Marsaxlokk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marsaxlokk
Marsaxlokk kikötője
Marsaxlokk kikötője
Marsaxlokk címere
Marsaxlokk címere
Marsaxlokk zászlaja
Marsaxlokk zászlaja
Mottó: Portus Herculis[1]
Közigazgatás
Ország Málta
RangHelyi tanács
PolgármesterStephen Caruana (Munkáspárt, 2007 óta)
IrányítószámMXK
Testvérvárosok
ÜnnepPompeii Boldogasszony (július 5. vasárnapja vagy augusztus 1. vasárnapja)
Népesség
Teljes népesség3534 fő (2014. márc. 31.)[2]
Népsűrűség680,47 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület4,71 km²
IdőzónaEET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 35° 50′ 30″, k. h. 14° 32′ 41″Koordináták: é. sz. 35° 50′ 30″, k. h. 14° 32′ 41″
Marsaxlokk weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Marsaxlokk témájú médiaállományokat.

Marsaxlokk Málta egyik legkeletibb helyi tanácsa. Lakossága 3205 fő (2005). Neve a föníciai eredetű marsa (kikötő) és xlokk (délkelet) szavakból ered. Olasz neve Marsa Scirocco.

Története[szerkesztés]

A San Luċjan Tower
Fort Delimara a tenger felől

A közeli Tas-Silġ dombján egy Tarxien-fázisból származó neolitikus templom romjai találhatók. A dombon később Asztarté/Héra szent helye volt. A hely egészen a 4. századig szolgálta Héra kultuszát, amikortól valószínűleg keresztény célokra használták. Ezt az épületet az arabok mecsetté, majd a normannok ismét keresztény templommá alakították át.

A hagyomány szerint a föníciaiak itt léptek először Málta földjére. Attól kezdve kis kikötő működött itt. 1932-ben római fürdő romjaira bukkantak a közelben. 1565-ben a Nagy ostrom előtt itt szálltak partra a török seregek. 1611-ben Alof de Wignacourt nagymester tornyot építtetett a kikötő fölött (Torri ta' San Luċjan), amely sikerrel vert vissza egy török partraszállást 1614. július 6-án. Martín de Redín nagymester (1657-1660) újabb két tornyot építtetett a községtől nyugatra (Delimara Tower és Xrobb l-Għaġin Tower). Temploma 1682-ben épült. 1718-ban Brichelot és Bremond térképén az öböl Cal.a Marsa Siroco, Delimara Dilimaro néven szerepel, emellett megtalálható az erőd (Castelo) is. Hasonlóképpen itt szállt partra Napoléon francia tábornok megszálló serege. A város a 20. századig apró kikötő maradt, lakossági adat először 1890-ből áll rendelkezésre, ekkor 210-en lakták. 1994 óta Málta egyik helyi tanácsa.

A város ma[szerkesztés]

A város megélhetését hagyományosan a halászat biztosította (kardhal, tonhal, aranymakréla). Málta belföldi halellátásának jelentős része ma is a marsaxlokki halászoktól származik, amit hét közben Valletta halpiacára szállítanak, vasárnap azonban a hagyományos halpiacot tartják a helyi kikötőben. Az utóbbi évtizedekben a part mentén haléttermek nyíltak, hogy a turisták egyre növekvő igényét kiszolgálják.

A város régi formájában megőrzött kikötőjével és csónakjaival az ország egyik legkeresettebb látványossága. A kikötő mentén standokon kínálják a turistáknak a Máltával kapcsolatos termékeket, ezek között a különlegességektől a bóvliig minden megtalálható. 2011-től a Xrobb l-Għaġin félsziget természetvédelem alatt áll (Xrobb l-Għaġin Nature Park).[3]

Turisztikai jelentősége mellett a város ad otthont Málta új erőművének (Delimara Plant).

Önkormányzata[szerkesztés]

Marsaxlokk öttagú helyi tanács vezetésével működik. A jelenlegi, hatodik tanács 2012 óta van hivatalban.[4]

Polgármesterei:

  • Dr. Paul Sciriha (1994-1998)
  • Carmelo Bugeja (1998-2004)
  • Edric Micallef (Nemzeti Párt, 2004-2007)
  • Stephen Caruana (Munkáspárt, 2007-2012)
  • Edric Micallef (Nemzeti Párt, 2012-)

Nevezetességei[szerkesztés]

A Szent Péter-templom
Dekoráció festa idején
Ozirisz-szemek egy dgħajsán
  • Szent Péter-plébániatemplom: Lorenzo Gafà alkotása
  • It-Torri ta' San Luċjan (St. Lucian Tower): 1611-ben építtette Alof de Wignacourt nagymester a Marniżi-félszigetre. A torony ma a Nemzeti Tengerbiológiai Kutatóközpontnak ad otthont, előzetes kérésre látogatható
  • Xrobb l-Għaģin Nature Park: A 2011. április 8-án megnyitott park a félsziget természeti értékeinek védelmére és bemutatására létesült. A park létesítésekor 15 000 fát ültettek a területen, ezen kívül épült egy öko-ház, amely oktatási célokat is szolgál. A parkot a Nature Trust, az erőforrásokért és vidékfejlesztésért felelős minisztérium és az egyetem közösen működteti.[3]
  • Il-Ballut ta' Marsaxlokk: A Xatt is-Sajjiedánál található partszakasz egyike a máltai szigeteken fennmaradt kevés édes-sós mocsárnak. Az esős időszakban édesebb, száraz hónapokban szélsőségesen sóssá váló mocsárvidék számos különleges növény- és állatfaj otthona. Jelenleg a Natura 2000 program keretében védelem alatt áll.[5]
  • A kikötőben horgonyzó luzzuk, dgħajsák és khajjikok jellegzetes "Ozirisz-szemeikkel"
  • Halpiac (vasárnaponként)

Kultúra[szerkesztés]

Band clubja a Pompei Band Club.

Egyházi szervezetei:

  • M.U.S.E.U.M.
  • Sorijiet ta' Ġesu Nazzarenu
  • Sorijiet Tereżjani

Sport[szerkesztés]

Sportegyesületei:

  • Atlétika: Marsaxlokk Freeport A.S.C.
  • Labdarúgás: Marsaxlokk Football Club

Közlekedés[szerkesztés]

Közúton a repülőtér és Tarxien felől megközelíthető.

Autóbuszjáratai (2018. decemberi adatok):[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jelentése: Herkules kikötője
  2. http://www.webcitation.org/6ZSEwl5UZ
  3. a b Xrobb l-Ghagin Nature Park inaugurated”, Times of Malta, 2011. április 8.. [2011. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. április 9.) (angol nyelvű) 
  4. The council elections at a glance”, Times of Malta, 2012. március 11. (Hozzáférés: 2013. szeptember 4.) (angol nyelvű) 
  5. Il-Ballut ta' Marsaxlokk”, Times of Malta, 2011. április 12. (angol nyelvű) 
  6. Malta Public Transport. publictransport.com.mt. [2015. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 26.)

Források és irodalom[szerkesztés]

Commons:Category:Marsaxlokk
A Wikimédia Commons tartalmaz Marsaxlokk témájú médiaállományokat.