San Lawrenz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
San Lawrenz
A Szt. Lőrinc plébániatemplom
A Szt. Lőrinc plébániatemplom
San Lawrenz címere
San Lawrenz címere
San Lawrenz zászlaja
San Lawrenz zászlaja
Mottó: Dominus protectio mea[1]
Közigazgatás
Ország  Málta
Rang Helyi tanács
Polgármester Noel Formosa (Nemzeti Párt, 1994 óta)
Irányítószám SLZ
Testvértelepülései Colle Umberto (Olaszország, 2005)
Ünnep Szent Lőrinc (augusztus 10.)
Népesség
Teljes népesség 748 fő (2014. márc. 31.)[2]
Népsűrűség 132,23 fő/km²
Földrajzi adatok
Tengerszint feletti magasság 195 m
Terület 4,53 km²
Időzóna EET, UTC+1
Elhelyezkedése
San Lawrenz (Málta)
San Lawrenz
San Lawrenz
Pozíció Málta térképén
é. sz. 36° 03′ 18″, k. h. 14° 12′ 15″Koordináták: é. sz. 36° 03′ 18″, k. h. 14° 12′ 15″
San Lawrenz weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz San Lawrenz témájú médiaállományokat.

San Lawrenz (angol nevén Saint Lawrence) község és helyi tanács a máltai Gozo szigetének nyugati szélén található. Lakossága 599 fő (2005).

Története[szerkesztés]

A község három domb, a Ta' Għammar, a Ta' Gelmus és a Ta' Dbieġi között fekszik. Utóbbi Gozo legmagasabb pontja (195 m). A föníciaiak jelenlétéről egy lakóház és egy Kr.e. 300 körülre datálható szentély (Ras il-Wardijánál) maradványai tanúskodnak. A terület középkori neve Ta' Ċiangura volt, és egy kápolna állt itt, amely már a Gozo kiürítése (1551) előtti összeírásokban is szerepelt. 1665-ben felújították. 1651-ben Jean Paul Lascaris-Castellar nagymester utasítására őrtorony (Dwejra Tower) épült az öböl felett, hogy a tengert figyelje és a Generális-sziklát őrizze.

A község kezdetben Għarb része volt, ám 1809-ben Ferdinand Mattei püspök már megjegyezte, hogy a közösség kezd függetlenné válni, és elrendelte külön szentmise tartását Ta' Ċiangura kápolnájában. A templom alapkövét 1886-ban tették le, 1889-ben szentelték fel. San Lawrenz 1893. március 15-én lett önálló egyházközség. 1994 óta Málta helyi tanácsainak egyike.

A helyi tanács Európai Uniós támogatással különböző energiatakarékos megoldások bevezetésén dolgozik, amelynek keretében többek között ingyenesen napelemes vízmelegítőkkel szerelték fel a település épületeit.[3] Nemrég felújították a Dwejrába vezető utat és az őrtornyot is. A turisták számára nemcsak látnivalói vonzóak. Itt áll Gozo egyik legelőkelőbb szállodája, a Kempinski San Lawrenz Resort and Spa, amely nemzetközi hírességek körében is ismert.

Önkormányzata[szerkesztés]

San Lawrenz önkormányzata az öttagú helyi tanács. A jelenlegi, hatodik tanács 2012 óta van hivatalban.[4]

Polgármesterei:

 • Noel Formosa (1994-2012)
 • Anthony Formosa (Nemzeti Párt, 2012-)

Dwejra[szerkesztés]

A tengerparti kápolna Dwejránál

Gozo egyik legszebb tája a nyugati parton a beltenger partján álló épületről elnevezett Dwejra-öböl. A harmadkori üledékből felépülő terület gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik, különleges természeti értékei az Qawra (Inland Sea, egy 400 méter átmérőjű mélyedésben kialakult beltenger,) és a Generális-szikla (Il-Ġebla tal-Ġeneral, vagy Fungus Rock, Gomba-szikla).

Koordinátái: 36° 03' 11", 14° 11' 28"

Nevezetességei[szerkesztés]

Ta' Dbieġi Crafts Village
 • Szt. Lőrinc-plébániatemplom: a hagyomány szerint a régi kápolna építésekor csoda történt: forrás tört fel a közelben, majd amikor az építkezés befejeződött, kiapadt.
 • Ta' Dbieġi Crafts Village: a falu szélén található területen a legkülönfélébb hagyományos mesterségeket űzik, a látogatók megtekinthetik a munkafolyamatokat és vásárolhatnak az elkészült termékekből
 • Karácsonykor a község több mint felével együtt két órás színjátékban adják elő Jézus születését.

Kultúra[szerkesztés]

Színtársulata az Għaqda Drammatika San Lawrenz (1969). A második világháború utáni években az akkori plébános színjátékot szervezett karácsony estére, amelyben előadták Jézus születését (It-Twelid ta' Ġesu Bambin). 1969-ben George Borġ megtalálta az akkori kosztümöket, innen kapott ihletet, hogy színtársulatot alapítson. 1983 óta újra előadják a színdarabot szentestéken.

Néptánc-együttese a húsz tagú Ta' Ċiangura Folkgroup, amely 2003 óta belföldön és külföldön is gyakran fellép.

Sport[szerkesztés]

Labdarúgó-klubja a St. Laurence Spurs Football Club (1968, St. Laurence FC néven). Jelenleg a gozói bajnokságban játszik.

Közlekedés[szerkesztés]

Autóval Rabat felől Għarb előtt balra fordulva közelíthetjük meg. Az utóbbi években több utat felújítottak. Rabat felől a 91-es busz közlekedik erre.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Jelentése: Az Úr az én védelmezőm
 2. http://www.webcitation.org/6ZSEwl5UZ
 3. Costa, Franco: Maltese local councils (angol nyelven). (Hozzáférés: 2010. április 12.)
 4. The council elections at a glance”, Times of Malta, 2012. március 11. (Hozzáférés ideje: 2013. szeptember 4.) (angol nyelvű) 

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz San Lawrenz témájú médiaállományokat.
 • Dwejra (angol nyelven). San Lawrenz Local Council. (Hozzáférés: 2010. szeptember 13.)
 • Local councils: San Lawrenz (máltai és angol nyelven). Department for Local Government. (Hozzáférés: 2010. június 20.)