New Routemaster

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
New Routemaster
Arriva London bus LT2 (LT61 BHT) 2011 New Bus for London, Victoria, route 38, 27 February 2012.jpg
Gyártási adatok
Gyártó Wrightbus
Gyártásban 2011-2016
Utasparaméterek
Szállítható személyek száma 87 (lent: 22 ülőhely, +1 kerekesszék-hely, 25 állóhely; felső szint: 40 ülőhely) fő
Méretek
Hosszúság 11 230[1] mm
Szélesség 2 520[1] mm
Magasság 4 390[1] mm
Tömeg 11 800[2] kg
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz New Routemaster témájú médiaállományokat.
Az autóbusz hátulja

A New Routemaster vagy (ismert még mint New Bus for London, rövidítve NB4L, Borismaster vagy Boris Bus) London legújabb autóbusz típusa.

Története[szerkesztés]

London számos Mercedes Citaro csuklós autóbuszt szerzett be a korábbi, már igencsak koros Routemaster autóbuszok helyett. A város ikonikus piros emeletes autóbuszait 2005-ben vonták ki a forgalomból. Az új buszok beváltak, azonban a város ragaszkodott a hagyományaihoz, így a régi piros emeletes buszok sok embernek hiányoztak. Boris Johnson polgármester ígéretet tett, hogy az újraválasztása esetén a Mercedes buszok helyett új emeletes buszok fognak forgalomba állni, melyek mindenben megfelelnek a 21. század követelményeinek, mégis a klasszikus londoni busz arculatot fogja magán viselni. A kiírt közbeszerzési eljárásra három cég jelentkezett, melyet végül a Wrightbus nyert meg. Így ez az angol cég szállíthatja London legújabb emeletes autóbuszait.

Műszaki jellemzése[szerkesztés]

Az autóbuszt a Heatherwick Studio tervezte és az angol Wrightbus gyártja. A jármű két tengelyes, emeletes, 87 személyt képes szállítani egyszerre. Lent 22 ülőhely található, továbbá egy hely a mozgássérültek számára és 25 állóhely. A felső szinten további 40 ülőhely található. A két szintet két lépcső köti össze a gyorsabb utascsere érdekében. Az autóbusz három ajtós, de a harmadik, hátsó ajtónak nincsenek ajtószárnyai, akárcsak a korábbi Routemaster autóbuszoknak.

Az utastér teljesen légkondicionált, a világításról LED lámpák gondoskodnak. A tetőn elhelyezett napelemeknek, valamint a hibrid hajtásnak köszönhetően a busz 40 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, a szén-dioxid kibocsátása pedig a fele a mostani hagyományos emeletes dízel buszokénak.

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b c Wrightbus. Wrightbus New Bus for London (Specification Layout), 73. o (2010. július 5.) 
  2. At last, a new Routemaster chugs into view: 21st century version of famous hop-on, hop-off bus unveiled by London Mayor Boris Johnson”, Daily Mail, 2011. december 17. (Hozzáférés ideje: 2012. március 2.) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]