Indián Újraszervezési Határozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Indián Újraszervezési Határozatot (Indian Reorganization Act, röviden: IRA; más néven: Wheeler-Howard Act, köznyelvben: Indian New Deal) 1934-ben hozta meg az Egyesült Államok kormánya, biztosítva bizonyos jogokat az indiánok – köztük az alaszkai bennszülöttek – számára.[1] Ez egyfelől visszafordította az indián közösségek birtokainak a Dawes Határozattal (Dawes Act) végrehajtott privatizációját és törzsi alapon visszatérítette azokat – a felettük való rendelkezés jogával egyetemben – a helyi önkormányzatokhoz, másfelől pedig biztosította a szükséges anyagi fedezetet az indián rezervátumok gazdasági biztonságának megalapozásához. A határozat 18. cikkelye értelmében az érintett indián nemzetek vagy törzsek többségi szavazással jelezhették ez irányú igényüket a határozat (25. U.S.C. 478) hatályba lépésétől számított egy éven belül. Ez a határozat volt Idősb. John Collier, az Indián Ügyek Hivatalának ezen időszak alatti (1933 – 1945) biztosának talán legjelentősebb kezdeményezése.

A határozat nem kötelezte a törzseket arra, hogy alkotmányt fogadjanak el. Ha azonban egy törzs mégis így döntött, akkor annak lehetővé kellett tennie a következőket:

  1. a törzsi tanács számára biztosítania kellett a jogi tanácsadás igénybevételének lehetőségét;
  2. garantálnia kellett, hogy a földeket illetően a törzsi tanács csakis a törzs többségi támogátásának birtokában hozhat döntést; valamint
  3. fel kellett hatalmaznia a törzsi tanácsot a szövetségi, az állami és a helyi önkormányzatokkal való tárgyalásra.

A 2003. évi Bennszülött Amerikai Technikai Helyreigazítások Határozata ezen korlátozások egy részét feloldotta.[2]

A határozat egyben lassította is a törzsi földek kiutalását a törzs egyes tagjai számára és felparcellázás, valamint a törzsi területeken belüli nem-törzstagok számára történő földeladás útján csökkentette az indián birtokveszteséget is. A hatályba lépését követő első húsz éven belül a határozat – más szövetségi bírósági és kormányzati intézkedésekkel kiegészítve – több, mint kétmillió hektár (8,000 km²) földet adott vissza különböző törzseknek.

1954-ben az Egyesült Államok Belügyminisztériuma megkezdte a határozat áthelyezési és felszámolási szakaszainak végrehajtását, amelynek keretében 61 törzsi nemzetet szereltek le az Egyesült Államokban.[3]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek és hivatkozások[szerkesztés]

  1. http://www.infca.org/tribes/IRA.htm Wheeler-Howard Határozat (Indián Újraszervezési Határozat), 1934 (angolul)
  2. http://www.theorator.com/bills108/s523.html Bennszülött Amerikai Technikai Helyreigazítások Határozata, 2003 (angolul)
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Indian_Reorganization_Act Ezen szócikk angol eredetije