Szesztilalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szesztilalom egy olyan társadalmi korlátozás, amikor megvonják vagy korlátozzák az alkoholfogyasztás lehetőségét.

A szesztilalom az Amerikai Egyesült Államokban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Orvosi recept alkohol (általában whiskey) kiadására az 1920-as évekből

Miután egyre többen akarták (pl. Nemzeti Prohibiciós Párt), hogy egy alkoholmentes társadalom legyen az Amerikai Egyesült Államok, és 26 tagállamban (akkoriban 48 volt) már betiltották az alkohol forgalmazását, ezért 1920. január 16-án életbe lépett a 18. alkotmánymódosítás, amely az egész államszövetség területén megtiltotta az alkohol előállítását, forgalmazását és behozatalát. Ennek voltak gazdasági okai is, ugyanis azok a munkások, akik szeszesitalokat fogyasztottak, kisebb mértékben voltak munkaképesek, és nem tudtak annyi hasznot termelni, mint azok, akik nem ittak.

Az alkoholfogyasztás azonban nem szűnt meg, sőt nem is csökkent nagyon, mert a feketekereskedelem gyorsan és hatékonyan kiépült, annak ellenére, hogy a rendőrség és az ügyészség igen komoly lépésekkel próbálta betartatni a törvényt. Az alkoholtilalom végül azért bukott meg, mert olyan fokú bizonytalanságot teremtett az amerikai társadalomban, amelynek kockázatai meghaladták azokat a jótékony hatásokat, amelyekkel jártak (fogyasztás, betegségek csökkenése). A tilalmat végül 1933. december 5-én oldották fel.

A feketekereskedelem segítségével gazdagodott meg például Al Capone is.

Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1919. március 21. és augusztus 1. között, a Tanácsköztársaság alatt Magyarországon is szesztilalom volt.

1986-tól (a 45/1986. (X. 30.) MT rendelet szerint) először az italboltokban, majd az élelmiszerboltokban nem lehetett reggel 9 óráig szeszesitalt kapni (ún. "reggeli szesztilalom"), hogy a munkába igyekvők ne tudjanak szeszesitalt fogyasztani. Az intézkedést Hofi Géza is parodizálta egyik hanglemezén: "...akinek annyi vegyespálinkája nincs otthon, hogy másnap reggel a gyárig elég legyen, az száradjon ki!". Ezt végül Németh Miklós szüntette meg 1989 tavaszán, mivel nem volt teljes a tilalom, ami visszaélésekre adott okot.

Magyarországon is van korlátozás szeszesital-fogyasztással kapcsolatban. Debrecenben az éjszaka is nyitva tartó üzletek nem árusíthatnak alkoholt este 10 órától reggel 6-ig. A korlátozás bizonyos vendéglátóhelyekre is vonatkozik. Az új rendelkezéssel a környéken élők nyugalmát akarják védeni.

Nem szabad alkoholt inni Ózd utcáin és terein, azaz a közterületeken. Ha valakit mégis rajtakapnak, akár 50 ezer forintos bírság is kiszabható rá.

Ugyanígy Budapest egyes kerületeiben is bevezették az éjszakai alkoholtilalmat este 11 és reggel 6 között.

Átmeneti szesztilalmat szoktak bevezetni a parlamenti választások napján.

Megjelenése a kultúrában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • William Faulkner amerikai író novellái és regényei bemutatják a szesztilalom Amerikáját.
  • A Volt egyszer egy Amerika (1984) című film is ábrázolja a szesztilalmat.
  • A Van, aki forrón szereti (1959) című film az amerikai szesztilalom idején játszódik, részben egy illegális szórakozóhelyen.
  • Az Aki legyőzte Al Caponét (1987) című film az amerikai szesztilalom végén játszódik.
  • Az Oscar (1991) című film főszereplője egy gengszterfőnök az amerikai szesztilalom idején.
  • Az Életfogytig (1999) című vígjáték két főszereplője Eddie Murphy és Martin Lawrence is a szesztilalom "jóvoltából" jut hosszú időre börtönbe a filmben.
  • A Lackadaisy című képregény egy illegális bárról szól az amerikai szesztilalom idején.
  • A Fékezhetetlen, Lawless (2012) című film, Matt Bondurant regénye alapján. A film a Bondurant fivérek harcát mutatja be a szesztilalom ellen, egy kisvárosban közel Chicagóhoz

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]