Északi-Mariana-szigetek kormányzóinak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez a lista az Amerikai Egyesült Államok Északi-Mariana-szigetek nevű társult államának kormányzóit sorolja föl. A szigeteket Magellan fedezte fel 1521-ben, majd 1565-ben a spanyolok vették birtokukba. A szigetek eredeti lakosságának (a chamorróknak) legtöbbje (90-95%) kihalt vagy összeházasodott nem chamorrókkal a spanyol uralom idején. Az új telepesek, akik a Fülöp-szigetekről és a Karolina-szigetekről érkeztek, újra benépesítették a szigeteket. Ennek ellenére a chamorro népesség fokozatosan újraéledt. A chamorro, filippínó és Karolina-szigeteki nyelvi és etnikai különbségek máig alapvetően megosztják a Mariana-szigeteket.

Az 1898-as spanyol–amerikai háború után Spanyolország át kényszerült adni az Amerikai Egyesült Államoknak Guamot, a Mariana-szigetek többi részét a Karolina- és Marshall-szigetekkel együtt pedig eladta Németországnak. A tényleges uralmat azonban Japán gyakorolta a szigetek felett és 1914-ben, az I. világháború során meg is szállta. Akkoriban a gazdaság fő ága a cukornád-termesztés volt, a szükséges munkaerő Okinawáról és Koreából érkezett.

A második világháborúban nagy csaták dúltak errefelé: Guam, Saipan, Tinian volt a helyszíne ezeknek. Ezután a szigeteket az Egyesült Államok gyámsága alá helyezték. A japán uralom idején idetelepülteket visszatelepítették származási helyükre.

A függetlenség kérdése az 1970-es években merült fel. A teljes függetlenséget egy népszavazás elutasította. Az ország 1978. január 1-jén az USA társult állama lett.

Távlati tervként az Északi-Mariana-szigeteken felmerült a társult állam alkotmányos státuszának megváltoztatása: a terület egyesüljön Guammal és váljon amerikai szövetségi állammá, azonban népszavazásig még nem jutott el a kérdés.

A kormányzói széket négy évre lehet elnyerni, s egyszer az adott kormányzó újraválasztható.

Jelenleg hivatalban a 10. kormányzó a Független Arnold Palacios tölti be a kormányzói tisztséget 2023. január 9-től. A helyettes kormányzó a szintén független David Apatang.

A pártmegoszlás az alábbi volt:[1]

Északi-Mariana-szigetek társult állam kormányzói[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A párthoz tartozást az angol nyelvű wikipédia alapján közöljük. Ahol egyes források eltérnek, ott jegyzetben az eltérést feltüntettük.
  2. I like Carlos S. Camacho... Do you?. www.spokeo.com. (Hozzáférés: 2016. november 2.)
  3. a b root: Pedro P. Tenorio. www.nga.org. (Hozzáférés: 2016. november 2.)
  4. root: Lorenzo I. De Leon Guerrero. www.nga.org. (Hozzáférés: 2016. november 2.)
  5. root: Froilan C. Tenorio. www.nga.org. (Hozzáférés: 2016. november 2.)
  6. root: Juan N. Babauta. www.nga.org. (Hozzáférés: 2016. november 2.)
  7. root: Benígno Fitial. www.nga.org. (Hozzáférés: 2016. november 2.)
  8. Bizalmatlansági eljárás indult ellene, s ennek befejezte előtt lemondott.
  9. 2011-től
  10. khastings: Eloy Inos. www.nga.org. (Hozzáférés: 2016. november 2.)
  11. Elhunyt hivatali ideje alatt.
  12. 2013-tól
  13. abrite: Ralph Deleon Guerrero Torres. www.nga.org. (Hozzáférés: 2016. november 2.)
  14. Mandátuma 2027-ig tart, s indulhat újra a tisztségért.

Források[szerkesztés]