Amerikai Szamoa kormányzóinak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez a lista az Amerikai Egyesült Államok Amerikai Szamoa nevű külbirtokának kormányzóit sorolja föl. Az első érintkezések közé tartozik a 17. században a francia felfedezők és Tutuila sziget lakói közti csata, amiért a szamoaiak a nyugatiakat hibáztatják és megtanulták félni a nyugatiak kegyetlenségét. A korai 19. században misszionáriusok érkeztek Rarotongáról, őket követték a London Missionary Society kongregacionalistamisszionáriusai John William vezetésével az 1830-as években, hivatalosan is elvíve a kereszténységet Szamoára. Kevesebb mint száz évvel később a Szamoai Kongregacionalista Egyház lett az első független helyi egyház a Csendes-óceán déli részén.

1889 márciusában német haditengerészeti erők szálltak meg szamoai falvakat, és amerikai tulajdonokat pusztítottak el. Három amerikai hadihajó érkezett Szamoa kikötőjébe és tüzet nyitott arra a három német hadihajóra, amelyet ott talált. Mielőtt tüzet szüntettek volna, egy ciklon elsüllyesztette mind a hat harcoló hajót. Kényszerűen fegyverszünetet kötöttek, mert nem volt elég hajó, hogy folytassák a harcot.

19. század második felében zajló nemzetközi vetélkedés közben 1899-ben a berlini szerződésben Németország és az Amerikai Egyesült Államok felosztotta egymás között a Szamoa-szigeteket. Az Egyesült Államok formálisan a következő évben szállta meg egy részét, a keleti szigetek kisebb csoportját Pago Pago kiváló kikötője körül. A nyugati szigetek alkotják jelenleg a független Szamoa államot. A második világháborúban több amerikai tengerészgyalogos állomásozott itt, mint a teljes helyi lakosság. Ez nagyarányú kulturális sokkot okozott. A 14 év fölötti fiatalokat amerikai katonai kiképzők harci kiképzésben részesítették. Az első világháborúhoz hasonlóan a másodikban is a szamoaiak harcosokként, felcserekként, rejtjelezőként, hajójavítóként stb. szolgáltak.

A háború után az amerikai belügyminisztérium 4500-as számú szervezeti rendeletének végrehajtását, amely Szamoát bekebelezte volna az Egyesült Államokba, a szamoai főnökök megakadályozták. Tuiasosopo Mariota vezetésével az amerikai kongresszushoz fordultak és sikert értek el. Ezek a főnökök elérték helyi törvényhozás létrehozását, amelynek neve American Samoan Fono, és Fagatogo faluban ülésezik, amely a terület jogi és valóságos fővárosa.

Ekkoriban a haditengerészet által kinevezett kormányzót helyben választott váltotta fel. Bár technikailag úgynevezett „unorganized” (szervezetlen terület – olyan terület, amely nem áll települési önkormányzat igazgatása alatt), mivel a Kongresszusban nem ment át a terület megszervezéséről szóló törvény, de Amerikai Szamoa önkormányzó az 1967. július 1-jén hatályba lépett alkotmány alapján. Amerikai Szamoa rajta van az Egyesült Nemzetek Szervezete által összeállított, az önrendelkezéssel nem rendelkező területeket felsoroló listán, de ezt a besorolást vitatják a terület kormányzati tisztviselői.

A kormányzói széket négy évre lehet elnyerni.

Jelenleg hivatalban a 8. kormányzó a Demokrata Párthoz tartozó Lemanu Peleti Mauga tölti be a kormányzói tisztséget 2021. január 3-tól. A helyettes kormányzó a szintén demokrata Eleasalo Ale.

A pártmegoszlás az alábbi volt:[1]

Katonai kormányzat (1900–1905)[szerkesztés]

Haditengerészet által kijelölt kormányzók (1905–1951)[szerkesztés]

Kinevezett polgári kormányzók (1951–1978)[szerkesztés]

Amerikai Szamoa közvetlenül választott kormányzói[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A párthoz tartozást az angol nyelvű wikipédia alapján közöljük. Ahol egyes források eltérnek, ott jegyzetben az eltérést feltüntettük.
  2. abrite: Frank Barnett. www.nga.org. (Hozzáférés: 2016. november 2.)
  3. root: Hyrum Rex Lee. www.nga.org. (Hozzáférés: 2016. november 2.)
  4. a b root: Peter Tali Coleman. www.nga.org. (Hozzáférés: 2016. november 2.)
  5. a b root: A.P. Lutali. www.nga.org. (Hozzáférés: 2016. november 2.)
  6. root: Tauese P. F. Sunia. www.nga.org. (Hozzáférés: 2016. november 2.)
  7. Elhunyt hivatali ideje alatt.
  8. root: Togiola T. A. Tulafono. www.nga.org. (Hozzáférés: 2016. november 2.)
  9. Helyettesként a rendkívüli választásokig.
  10. khastings: Lolo Matalasi Moliga. www.nga.org. (Hozzáférés: 2016. november 2.)
  11. Lemanu P. S. Mauga. National Governors Association. (Hozzáférés: 2021. február 15.)
  12. Mandátuma 2025. január 3-ig tart, s indulhat újra a hivatalért.

Források[szerkesztés]