Ugrás a tartalomhoz

Robert Fulton (feltaláló)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robert Fulton
Született1765. november 14.
Little Britain, Lancaster megye, Pennsylvania, Amerikai Egyesült Államok
Elhunyt1815. február 24. (49 évesen)
New York
Állampolgárságaamerikai
HázastársaHarriet Livingston Fulton
GyermekeiJulia Fulton Blight
Foglalkozása
KitüntetéseiNational Inventors Hall of Fame (2006)[1]
Halál okagümőkór
SírhelyeTrinity Church Cemetery

Robert Fulton aláírása
Robert Fulton aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Robert Fulton témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Robert Fulton (Little Britain, Lancaster megye, Pennsylvania, 1765. november 14.New York, 1815. február 24.) amerikai feltaláló, a gőzhajó megalkotója.

Életútja[szerkesztés]

Robert Fulton és Mary Smith fiaként született. Már gyermekkorában érdeklődést mutatott a mechanika iránt. 17 évesen elhatározta, hogy művész lesz. Hat évet töltött Philadelphiában, ahol portrékat és tájképeket festett és megtanulta az ötvösséget. Itt tartózkodása során találkozott Benjamin Franklinnel is.

A gőzhajók megalkotásáig vezető kísérletek[szerkesztés]

1787-ben Londonba utazott, és egy West nevű festő tanítványa lett. Itt ismerkedett meg a hajók újfajta meghajtásaival: a gőzszivattyúval kifecskendezett vízsugaras és a lapátkerekes megoldásokkal. Kísérletekbe kezdett, s arra következtetett, hogy hatékonyabb lenne, ha több forgólapátot szerelne a hajótatra. 1797-ben Párizsban felvetette egy tengeralattjáró ötletét, de a franciák nem fogadták el a javaslatot. 1800-ban saját költségén épített egyet, amelyet Nautilusnak(wd) nevezett el. Ki is próbálta a Szajnán, majd a direktórium jóváhagyásával megtámadott két brit hajót, ám azok gyorsabbak voltak nála, és elmenekültek. 1801-ben Livingston párizsi amerikai követtel – akinek gőzhajó-monopóliuma volt New York állam területén – 20 méter hosszú, oldalsó lapátkerekű gőzhajót építettek a Szajnán. 1803. augusztus 9-én tette meg ezzel első kísérletét, de az még nem felelt meg a francia mérnökök elvárásainak. 1806-ban hazatért Amerikába, és New Yorkban bekapcsolódott a Párizsban tervezett gőzhajó építésébe.

Az első használható gőzhajók[szerkesztés]

Az első használható lapátkerekes gőzhajó, a Clermont hossza 45,7 méter, az egyhengeres gőzgép teljesítménye 20 lóerő volt, két lapátkereket hajtott. Első, 240 km-es útját a Hudson folyón, New York és Albany között 32 óra alatt tette meg 1807. október 7-én, és még abban az évben megkezdte az üzletszerű hajózást. Következő hajója Pittsburghben épült az Ohión, és New Orleans környékén működött. Több hajója is épült itt, de a Mississippin és az Ohión át Pittsburghig egyik sem jutott fel.

1810-ben már három hajója járt a Hudson folyón, és gőzhajói működtek a kompátkelőhelyeken a nagyvárosokban. Az 1812-es brit–amerikai háború idején ő tervezte az első hadigőzöst is, a New York-i kikötő védelmére, brit támadás ellen. Ennek újszerű megoldása volt a kettős hajótest, a közöttük elhelyezett lapátkerékkel. Kivitelét azonban már nem érhette meg.

Források[szerkesztés]

  1. https://www.invent.org/inductees/robert-fulton