Győzelem napja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Friedrich Drake alkotása, a 8,3 méter magas, arannyal bevont Kétszárnyú Győzelem szobor Berlinben

A győzelem napja néven számos országban tartanak megemlékezéseket az adott ország történelme szempontjából fontos csatákban vagy háborúban aratott győzelmek emlékére.

Vietnám: április 30.[szerkesztés]

Április 30-án ünneplik a vietnámi háború befejezését és a két Vietnám egyesítését a kommunista Észak uralma alatt. 1975. április 30-án foglalta el Saigont az északi hadsereg. Az ünnepnap neve a Győzelem Napja (Ngày Chiến thắng), az Egyesítés Napja (Ngày Thống nhất) vagy a Felszabadulás Ünnepe (Ngày Giải phóng).

Európa: május 8.[szerkesztés]

Szovjet és amerikai katonák ünneplik a német hadsereg feletti győzelmüket 1945. április 26-án az Elba folyó menti Torgau városában[1]

Európa sok országában május 8-án ünneplik a második világháború befejeződésének emléknapját. Ezen a napon tette le a fegyvert a náci Németország hadserege az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és a Szovjetunió szövetséges hadereje előtt 1945-ben.

Oroszország és a szovjet utódállamok: május 9.[szerkesztés]

Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és a többi szovjet utódállam a második világháborúban a németek felett aratott győzelmet és az európai háború végét május 9-én ünnepli. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot ugyan 1945. május 7-én írták alá, de az csak közép-európai idő szerint május 8-án 23.01-kor lépett életbe. Ekkor Moszkvában már május 9-e volt. A Szovjetunióban hagyományosan mindig május 9-én volt a győzelmi felvonulás és a legtöbb szovjet utódállam megtartotta ezt a szokást. Emellett Szerbia is május 9-én ünnepli felszabadulását.

Srí Lanka: május 20.[szerkesztés]

A győzelem napján ünneplik az LTTE tamil felkelők felett aratott győzelmet, akik 2009. május 18-án adták meg magukat a Srí Lanka-i hadseregnek.[2] Azonban kétséges, hogy a 2009-ben megtartott ünnepnapot minden évben megrendezik-e, mivel a Srí Lanka-i kormány által kiadott hivatalos ünnepnapok listáján nem szerepel[3] és 2010-ben június 18-ára halasztották a megemlékezést.[4]

Észtország június 23.[szerkesztés]

A Võidupüha vagy győzelem napja nemzeti ünnep Észtországban, amit 1934 óta minden évben június 23-án ünnepelnek. Az 1919-ben vívott észt függetlenségi háború (1918–1920) egyik fontos ütközetének, a wendeni csatának állít emléket. A litván Cēsis város közelében az észt hadsereg visszaverte a térség feletti német uralmat helyreállítani próbáló Baltische Landeswehr támadását. (Az észt függetlenségi háborúban az észtek fő ellenségei egyébként nem a németek voltak, hanem a Szovjetunió.) Ma a võidupüha napján Észtország függetlenné válását is ünneplik.[5]

Horvátország: augusztus 5.[szerkesztés]

Horvátországban augusztus 5-én tartják a győzelem napját, hivatalos nevén a Győzelem és Haza Hálaadásának Napja és a Horvát Honvédők Napja (Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja[6]), amely a horvátországi háború befejezését, a horvát hadsereg által augusztus 4-én indított Vihar hadműveletet, illetve Knin felszabadítását ünnepli 1995. augusztus 5-én.

Törökország: augusztus 30.[szerkesztés]

A török győzelem napja (törökül: Zafer Bayramı) augusztus 30-án a török függetlenségi háború (1919 - 1923) utolsó ütközetének, az 1922. augusztus 30-án vívott dumlupınari csatának állít emléket.

Mozambik: szeptember 7.[szerkesztés]

Szeptember 7-én ünnepli Mozambik függetlenné válását (Dia da Vitória), mert ezen a napon írták alá 1974-ben a mozambiki függetlenségi háborút lezáró egyezményt Portugáliával, amely megadta a volt portugál gyarmat függetlenségét.

Málta: szeptember 8.[szerkesztés]

A máltai győzelem napja szeptember 8-án a Máltai lovagrend győzelmét ünnepli az ottomán törökök felett Málta 1565-ös ostromában. A lovagrendnek 1523-ban el kellett hagynia Rodosz szigetén, korábbi központjukat, I. Szulejmán török szultán nyomására. Máltát 1530-ban V. Károly német-római császár és VII. Kelemen pápa ajándékaként vették birtokba. 1565-ben, több, mint három hónapi ostrom után, visszaverték Szulejmán hadseregének támadását és a lovagrend flottája jelentős részt vett ki később az 1571-es lepantói győzelemből.

A győzelem napján emellett megemlékeznek Olaszország megadásáról (1943), amely véget vetett Málta 1940. óta tartó ostromának a második világháborúban. Emellett szeptember 8. Szűz Mária születésének ünnepe, amelyet Xagħra, Naxxar, Senglea, Mellieħa, Ħal Farruġ, Xgħajra és Żabbar városokban ünnepelnek. A valettai Nagy Kikötőben ezen a napon tartják a hagyományos nagy hajóversenyt, a Regattát.

Banglades: december 16.[szerkesztés]

December 16-a Bangladesben az ország függetlenségének ünnepe (Vijay Diwas), a pakisztáni hadsereg megadását ünnepli, amelyre az 1971-es bangladesi függetlenségi háború alatt került sor.

A győzelem napja más országokban[szerkesztés]

Egyiptom minden évben októberben ünnepli a győzelem napját a jom kippuri háborúra emlékezve és december 23-án a Szuezi válság során aratott győzelme emlékére. Angola március 27-én ünnepli függetlenné válását[7] Olaszország minden évben november első hétvégéjén ünnepli az első világháború során az Osztrák–Magyar Monarchia felett aratott győzelmét,[8][9] bár ez a nap már nem hivatalos állami ünnep.[10]

India szintén Vijay Diwas néven ünnepli a győzelem napját december 16-án, amely az 1971-es indiai–pakisztáni háborúban aratott győzelemre emlékeztet, míg Kargil vijay diwas (Kargili győzelem napja) az 1999-es kargil háború befejezését ünnepli.

Más helyszíneken[szerkesztés]

A győzelem napját augusztus második hétfőjén ünneplik Hawaii és Rhode Island államokban, a második világháború befejezésének emlékére. Az ünnepnap korábban nemzeti ünnep volt az USA-ban, de a háború befejezése (Hirosima és Nagaszaki bombázása) miatt kikerült az ünnepek listájáról. Rhode Island azért tartotta meg, mert a második világháború során a csendes-óceáni hadszíntéren meghalt tengerészek közül aránytalanul sokan származtak ebből az államból.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Soviet & US Troops Meet at Torgau
  2. Tamil Tigers admit defeat after battle reaches 'bitter end', The Times, 2009.május 18.
  3. Official and bank holidays is Sri Lanka
  4. Victory Day celebrations on June 18 - Sri Lanka Official Governement Portal
  5. Võidupüha (Victory Day) - Estonian Ministry of Foreign Affairs[halott link]
  6. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. [2011. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 8.)
  7. Angola - public holidays. [2010. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 7.)
  8. WWI Victory Day in Italy
  9. Italy Celebrates Victory in War
  10. Bank holidays in Italy - 2010

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]