Marsaxlokk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marsaxlokk
Marsaxlokk kikötője
Marsaxlokk kikötője
Marsaxlokk címere
Marsaxlokk címere
Marsaxlokk zászlaja
Marsaxlokk zászlaja
Mottó: Portus Herculis[1]
Közigazgatás
Ország Málta
Rang Helyi tanács
Polgármester Stephen Caruana (Munkáspárt, 2007 óta)
Irányítószám MXK
Testvérvárosok
Ünnep Pompeii Boldogasszony (július 5. vasárnapja vagy augusztus 1. vasárnapja)
Népesség
Teljes népesség3534 fő (2014. márc. 31.)[2]
Népsűrűség680,47 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület4,71 km²
Időzóna EET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 35° 50′ 30″, k. h. 14° 32′ 41″Koordináták: é. sz. 35° 50′ 30″, k. h. 14° 32′ 41″
Marsaxlokk weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Marsaxlokk témájú médiaállományokat.

Marsaxlokk Málta egyik legkeletibb helyi tanácsa. Lakossága 3205 fő (2005). Neve a föníciai eredetű marsa (kikötő) és xlokk (délkelet) szavakból ered. Olasz neve Marsa Scirocco.

Története[szerkesztés]

A San Luċjan Tower
Fort Delimara a tenger felől

A közeli Tas-Silġ dombján egy Tarxien-fázisból származó neolitikus templom romjai találhatók. A dombon később Asztarté/Héra szent helye volt. A hely egészen a 4. századig szolgálta Héra kultuszát, amikortól valószínűleg keresztény célokra használták. Ezt az épületet az arabok mecsetté, majd a normannok ismét keresztény templommá alakították át.

A hagyomány szerint a föníciaiak itt léptek először Málta földjére. Attól kezdve kis kikötő működött itt. 1932-ben római fürdő romjaira bukkantak a közelben. 1565-ben a Nagy ostrom előtt itt szálltak partra a török seregek. 1611-ben Alof de Wignacourt nagymester tornyot építtetett a kikötő fölött (Torri ta' San Luċjan), amely sikerrel vert vissza egy török partraszállást 1614. július 6-án. Martín de Redín nagymester (1657-1660) újabb két tornyot építtetett a községtől nyugatra (Delimara Tower és Xrobb l-Għaġin Tower). Temploma 1682-ben épült. 1718-ban Brichelot és Bremond térképén az öböl Cal.a Marsa Siroco, Delimara Dilimaro néven szerepel, emellett megtalálható az erőd (Castelo) is. Hasonlóképpen itt szállt partra Napoléon francia tábornok megszálló serege. A város a 20. századig apró kikötő maradt, lakossági adat először 1890-ből áll rendelkezésre, ekkor 210-en lakták. 1994 óta Málta egyik helyi tanácsa.

A város ma[szerkesztés]

A város megélhetését hagyományosan a halászat biztosította (kardhal, tonhal, aranymakréla). Málta belföldi halellátásának jelentős része ma is a marsaxlokki halászoktól származik, amit hét közben Valletta halpiacára szállítanak, vasárnap azonban a hagyományos halpiacot tartják a helyi kikötőben. Az utóbbi évtizedekben a part mentén haléttermek nyíltak, hogy a turisták egyre növekvő igényét kiszolgálják.

A város régi formájában megőrzött kikötőjével és csónakjaival az ország egyik legkeresettebb látványossága. A kikötő mentén standokon kínálják a turistáknak a Máltával kapcsolatos termékeket, ezek között a különlegességektől a bóvliig minden megtalálható. 2011-től a Xrobb l-Għaġin félsziget természetvédelem alatt áll (Xrobb l-Għaġin Nature Park).[3]

Turisztikai jelentősége mellett a város ad otthont Málta új erőművének (Delimara Plant).

Önkormányzata[szerkesztés]

Marsaxlokk öttagú helyi tanács vezetésével működik. A jelenlegi, hatodik tanács 2012 óta van hivatalban.[4]

Polgármesterei:

 • Dr. Paul Sciriha (1994-1998)
 • Carmelo Bugeja (1998-2004)
 • Edric Micallef (Nemzeti Párt, 2004-2007)
 • Stephen Caruana (Munkáspárt, 2007-2012)
 • Edric Micallef (Nemzeti Párt, 2012-)

Nevezetességei[szerkesztés]

A Szent Péter-templom
Dekoráció festa idején
Ozirisz-szemek egy dgħajsán
 • Szent Péter-plébániatemplom: Lorenzo Gafà alkotása
 • It-Torri ta' San Luċjan (St. Lucian Tower): 1611-ben építtette Alof de Wignacourt nagymester a Marniżi-félszigetre. A torony ma a Nemzeti Tengerbiológiai Kutatóközpontnak ad otthont, előzetes kérésre látogatható
 • Xrobb l-Għaģin Nature Park: A 2011. április 8-án megnyitott park a félsziget természeti értékeinek védelmére és bemutatására létesült. A park létesítésekor 15 000 fát ültettek a területen, ezen kívül épült egy öko-ház, amely oktatási célokat is szolgál. A parkot a Nature Trust, az erőforrásokért és vidékfejlesztésért felelős minisztérium és az egyetem közösen működteti.[3]
 • Il-Ballut ta' Marsaxlokk: A Xatt is-Sajjiedánál található partszakasz egyike a máltai szigeteken fennmaradt kevés édes-sós mocsárnak. Az esős időszakban édesebb, száraz hónapokban szélsőségesen sóssá váló mocsárvidék számos különleges növény- és állatfaj otthona. Jelenleg a Natura 2000 program keretében védelem alatt áll.[5]
 • A kikötőben horgonyzó luzzuk, dgħajsák és khajjikok jellegzetes "Ozirisz-szemeikkel"
 • Halpiac (vasárnaponként)

Kultúra[szerkesztés]

Band clubja a Pompei Band Club.

Egyházi szervezetei:

 • M.U.S.E.U.M.
 • Sorijiet ta' Ġesu Nazzarenu
 • Sorijiet Tereżjani

Sport[szerkesztés]

Sportegyesületei:

 • Atlétika: Marsaxlokk Freeport A.S.C.
 • Labdarúgás: Marsaxlokk Football Club

Közlekedés[szerkesztés]

Közúton a repülőtér és Tarxien felől megközelíthető.

Autóbuszjáratai (2018. decemberi adatok):[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Jelentése: Herkules kikötője
 2. http://www.webcitation.org/6ZSEwl5UZ
 3. a b Xrobb l-Ghagin Nature Park inaugurated”, Times of Malta, 2011. április 8.. [2011. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2011. április 9.) (angol nyelvű) 
 4. The council elections at a glance”, Times of Malta, 2012. március 11. (Hozzáférés ideje: 2013. szeptember 4.) (angol nyelvű) 
 5. Il-Ballut ta' Marsaxlokk”, Times of Malta, 2011. április 12. (angol nyelvű) 
 6. Malta Public Transport. publictransport.com.mt. [2015. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 26.)

Források és irodalom[szerkesztés]

Commons:Category:Marsaxlokk
A Wikimédia Commons tartalmaz Marsaxlokk témájú médiaállományokat.