva döntöttek a Kisállomás még fel nem újított részeinek átépítéséről.

2018 nyarán került sor a nagyvasúti létesítmények nagy léptékű átépítésére. A megállóhelyet április 4-én zárták le. A következő hetekben az állomás eredeti peronjait és vágányait teljesen visszabontották, majd átépítették. A létesítmény vágányhálózata jelentősen módosult, a szegedi és szentesi oldalon elhelyezkedő kitérők beépítésével a megállóhely vasútállomássá lényegült át. Az új vágányhálózattal megépített vasútállomásra elsőként a Szolnok–Hódmezővásárhely–Makó-vasútvonal (I. vágány) újjáépített peronjához érkezett vonat 2018. augusztus 1-jén. Az átépítéssel az állomás peronelrendezése is változott, az egy szélső és egy középperon helyett két szélsőperon épült. Itt épült először sk+55 magasperon[megj. 1] Csongrád megye területén. A Szeged felé vezető vasútvonal építkezésének befejezése után, 2021. február 22-én indult meg a személyforgalom az új 2. vágányon és a hozzá tartozó peronon. Az új peronnal egy időben az elektronikus utastájékoztató berendezéseket és a nagy befogadóképességű kerékpártárolót is üzembe helyezték.

Tram-train[szerkesztés]

A megállóhely a Hódmezővásárhely és Szeged között épült térségi villamosvasút (tram-train) egyik állomása, itt csatlakozik a hódmezővásárhelyi villamosvonal a Szegedre tartó nagyvasúti vonalhoz. A villamosvágány bekötése miatt az állomás 2018-ban végzett átépítése során új vágánykapcsolat épült ki a szentesi és a szegedi vonal között, így forgalmi szempontból elágazóhelyből vonatkeresztezésre alkalmas állomássá vált. A villamosok számára külön kétvágányú megállóhely épült az állomásépület utca felőli oldalán. Itt van az üzemváltás helye is, a tram-train járművek Hódmezővásárhely felé villamosként felsővezetékről, Szeged felé vonatként dízelüzemben közlekednek tovább.

Vasútvonalak[szerkesztés]

Az állomást az alábbi vasútvonalak érintik:

Kapcsolódó állomások[szerkesztés]

A vasútállomáshoz az alábbi állomások vannak a legközelebb:

Forgalom[szerkesztés]

Népkert vasútállomás forgalma a belvároshoz való közelsége miatt összemérhető a vásárhelyi nagyállomással. Jelentős az átszálló forgalom is, a Szeged és Szentes között utazók itt szállnak át a két vasútvonal járatai között.

Járat Útvonal Gyakoriság
személyvonat SzentesSzegvárKórógyszentgyörgyMindszentMártélyHódmezővásárhelyi NépkertHódmezővásárhely Napi 3 pár
személyvonat KiskunfélegyházaVárosi parkCsongrádi úti tanyákGátérKettőshalomKónyaszékCsongrád alsóCsongrádHékédSzentesSzegvárKórógyszentgyörgyMindszentMártélyHódmezővásárhelyi NépkertHódmezővásárhely Napi 5 pár
személyvonat SzegedSzeged-RókusHódmezővásárhelyi NépkertHódmezővásárhelyKútvölgySzékkutasOrosházaOrosházi tanyákCsorvásCsorvás alsóTelekgerendás (– Fürjes) – Békéscsaba Óránként
személyvonat SzegedSzeged-RókusAlgyőHódmezővásárhelyi NépkertHódmezővásárhely (← KútvölgySzékkutas)Orosháza (← Orosházi tanyák)Csorvás (← Csorvás alsó)TelekgerendásBékéscsabaGyula Vasárnap 1 pár
tram-train Szeged vasútállomás – Szeged, Galamb utca (→) – Szeged, Bem utca (←) – Szeged, Bécsi körút – Szeged, Aradi vértanúk tere – Szeged, Somogyi utca – Szeged, Széchenyi térSzeged, Anna-kútSzeged, Rókusi templom – Szeged, Tavasz utca – Szeged, Damjanich utca – Szeged, Vásárhelyi Pál utca – Szeged, Pulz utca – Szeged-Rókus vasútállomásAlgyő vasútállomásHódmezővásárhelyi Népkert vasútállomás – Hódmezővásárhely, Strandfürdő – Hódmezővásárhely, Hősök tere – Hódmezővásárhely, Kossuth tér – Hódmezővásárhely, Kálvin János tér – Hódmezővásárhely vasútállomás Félóránként

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sínkoronaszinttől számított 55 cm. magasságú peron
  1. Hódmezővásárhelyi Népkert [5518564] szolgálati hely adatai. Kapella 2. Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft.
  2. Szolgálati hely. Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft.. [2021. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 5.)
  3. Javában tart a népkerti vasútállomás felújítása (magyar nyelven). Hódmezővásárhely mjv., 2013. április 8. [2017. január 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 22.)
  4. Imre Péter: Újra ékszerdoboz a népkerti vasútállomás (magyar nyelven). Délvilág, 2013. május 28. [2017. január 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 22.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]