Szesztilalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szeszesitalok megsemmisítés előtt, a begyűjtésüket követően (Amerikai Egyesült Államok, 1923)

A szesztilalom az alkoholos italok forgalmazásának hatósági tilalma, de emellett az alkohol gyártását, birtoklását és fogyasztását is korlátozhatja. A szesztilalom általában folytonos tilalmat jelent, de időnként így nevezik az olyan korlátozásokat is, amelyek csak bizonyos napokon vagy napszakokban tiltják az alkohol forgalmazását.

A szesztilalom általában csak az élvezeti célú alkoholfogyasztásra terjed ki, az etanol egyéb (akár élelmiszeripari) felhasználását pedig csak annyiban érinti, amennyiben azok akadályozzák a tilalom betartását.

Mivel a szesztilalom alatt legálisan nem (vagy csak korlátozottan) lehet emberi fogyasztásra alkalmas etanolhoz hozzájutni, az ilyen korszakokban jellemzővé vált a denaturált szesz (vagy azt tartalmazó termékek, például arcszesz), valamint a feketefőzésben készült alkohol fogyasztása.

A szesztilalom az Amerikai Egyesült Államokban[szerkesztés]

Orvosi recept alkohol (általában whisky) kiadására az 1920-as évekből

Miután egyre többen akarták (pl. Nemzeti Prohibiciós Párt), hogy egy alkoholmentes társadalom legyen az Amerikai Egyesült Államok, és 26 tagállamban (akkoriban 48 volt) már betiltották az alkohol forgalmazását, ezért 1920. január 16-án életbe lépett a 18. alkotmánymódosítás, amely az egész államszövetség területén megtiltotta az alkohol előállítását, forgalmazását és behozatalát. A törvényt Volstead-törvény néven is ismerik, Andrew Volstead republikánus politikus után. Ennek voltak gazdasági okai is, ugyanis azok a munkások, akik szeszesitalokat fogyasztottak, kisebb mértékben voltak munkaképesek, és nem tudtak annyi hasznot termelni, mint azok, akik nem ittak.

Szesz ártalmatlanítása. Mindennapos jelenet az amerikai szesztilalom idején

Az alkoholfogyasztás azonban nem szűnt meg, sőt egyáltalán nem csökkent, mert a feketekereskedelem gyorsan és hatékonyan kiépült, annak ellenére, hogy a rendőrség és az ügyészség igen komoly lépésekkel próbálta betartatni a törvényt. Az alkoholtilalom végül azért bukott meg, mert olyan fokú bizonytalanságot teremtett az amerikai társadalomban, amelynek kockázatai meghaladták azokat a jótékony hatásokat, amelyekkel jártak (fogyasztás, betegségek csökkenése). A tilalmat végül 1933. december 5-én oldották fel.

A feketekereskedelem segítségével gazdagodott meg például Al Capone is, de valamennyi másik gengszterbanda szakosodott az illegális alkoholkereskedelemre. Az alkoholpiac felosztásáért véres háborúkat vívtak ezek a bandák, s törekedtek arra, hogy a környékükön minél kevesebb legyen a szabadúszó, egyéni vállalkozás, csakis ők irányíthassák a lepárlókat. Több ezer zugfőzde működött az országban, volt ahol egyénileg vezette néhány zugfőző, másutt a bandák kezében összpontosult. Jóllehet az 1929-es nagy gazdasági világválságtól kezdve az illegális szeszforgalmazás hatalmas mértékben esett vissza, mint ahogy a legális vállalkozások is. A jólét csökkenésével az alkoholra nem volt túlzott igény, sokkal inkább a napi szükségletekre fordították az emberek a keresetüket, így a maffiahálózatok fokozatosan áttértek más ágazatokra, majd a Volstead-törvény megsemmisítésével teljesen felhagytak ezzel az ágazattal.

A fentiek mellett azonban a Madzsar József orvos (1878–1944) által szerkesztett Társadalmi lexikon (1928) olyan adatokat is közöl, amelyek a tilalom jótékony oldalát mutatják be:[1]

73%-kal csökkent 1922-ben 1917-re viszonyítva az iszákosság következtében segélyre szorulók száma
A fogházak 20%-át be kellett csukni rabok hiánya miatt.
A gümőkóros halálozások 1919 és 1922 között 41,2%-kal csökkentek.
New York városban 1917 óta:
 • 20%-kal csökkent a halva születettek száma,
 • 51%-kal csökkent az öt éven aluli gyermekek halandósága,
 • 59%-kal csökkent a tuberkolózishalandóság,
 • 55%-kal csökkent a májzsugorhalandóság,
 • 28%-kal csökkent a veselobhalandóság.

Magyarországon[szerkesztés]

1919. március 21. és augusztus 1. között, a Tanácsköztársaság alatt Magyarországon is szesztilalom volt.[2]

1978. január 1-től a belkereskedelmi miniszter 19/1977 (XII. 20.) Bk M számú rendelete a szeszes ital értékesítésének korlátozásáról 7. § (1)[3] értelmében a vendéglátó üzletekben munkanapokon szeszes italt értékesíteni a napi üzletnyitástól reggel 9 óráig tilos volt (ún. "reggeli szesztilalom"), hogy a munkába igyekvők ne tudjanak szeszesitalt fogyasztani. Mivel nem volt teljes a tilalom, ez visszaélésekre adott okot.[forrás?] Ezt a tilalmat 1986-ban kiterjesztették az élelmiszerboltokra is.

Az intézkedést Hofi Géza is parodizálta egyik hanglemezén:[4] "...akinek annyi vegyespálinkája nincs otthon, hogy másnap reggel a gyárig elég legyen, az száradjon ki!". Az élelmiszerboltokra kiterjedő korlátozás az akkoriban igen népszerű Szomszédok című szappanopera 1988-ban készült 25. epizódjában is megjelenik, amikor Vágási Feri konyakot szeretne venni az esti vendégséghez Lenke néni boltjában, aki közli, hogy azt majd csak 9 után lehet, de szívességből később felviszi nekik.

A korlátozást végül a Németh-kormány szüntette meg 1989 tavaszán.

Magyarországon jelenleg is van korlátozás szeszesital-fogyasztással kapcsolatban:

 • 2008-ban Budapest egyes kerületeiben is bevezették az éjszakai alkoholtilalmat este 11 és reggel 6 óra között. Ez 2011-re már 14 kerületre terjedt ki.[5]
 • 2008 júniusától a Debrecenben az éjszaka is nyitva tartó üzletek nem árusíthatnak alkoholt este 10 órától reggel 6-ig. A korlátozás bizonyos vendéglátóhelyekre is vonatkozik. Az új rendelkezéssel a környéken élők nyugalmát akarják védeni.[6]
 • 2008 augusztusa óta nem szabad alkoholt inni Ózd utcáin és terein, azaz a közterületeken. Ha valakit mégis rajtakapnak, akár 50 ezer forintos bírság is kiszabható rá.[7]
 • Pécsett 2012-ben vezették be az éjszakai alkoholtilalmat.[8]

A 20. században bevett gyakorlat volt itthon, hogy a választások napjára szesztilalmat rendeltek el, vagyis nem nyithattak ki az alkoholt árusító helyek. Ezt persze a vendéglősök nem vették jó néven. A Délmagyarország 1934. december 9-i számának „Bonyodalom a választási szesztilalom körül” című írása arról számol be, hogy a szegedi vendéglősök érdekvédelmi csoportja „küldöttséget vezetett dr. Tóth Béla polgármester-helyetteshez és kérte, hogy a szesztilalmat függesszék fel”, mondván, az érintettek „vasárnap keresik meg egész heti rezsijüket”. 1982-ben, az egypártrendszer idején a választási tilalomról szintén született egy rövid vicc, amely így hangzott: „Mi a szesztilalom oka a választás napján? Alkoholos mámorban talán két pártot látnának az emberek, aztán nem tudnák, hogy melyikre szavazzanak.”

Megjelenése a kultúrában[szerkesztés]

 • William Faulkner amerikai író novellái és regényei bemutatják a szesztilalom Amerikáját.
 • A Volt egyszer egy Amerika (1984) című film is ábrázolja a szesztilalmat.
 • A Van, aki forrón szereti (1959) című film az amerikai szesztilalom idején játszódik, részben egy illegális szórakozóhelyen.
 • Az Aki legyőzte Al Caponét (1987) című film az amerikai szesztilalom végén játszódik.
 • Az Oscar (1991) című film főszereplője egy gengszterfőnök az amerikai szesztilalom idején.
 • Az Életfogytig (1999) című vígjáték két főszereplője Eddie Murphy és Martin Lawrence is a szesztilalom "jóvoltából" kerül hosszú időre börtönbe a filmben.
 • A Lackadaisy című képregény egy illegális bárról szól az amerikai szesztilalom idején.
 • A Fékezhetetlen, Lawless (2012) című film, Matt Bondurant regénye alapján. A film a Bondurant fivérek harcát mutatja be a szesztilalom ellen, egy kisvárosban közel Chicagóhoz
 • Gengszterkorzó (Boardwalk Empire 2009), amerikai drámasorozat, Atlantic City gengsztereit mutatja be a szesztilalom idején. Főszerepben Steve Buscemi.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]