San Lawrenz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
San Lawrenz
A Szt. Lőrinc plébániatemplom
A Szt. Lőrinc plébániatemplom
San Lawrenz címere
San Lawrenz címere
San Lawrenz zászlaja
San Lawrenz zászlaja
Mottó: Dominus protectio mea[1]
Közigazgatás
Ország  Málta
Rang Helyi tanács
Polgármester Noel Formosa (Nemzeti Párt, 1994 óta)
Irányítószám SLZ
Testvérvárosok
Ünnep Szent Lőrinc (augusztus 10.)
Népesség
Teljes népesség 748 fő (2014. márc. 31.)[2]
Népsűrűség 132,23 fő/km²
Földrajzi adatok
Tengerszint feletti magasság 195 m
Terület 4,53 km²
Időzóna EET, UTC+1
Elhelyezkedése
San Lawrenz (Málta)
San Lawrenz
San Lawrenz
Pozíció Málta térképén
é. sz. 36° 03′ 18″, k. h. 14° 12′ 15″Koordináták: é. sz. 36° 03′ 18″, k. h. 14° 12′ 15″
San Lawrenz weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz San Lawrenz témájú médiaállományokat.

San Lawrenz (angol nevén Saint Lawrence) község és helyi tanács a máltai Gozo szigetének nyugati szélén található. Lakossága 599 fő (2005).

Története[szerkesztés]

A község három domb, a Ta' Għammar, a Ta' Gelmus és a Ta' Dbieġi között fekszik. Utóbbi Gozo legmagasabb pontja (195 m). A föníciaiak jelenlétéről egy lakóház és egy Kr.e. 300 körülre datálható szentély (Ras il-Wardijánál) maradványai tanúskodnak. A terület középkori neve Ta' Ċiangura volt, és egy kápolna állt itt, amely már a Gozo kiürítése (1551) előtti összeírásokban is szerepelt. 1665-ben felújították. 1651-ben Jean Paul Lascaris-Castellar nagymester utasítására őrtorony (Dwejra Tower) épült az öböl felett, hogy a tengert figyelje és a Generális-sziklát őrizze.

A község kezdetben Għarb része volt, ám 1809-ben Ferdinand Mattei püspök már megjegyezte, hogy a közösség kezd függetlenné válni, és elrendelte külön szentmise tartását Ta' Ċiangura kápolnájában. A templom alapkövét 1886-ban tették le, 1889-ben szentelték fel. San Lawrenz 1893. március 15-én lett önálló egyházközség. 1994 óta Málta helyi tanácsainak egyike.

A helyi tanács Európai Uniós támogatással különböző energiatakarékos megoldások bevezetésén dolgozik, amelynek keretében többek között ingyenesen napelemes vízmelegítőkkel szerelték fel a település épületeit.[3] Nemrég felújították a Dwejrába vezető utat és az őrtornyot is. A turisták számára nemcsak látnivalói vonzóak. Itt áll Gozo egyik legelőkelőbb szállodája, a Kempinski San Lawrenz Resort and Spa, amely nemzetközi hírességek körében is ismert.

Önkormányzata[szerkesztés]

San Lawrenz önkormányzata az öttagú helyi tanács. A jelenlegi, hatodik tanács 2012 óta van hivatalban.[4]

Polgármesterei:

 • Noel Formosa (1994-2012)
 • Anthony Formosa (Nemzeti Párt, 2012-)

Dwejra[szerkesztés]

A tengerparti kápolna Dwejránál

Gozo egyik legszebb tája a nyugati parton a beltenger partján álló épületről elnevezett Dwejra-öböl. A harmadkori üledékből felépülő terület gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik, különleges természeti értékei az Qawra (Inland Sea, egy 400 méter átmérőjű mélyedésben kialakult beltenger,) és a Generális-szikla (Il-Ġebla tal-Ġeneral, vagy Fungus Rock, Gomba-szikla).

Koordinátái: 36° 03' 11", 14° 11' 28"

Nevezetességei[szerkesztés]

Ta' Dbieġi Crafts Village
 • Szt. Lőrinc-plébániatemplom: a hagyomány szerint a régi kápolna építésekor csoda történt: forrás tört fel a közelben, majd amikor az építkezés befejeződött, kiapadt.
 • Ta' Dbieġi Crafts Village: a falu szélén található területen a legkülönfélébb hagyományos mesterségeket űzik, a látogatók megtekinthetik a munkafolyamatokat és vásárolhatnak az elkészült termékekből
 • Karácsonykor a község több mint felével együtt két órás színjátékban adják elő Jézus születését.

Kultúra[szerkesztés]

Színtársulata az Għaqda Drammatika San Lawrenz (1969). A második világháború utáni években az akkori plébános színjátékot szervezett karácsony estére, amelyben előadták Jézus születését (It-Twelid ta' Ġesu Bambin). 1969-ben George Borġ megtalálta az akkori kosztümöket, innen kapott ihletet, hogy színtársulatot alapítson. 1983 óta újra előadják a színdarabot szentestéken.

Néptánc-együttese a húsz tagú Ta' Ċiangura Folkgroup, amely 2003 óta belföldön és külföldön is gyakran fellép.

Sport[szerkesztés]

Labdarúgó-klubja a St. Laurence Spurs Football Club (1968, St. Laurence FC néven). Jelenleg a gozói bajnokságban játszik.

Közlekedés[szerkesztés]

Autóval Rabat felől Għarb előtt balra fordulva közelíthetjük meg. Az utóbbi években több utat felújítottak. Rabat felől a 91-es busz közlekedik erre.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Jelentése: Az Úr az én védelmezőm
 2. http://www.webcitation.org/6ZSEwl5UZ
 3. Costa, Franco: Maltese local councils (angol nyelven). (Hozzáférés: 2010. április 12.)
 4. The council elections at a glance”, Times of Malta, 2012. március 11. (Hozzáférés ideje: 2013. szeptember 4.) (angol nyelvű) 

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz San Lawrenz témájú médiaállományokat.
 • Dwejra (angol nyelven). San Lawrenz Local Council. (Hozzáférés: 2010. szeptember 13.)
 • Local councils: San Lawrenz (máltai és angol nyelven). Department for Local Government. (Hozzáférés: 2010. június 20.)