Atlanti csata (első világháború)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Milyen jelentőséggel bír egy tengeri ütközet az emberiség első nagy háborújában? Milyen módszerekkel zajlott? Kik ellen irányult, és kik vezényelték? Ki volt a győztese ennek a csatának? Ebben a cikkben válaszokat kapunk ilyen, és ehhez hasonló felvetett és fontos kérdésekre.

Német U-9 tengeralattjáró - Milyen jelentősége lehetett ennek az újításnak a későbbiekre nézve?

Tengeralattjáró csata - "U-boat"[1] csata[szerkesztés]

Kik ellen irányult az ütközet és mit eredményezett?

Az 1914-es években járunk, a nagy világégés első éveiben. A világ új évszázadba lépett, és a korábban nem látható és tapasztalható technikai újítások jelentek meg - a háborúban. Ilyen újítás a tengeralattjárók használata. Az Atlanti tengeralattjáró csata egy elhúzódó ütközet volt, mely a Német tengeralattjárók és az Antant tengeri flotta között zajlott az Atlanti vizeken - a Brit szigetek vizein és Franciaország partjai közelében az Északi tengeren.

Kezdetben a támadás a Brit flotta (Brittish Grand Fleet) ellen irányult. Később a támadás kiterjedt egészen az Antant hatalmak kereskedelmi útvonalaira is. A támadás nagy pusztításokat vont maga után, és a brit kereskedelmi flotta közel felének a pusztulását eredményezte. Hogy ellenálljanak a német tengeralattjáróknak, az Antant hatalmak konvjokba szervezték a hajózást, melyeket pusztításra készült hajókkal, gátakkal[2] és repülőgépekkel védelmeztek.

A csata taktikai sikereit és hibáit később alapul használták a második világháborúban, szintén a Brit birodalom ellen irányuló támadásban.

1914: A hadjárat elkezdődik[szerkesztés]

Az első őrjárat - Hogyan kezdődött?

1914. augusztus 6-án, két nappal az után, hogy Nagy-Britannia bejelentette Németország megtámadását, a német tengeralattjárók (U-5, U-7, U-8, U-9, U-13, U-14, U-15, U-16, U-17, és U-18) elindultak helgolandi bázisukról, hogy megtámadják a Brit Haditengerészet hadihajóit az Északi-tengeren. Ez volt a történelem első tengeralattjáró-háborúja.

A tengeralattjárók északi irányt vettek, abban a reményben, hogy a Királyi Haditengerészet osztagaival Shetland és Bergen között csapnak majd össze. Augusztus 8-án az U-9-es tengeralattjárók egyike elromlott, így vissza kellett térnie a bázisra. Ugyanezen a napon, Fair Isle szigeteinél (Skócia) egy U-15-ös tengeralattjáró figyelte az angol HMS Ajax, HMS Monarch, és HMS Orion csatahajókat hadgyakorlatozás közben és tüzet nyitott a HMS Monarch nevű hajóra. A lövés nem ért célt, a csatahajók védekezési módra váltottak. Másnap hajnalban a "Light" (fény) elnevezésű cirkálóraj, amely a csatahajókat kísérte, kapcsolatba lépett a tengeralattjárókkal, HMS Birmingham az U-15-öst figyelve, amely a felszínen volt. Őrszemeknek nyoma sem volt a tengeralattjárón, de kalapácsolás hangja hallatszott, amint a legénység javítási kísérletekbe kezdett az újabb támadás érdekében. A Birmingham nevű hajó azonnal irányt váltott és torlóhatást gyakorolt az U-15-ös tengeralattjáróra a parancsnoki tornya mögött. A tengeralattjáró két részre bomolva a teljes legénységgel együtt elsüllyedt.

Augusztus 12-én hét tengeralattjáró visszatért Heligolandba az U-13-as nélkül, és azt hitték, hogy elsüllyedt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A német "Unterseeboot" kifejezés angol változata: undersea boat, azaz tengeralatti hajó nyersfordításában.
  2. Ilyen volt például a Dover gát.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]