Konvoj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kereskedelmi hajókonvojt védő katonai repülőgép

A konvoj egy olyan, általában zárt közlekedési formáció, amelyben több jármű csoportban halad, együttműködik. A konvoj lehet szárazföldi, vagy vízi, általában különleges körülmények, veszélyes területek, vagy ritkán lakott térségek átszelése közben használják.

A konvojban mindegyik jármű igazodik a másikhoz, szorosan együttműködnek. A legtöbbször háborús helyzetben, veszélyes övezetekben vagy különleges ember kíséretekor rendelik el a konvojban való haladást, amely csökkenti a veszteségeket, valamint a járművek védelmére sokszor oltalmazó egységeket rendelnek. Különösen a második világháború során, az Atlanti-óceánon alkalmazták a szövetségesek a konvojrendszert. Humanitárius akciók esetén is előszeretettel alkalmazzák.

Története[szerkesztés]

Az első világháborúban[szerkesztés]

Atlanti csata

Az első világháború során a központi hatalmakat blokád alá vették a tengereken az antant-államok, amelyre válaszul a Német Birodalom először korlátozott, majd teljes körű tengeralattjáró-háborút hirdetett. A veszteségek olyan súlyosak voltak az antant oldalán, hogy bevezették a hajók konvojban való haladását.

Második világháború[szerkesztés]

Atlanti csata

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a konvoj címszót a Wikiszótárban!
Commons:Category:Convoys
A Wikimédia Commons tartalmaz Konvoj témájú médiaállományokat.