Ugrás a tartalomhoz

Naxxar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Naxxar
Naxxar és Ħal Għargħur panorámája Mdina falairól
Naxxar és Ħal Għargħur panorámája Mdina falairól
Naxxar címere
Naxxar címere
Naxxar zászlaja
Naxxar zászlaja
Mottó: Prior credidi[1]
Közigazgatás
Ország Málta
RangHelyi tanács
PolgármesterDr. Maria Fatima Deguara (Nemzeti Párt)
IrányítószámNXR
ÜnnepGyőzelmes Boldogasszony (szeptember 8.)
Népesség
Teljes népesség13 443 fő (2014. márc. 31.)[2]
Népsűrűség1032,58 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület11,57 km²
IdőzónaEET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 35° 54′ 54″, k. h. 14° 26′ 41″Koordináták: é. sz. 35° 54′ 54″, k. h. 14° 26′ 41″
Naxxar weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Naxxar témájú médiaállományokat.

Naxxar Málta egyik helyi tanácsa Malta sziget középső részén, Vallettától keletre. Lakossága 11 947 fő, ezzel a 6. legnépesebb helyi tanács. Nevének eredete vitatott, a vallásos helyiek igyekeznek Jézushoz kötni (Nazaroei: aki hiszi a Názáreti tanítását), más magyarázat szerint a héber nazar-ból ered: aki megmarad önmagának, utalva ezzel az arab korban a közelben létezett muszlimok faluja nevű településre. További részei: Baħar iċ-Ċagħaq, Birguma, Magħtab, Salina, San Pawl tat-Tarġa, Tal-Qadi.

Története[szerkesztés]

A környékbeli Tal-Qattara és Ta' San Brinkaw barlangjai már az őskorban lakottak voltak. Tal-Qadiban bronzkori maradványok és keréknyomok[3] is találhatók. A mai település alatt föníciai sírokat, Salina környékén katakombákat[4] találtak.

A sziget őrzésére alakult milícia (id-Dejma) 1419-es névsorában 92 lakosát találjuk, ezzel a listában a hatodik legnépesebb település. Temploma már mint önálló plébánia szerepel az 1436-os összeírásban. 1575-ben 36 templom tartozott hozzá. A Jeruzsálemi Szent János Ispotályos Lovagrend néhány kisebb figyelőtornyot építtetett itt, mivel a magas plató jó megfigyelőhelyet kínált. A mai plébániatemplom 1616 és 1630 között épült. Lakossága ekkor 1200 fő körül volt. A kórus környékét 1691-ben Lorenzo Gafà tervei alapján átalakították. A felszentelésre 1732-ben került sor.

1658-ban Martín de Redín nagymester két tornyot építtetett a mai naxxari partszakaszon: az Għallis Towert és az Qalet Marku Towert. 1714-ben az utóbbi környékén tüzérségi állások is épültek. Brichelot és Bremond 1718-as térképén – talán félrehallás miatt – Terre Nascian néven szerepel, Baħar iċ-Ċagħaq-t Baharcuhiar-ként írják.

A következő jelentősebb építkezés már a britek idején történt, a Victoria Lines kiépítése. Birguma területén a második világháborúban légvédelmi tüzérség számára is épült egy állás.

A háború után rohamos növekedésnek indult. 1994 óta Málta egyik helyi tanácsa.

Önkormányzata[szerkesztés]

Naxxart kilenctagú helyi tanács irányítja. A jelenlegi, hetedik tanács 2013 márciusában lépett hivatalba, 5 nemzeti párti és 4 munkáspárti képviselőből áll.[5]

Baħar iċ-Ċagħaq[szerkesztés]

Egykor önálló község Naxxar és Għargħur területén. Nevének jelentése „fodrozódó tenger”. A helyi tanácsok létrehozásakor megosztották a két tanács között oly módon, hogy a terület nagyobb része Naxxar, a plébániatemplom környéke viszont Għargħur tanácsához került. Becsült lakossága 2007-ben 1250 fő volt. Legfontosabb nevezetessége hosszú tengerpartja.

A brit megszállás idején katonai szállásterület volt. Két régi, elhagyott kápolnája mellett nemrég új plébániatemploma és szerzetesi nyugdíjasotthona épült.[6]

Nevezetességei[szerkesztés]

 • Għallis Tower: a Martín de Redín nagymester építtette tornyok közül a második, az északkeleti parton áll. 1658-ban épült
 • Qalet Marku Tower: szintén Martín de Redín építménye
 • It-Torri tal-Kaptan: Jean Parisot de La Valette nagymester idején épült, ezzel az első erődítés volt a Lovagrend idején, amely nem a kikötőknél épült. A capitano della verga (a Milícia parancsnoka) lakhelye volt, innen a neve
 • Plébániatemplom: Tumas Dingli tervezte
 • Torri Gauci: kisebb lovagkori őrtorony
 • il-Widna: szó szerint a fül, az 1935-ben épített, a homorú tükör elvén működő akusztikai érzékelő az olasz támadások észlelésére szolgált, ám a radar megjelenésével a 20 méteres betonfal funkcióját vesztette[7]
 • Palazzo Parisio[8]
 • Szent Lúcia-kápolna (Santa Luċija, St. Lucy)
 • Szent Pál hajótörése-kápolna (St. Paul's Shipwreck)
 • Keresztelő Szent János születése-kápolna
 • Santa Marija tax-Xagħra-kápolna
 • Szent Mihály arkangyal-templom (San Mikiel, St. Michael): a parti út mentén álló templom volt Qawra első temploma

Kultúra[szerkesztés]

Band clubjai:

 • Peace Band Club
 • Vittorja Band Club

Egyházi szervezetei:

Sport[szerkesztés]

Labdarúgó-klubja a Naxxar Lions Football Club

Közlekedése[szerkesztés]

A település autóval jól megközelíthető a parti út és Mosta felől.

Autóbuszjáratai (2011. július 3 után):[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Jelentése: Az első, aki hisz
 2. http://www.webcitation.org/6ZSEwl5UZ
 3. Cart ruts near San Pawl tat-Tarġa (angol nyelven). Naxxar Local Council. (Hozzáférés: 2010. március 10.)[halott link]
 4. Salina Catacombs (angol nyelven). Naxxar Local Council. (Hozzáférés: 2010. március 10.)[halott link]
 5. Labour wins Birkirkara”, Times of Malta, 2013. március 17. (angol nyelvű) 
 6. Baħar iċ-Ċagħaq (angol nyelven). Doors Real Estate. [2010. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 3.)
 7. Grantham, Andrew: Il-Widna, Malta (angol nyelven). [2011. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 8.)
 8. Palazzo Parisio
 9. Routes and timetables (angol nyelven). Arriva Malta. [2011. augusztus 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 6.)

Források[szerkesztés]