Fékezhetetlen (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fékezhetetlen
(Lawless)
2012-es amerikai film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
Rendező John Hillcoat
Producer Lucy Fisher
Douglas Wick
Megan Ellison
Michael Benaroya
AlapműMatt Bondurant: Fékezhetetlen – A világ legszittyósabb vidéke
Műfaj
Forgatókönyvíró Nick Cave
Főszerepben Shia LaBeouf
Tom Hardy
Gary Oldman
Mia Wasikowska
Jessica Chastain
Jason Clarke
Guy Pearce
Zene Nick Cave
Warren Ellis
Operatőr Benoît Delhomme
Vágó Dylan Tichenor
Gyártás
Gyártó Filmnation Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín Georgia
Játékidő 115 perc
Költségvetés 26 000 000 $
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA The Weinstein Company
magyar Fórum Hungary
Bemutató2012. május 19. (Cannes)[1]
USA 2012. augusztus 29.
magyar 2012. szeptember 13.
KorhatárUSA R
magyar Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
USA
37 400 127
$[2]
magyar
60 049
$[3]
Világszerte
53 676 580
$[2]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Fékezhetetlen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Fékezhetetlen (angolul: Lawless, jelentése: törvény nélküli) egy 2012-es amerikai gengszterfilm, John Hillcoat rendezésében. A forgatókönyvét Nick Cave írta Matt Bondurant 2008-as Fékezhetetlen – A világ legszittyósabb vidéke című történelmi regénye alapján. A film főszereplői Shia LaBeouf, Tom Hardy, Gary Oldman, Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Jason Clarke és Guy Pearce. A történet középpontjában három fivér, Jack, Forrest és Howard Bondurant, akik szeszt csempésztek a virginiai Franklin megyében az amerikai szesztilalom idején.

A film előkészületei nagyjából három évig tartottak, végül a 2012-es cannes-i fesztiválon mutatták be, míg 2012. augusztus 29-én került az észak-amerikai mozikba. Magyarországon a Fórum Hungary mutatta be szeptember 13-án.

Szereplők[szerkesztés]

Gyártás[szerkesztés]

Matt Bondurant író nagyapja, Jack Bondurant és nagyapja fivérei, Forrest és Howard szesztilalom alatti szeszcsempész tevékenységéről írta meg 2008-as Fékezhetetlen (The Wettest County in the World) című regényét. A könyv megfilmesítési jogait már 2008-ban megvette Douglas Wick és Lucy Fisher producer, mellyel John Hillcoat rendezőt keresték meg.[4] Hillcoat később a következőket fűzte a történethez: „Ironikusan [a szeszcsempészet] vonta be [a Bondurantokat] a korrupció és törvénytelenség őrült világába, de többnyire túléltek, mindenen túljutottak, és igazából üzletelni kezdtek, családot alapítottak. És hagyományosan a gengszterfilmek arra tanítanak minket, hogy fizetnünk kell a bűneinkért. Általában a gengsztert tündöklő dicsőségben lelövik, és nem kel fel újra.” Hillcoatot és Nick Cave forgatókönyvírót – akik már korábban is együtt dolgoztak Az ajánlat című 2005-ös filmen – a Bondurantok sikere vonzotta a történethez. „[I]mádtuk, hogy a regényben megjelent, ahogy ezek közül a srácok közül sokan halhatatlannak kezdték érezni magukat a sok-sok megpróbáltatás után.”[5]

Pearce, DeHaan, Wasikowska, Clarke, Cave, Hillcoat, Hardy, Chastain és LaBeouf a 2012-es cannes-i fesztiválon

Az első színész, akit a filmhez kiválasztottak, Shia LaBeouf volt. LaBeouft Jack, a legfiatalabb Bondurant-fivér szerepére szerződtették. James Franco játszotta volna Howardot, Ryan Gosling Forrestet, valamint Amy Adams és Scarlett Johansson is szerepet kapott.[4] Az eredetileg The Wettest County in The World (A világ legszittyósabb megyéje) címet viselő filmet átkeresztelték The Promised Landre (Az ígéret földje).[6][7] A forgatást 2010 februárjában kezdték volna,[8] de januárban kiderült, hogy a projekt finanszírozási okokból szétesett,[7] csak LaBeouf maradt a filmnél. Azt mondta, hogy miután látta a Bronson című 2008-as filmet, „hazamentem, és írtam Tom[ Hardy]nak egy levelet, hogy a rajongója lettem. Küldött egy forgatókönyvet, mire én elküldtem a Fékezhetetlent. Felhívott, és azt mondta: »Ez kibaszott jó!«”[4] Benoît Delhomme operatőr javasolta Jessica Chastaint Hillcoatnak. Chastain így nyilatkozott: „Nagy rajongója vagyok Az ajánlatnak. Még el sem olvastam a forgatókönyvet, amikor azt mondtam [Hillcoatnak]: »Ha engem választasz, én megcsinálom.« Minden szerepemet az alapján választom ki, hogy »Csináltam már hasonlót? Ezzel ismételem magamat?« A Fékezhetetlen új lehetőséget nyújtott.”[4] Hardy és Chastain csatlakozását 2010 decemberében jelentették be,[9][10] amikor már a pénzügyi keret is megvolt a film elkészítéséhez Michael Benaroyától (Benaroya Pictures) és Megan Ellisontól (Annapurna Pictures).[10] Jason Clarke-ot és Dane DeHaant 2011 januárjában választották ki.[11][12] Guy Pearce, Gary Oldman és Mia Wasikowska 2011 februárjában csatlakoztak a stáboz.[13]

Cave szerint „sok igazán brutális dolog nem került bele a filmbe. A könyvben elandalít az írás szép költőisége, majd hirtelen arcon csap a gyilkolás grafikus leírása. Megpróbáltam annyira hű maradni ehhez, amennyire csak tudtam.”[14] Továbbá azt mondta, hogy a filmesek „megpróbáltok olyan közel maradni az eredeti történethez, amennyire lehetett”, és hogy „megváltoztattuk Rakes személyiségének és temperamentumának aspektusait, hogy jobban passzoljon [Pierce-hez] a szerep.”[15] Pierce kiválasztása előtt „Rakes, Rakes szerepe, sokkal inkább hasonlított a könyvbelire. Egy undok vidéki zsaru volt. Városi zsaruvá tettük, zavart szexualitást adtunk neki, meg a többit.”[16] Rakes filmbeli hajviseletét Pierce talált ki.[16]

A Fékezhetetlent 2011 elején forgatták számos helyszínen a Georgia állambeli Atlanta környékén, így Newnanban, Grantville-ben, Haralsonban, LaGrange-ben, a Carroll megyei McIntosh parkban és a gayi Red Oak Creek fedett hídnál.[17][18][19] A szereplőgárda Peachtree Cityben lakott a gyártás fárom hónapja alatt,[20] és Hillcoat minden hétvégén részletekett vetített nekik a nyers felvételekből.[21] Hillcoat és Delhomme Roger Deakins és Harris Savides operatőrökkel konzultálva döntöttek a digitális képrögzítés mellett. A Fékezhetetlenhez az Arri Alexa digitális kamerarendszer használatát választották, és Delhomme mindig két kamerát használt forgatáskor.[21] Momentum Pictures és anyavállalata Alliance Films 2011 márciusában megvásárolta a nagy-britanniai és kanadai forgalmazási jogokat.[22] A Weinstein Company 2011 májusában megvette az USA-beli forgalmazási jogokat.[23] A film címe 2011 márciusában változott a végleges Lawlessre.[24]

Cave Warren Ellisszel szerezte a film zenéjét.[25] Erről így nyilatkozott:

Nem akartunk nagyon amerikai filmzenét készíteni, a szó csillivilli értelmében. […] Magunk akartuk csinálni ezt a zenét. És a »magunk« alatt azt értem, hogy mi is játszottuk fel – én és Warren meg pár zenészismerős, még ha nem is tudunk semmit a bluegrass zenéről, vagy a bluegrass részünk igen korlátozott. És így valami olyat kaphattunk, ami nagyon nyers, brutális és korhadt, és az is volt a célunk, nem a műfaj előtti tisztelgés. Elhatároztuk, hogy fogjuk ezeket a dalokat, és magunk módján csináljuk őket.[15]

Zene[szerkesztés]

A film zenéje 2012. augusztus 28-án jelent meg.[26]

# CímSzerző(k)Előadó Hossz
1. Fire and BrimstoneFred Lincoln Wray Jr.The Bootleggers feat. Mark Lanegan 4:27
2. Burnin' HellBernard Besman / John Lee HookerThe Bootleggers feat. Nick Cave 1:56
3. Sure 'Nuff 'N Yes I DoHerb Bermann / Don Van VlietRalph Stanley 1:27
4. Fire In the BloodNick Cave & Warren EllisThe Bootleggers feat. Emmylou Harris 1:10
5. White Light/White Heat The Bootleggers feat. Mark Lanegan 4:24
6. Cosmonaut The Bootleggers feat. Emmylou Harris 3:42
7. Fire In the Blood / Snake SongNick Cave & Warren Ellis / Townes Van ZandtThe Bootleggers feat. Emmylou Harris, Nick Cave, Ralph Stanley & Warren Ellis 4:25
8. So You'll Aim Towards the Sky The Bootleggers feat. Emmylou Harris 5:57
9. Fire In the BloodNick Cave & Warren EllisThe Bootleggers feat. Emmylou Harris 1:06
10. Fire and Brimstone Ralph Stanley 2:12
11. Sure 'Nuff 'N Yes I Do The Bootleggers feat. Mark Lanegan 2:35
12. White Light / White Heat Ralph Stanley 1:38
13. End Crawl Nick Cave & Warren Ellis 4:00
14. Midnight RunMarc Copely / James Bernard Dolan / Adam Stuart LevyWillie Nelson 2:37
41:36

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lawless (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Screenings of May 19th (angol nyelven). Cannes, 2012. május 19. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 30.)
  2. a b Lawless (2012). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2013. január 5.)
  3. Lawless (2012). International Box Office Results. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2013. január 5.)
  4. a b c d McClintock, Pamela: How 'Lawless' Nabbed New A-Listers Tom Hardy and Jessica Chastain (angol nyelven). The Hollywood Reporter, 2012. augusztus 15. (Hozzáférés: 2012. október 7.)
  5. Jagernauth, Kevin: John Hillcoat Talks Sticking With Shia LaBeouf For 'Lawless,' How Tom Hardy Embraced His Feminine Side & More (angol nyelven). The Playlist, 2012. augusztus 28. [2012. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 7.)
  6. Goldberg, Matt. „Final Installment of AFM 2009 Coverage Featuring Stills, Images, and Synopses for DOROTHY OF OZ, JACKBOOTS ON WHITEHALL, ALIEN VS. NINJA, and More”, Collider.com, 2009. november 29. (Hozzáférés ideje: 2012. október 7.) (angol nyelvű) 
  7. a b Rich, Katey. „The Road Director Hillcoat's Next Project Falls Apart”, Cinema Blend, 2010. január 4.. [2012. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2012. október 7.) (angol nyelvű) 
  8. Fischer, Russ. „John Hillcoat’s Next Courting Amy Adams for Female Lead, Retitled The Promised Land?”, /Film, 2009. november 29. (Hozzáférés ideje: 2012. október 7.) (angol nyelvű) 
  9. Zeitchik, Steven. „Shia LaBeouf and Tom Hardy will be bootleggers”, Los Angeles Times, 2010. december 7. (Hozzáférés ideje: 2012. október 7.) (angol nyelvű) 
  10. a b Kit, Borys. „EXCLUSIVE: Jessica Chastain to Star in 'The Wettest County'”, The Hollywood Reporter, 2010. december 13. (Hozzáférés ideje: 2012. október 7.) (angol nyelvű) 
  11. Dang, Simon: Jason Clarke On Board John Hillcoat's Adaptation Of 'The Wettest County In The World' (angol nyelven). The Playlist, 2012. október 7. [2014. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 20.)
  12. Dang, Simon. „Newcomer Dane DeHaan Joins John Hillcoat’s ‘The Wettest County In The World’”, indieWire, 2011. január 28.. [2011. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2012. október 7.) (angol nyelvű) 
  13. Kit, Borys. „Guy Pearce, Gary Oldman Join 'Wettest County in the World' (Berlin Exclusive)”, The Hollywood Reporter, 2011. február 9. (Hozzáférés ideje: 2012. október 7.) (angol nyelvű) 
  14. O'Hagan, Sean: Nick Cave: 'Lawless is not so much a true story as a true myth' (angol nyelven). The Guardian, 2012. augusztus 25. (Hozzáférés: 2012. október 13.)
  15. a b Stutz, Colin: Nick Cave on Writing the 'Lawless' Screenplay and Compiling and Playing Its Music (Q&A) (angol nyelven). The Hollywood Reporter, 2012. október 13. (Hozzáférés: 2012. szeptember 2.)
  16. a b Adams, Sam: Nick Cave on Lawless, the sentimentality of sadists, and the war on drugs (angol nyelven). The A.V. Club, 2012. október 13. (Hozzáférés: 2012. szeptember 20.)
  17. Melville, Elizabeth. „More calls sounded for 'extras' as Coweta becomes quite the movie hub”, times-herald.com, 2011. február 8.. [2011. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2012. október 13.) (angol nyelvű) 
  18. Shelton, Natalie. „Property owners get glimpse of movie filming”, LaGrange Daily News, 2011. április 8.. [2011. szeptember 14-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2012. október 13.) (angol nyelvű) 
  19. Thomas, Amanda. „Filmmakers happy with Carrollton for their first movie”, Times-Georgian, 2011. április 17.. [2013. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2012. október 13.) (angol nyelvű) 
  20. Mandell, Andrea: Shia LaBeouf gets a little 'Lawless' in indie movies (angol nyelven). USA Today, 2012. augusztus 27. (Hozzáférés: 2012. október 13.)
  21. a b Reumont, François: Cinematographer Benoît Delhomme, AFC, discusses his work on Jon Hillcoat’s "Lawless" (angol nyelven). Afcinema, 2012. május 23. (Hozzáférés: 2012. október 13.)
  22. Lodderhose, Diana. „Momentum, Alliance nabs 'Wettest County'”, [[Variety (magazin)|]], 2011. március 29. (Hozzáférés ideje: 2012. október 13.) (angol nyelvű) 
  23. McClintock, Pamela: 'Wettest County' Storms Cannes (Cannes 2011) (angol nyelven). The Hollywood Reporter, 2011. május 16. (Hozzáférés: 2012. október 13.)
  24. Jagernauth, Kevin. „Sorry Terrence Malick, The Weinstein Company Has Changed 'The Wettest County' To 'Lawless'”, indieWire, 2012. március 22.. [2012. október 23-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2012. október 13.) (angol nyelvű) 
  25. Dang, Simon: Nick Cave Confirms He’ll Score John Hillcoat’s ‘The Wettest County’ (angol nyelven). indieWIRE, 2011. február 4. [2011. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 13.)
  26. Lawless (Original Motion Picture Soundtrack). AllMusic. (Hozzáférés: 2012. szeptember 30.)

További információk[szerkesztés]