Qawra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Qawra
Qawra a Salina Bay felől
Qawra a Salina Bay felől
Közigazgatás
Ország Málta
RangTelepülés
Helyi tanácsSan Pawl il-Baħar
IrányítószámSPB
ÜnnepAssisi Szent Ferenc (szeptember 12.)
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
IdőzónaEET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 35° 57′ 15″, k. h. 14° 25′ 12″Koordináták: é. sz. 35° 57′ 15″, k. h. 14° 25′ 12″
A Wikimédia Commons tartalmaz Qawra témájú médiaállományokat.

Qawra Málta egyik leggyorsabban fejlődő városa Malta szigetének északi részén, a Szent Pál-öböl és a Salina-öböl közti Ras il-Qawra félszigeten (Qawra Point), San Pawl il-Baħar helyi tanácsának területén. A vele összeépült Buġibbával együtt alkotják Málta egyik legfontosabb turistakörzetét, amely leginkább viszonylag olcsóbb szállodáiról ismert.

Története[szerkesztés]

Az Qawra torony

Qawra két, történelmileg fontos öböl között jött létre, a környéken több római emlék is fennmaradt, ám a város területén 1637-ben épült először egy őrtorony, amelyet Jean Paul Lascaris-Castellar johannita nagymester építtetett az öblök felügyeletére. Ez a két szemközti félszigetcsúcson álló Għajn Ħadid toronnyal és Għallis toronnyal együtt őrizte az öblök bejáratát. A torony köré csak a 19-20. században kezdtek nyaralókat építeni, főleg a kikötők környékéről elvágyó máltaiak. Első temploma a Szent Mihály arkangyal-templom (Knisja San Mikiel, St. Michael church) volt Salina és Baħar iċ-Ċagħaq közelében. A kis nyaralóépületek közé csak a 20. század második felében kezdtek szállodákat építeni, ám a turisták igényeinek megfelelő szállodák a helyiek számára idegenné tették a helyet. Mára a környék európaivá alakult, éttermekkel, kaszinóval, pubokkal és night clubokkal, a máltaiak lehetőleg elkerülik. Homokos tengerpartja kicsi, de a sziklákon is le lehet jutni a vízhez, a part menti sétányt szépen kiépítették. A fürdőzésen kívül a vízisportok kedvelőit is számos lehetőség várja. A nyaralóövezet két városa közül Qawra kínál magasabb színvonalat, míg Buġibba az alacsony árairól ismert.

Az 1955-ben két buġibbai garázsban létrehozott kápolna, majd a helyén épült templom idővel nem tudta kielégíteni a helyiek és a keresztény turisták igényeit, ezért 1988-1994 templom és ferences kolostor épült Qawrában is. 2004. december 8-án a két város önálló plébánia lett Assisi Szent Ferenc védelme alatt, Qawrában felépült új templomát[1] Richard England[2] máltai építész tervezte.

Nevezetességei[szerkesztés]

  • Torri tal-Qawra (Qawra Tower): 1637-ben Lascaris-Castellar nagymester utasítására épült őrtorony ma is a félsziget csúcsán áll
  • Római sólepárlók: Salina Bay partján találhatók
  • Assisi Szent Ferenc plébániatemplom (Knisja San Franġisk): Málta kevés modern templomának egyike

Közlekedése[szerkesztés]

Autóval az északkeleti parton haladó főútról néhány perc alatt elérhető a San Pawl-i elkerülőnél lekanyarodva.

Az autóbuszvonalak jó része közvetlenül nem érinti, a közeli buġibbai pályaudvarról azonban szinte mindenhová el lehet jutni. Közvetlen járatai:[3]

  • Valletta felől: 57, 159 (Buġibba)
  • Sliema felől: 70 (végállomás), 652 (Golden Bay)

Képgaléria[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Qawra temploma (angol nyelven)
  2. Richard England honlapja (angol nyelven). [2011. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 3.)
  3. Summer bus routes (angol nyelven). ATP. [2010. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 3.)

Források[szerkesztés]

  • Local Councils: San Pawl il-Baħar (máltai és angol nyelven). Department for Local Government. [2016. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 3.)
  • Qawra (angol nyelven). Holiday Malta. (Hozzáférés: 2010. szeptember 3.)