Andezit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
andezit
Andezitminta felszíne
Andezitminta felszíne
Adatok
Képződés típusa magmás
Képződés helye kiömlési
Szerkezet porfiros, holokristályos
Szövet iránytalan
Vegyi összetétel semleges
Ásványos összetétel telített
Fajsúly2200–2650 kg/m³
Előfordulás szinorogén vulkanizmus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz andezit témájú médiaállományokat.

Az andezit felszínre kerülő láva kihűlése, megszilárdulása után keletkező kőzet. A semleges (SiO2 tartalma ~56–63%), kiömlési vulkanikus kőzetek közé sorolják, de az 5 km-nél nem mélyebben megrekedő ilyen összetételű kőzet is andezit. E mélység alatt kismélységi, neve dioritporfir, nagymélységi változata a diorit. Ha kora meghaladja a 65 millió évet (paleovulkanit), akkor dioritporfirit a neve. Nagyrészt plagioklászföldpátból és színes ásványokból (biotit, amfibol, piroxének) áll. A fiatal gyűrt hegységekben nagy mennyiségben megtalálható. Nevét az Andok-hegységről kapta.[1]

Magyarországon megtalálható a Börzsönyben, a Cserhátban, a Mátrában, a Zempléni- és a Visegrádi-hegységben. Évszázadok óta kedvelt az emberek körében, mivel bányászata kevesebb munkával jár, mint más kőzetek kitermelése, hiszen nagyrészt a felszínen található. Az andezit törmelékes szerkezetű változata az andezittufa, lávából és hamuból jön létre.

Keletkezése[szerkesztés]

Az andezit a felszínre került magma megszilárdulása (900–1100 °C) után keletkezik.

Jellemzői[szerkesztés]

  • Szín: barnás-szürke, szürke, sötétszürke, fekete.
  • Az andezit a Kárpát-medence egyik leggyakoribb vulkanikus kőzete, bár a vegyelemzések gyakran vezetnek dácittá sorolásukhoz, mivel megjelenésük nagyon hasonló lehet. A pontos szilícium-tartalom dönti el, hogy a kőzet andezit, trachit vagy dácit.

Az andezit előfordulása más bolygókon[szerkesztés]

Az andezit olyan kőzettípus, amely más bolygón is megtalálható a Naprendszerben. Ma már a Marsról is ismerünk andezites összetételű kőzeteket a MER űrszondák mérései alapján. A meteoritok körében is találtak már olyan ásványtársulást, amelyik andezites jellegű. Igaz azonban, hogy ez a földi boninitre hasonlít inkább, amely az andezitnek egy nagy magnézium tartalmú változata. Tokiótól délre, a Bonin-szigeteken fordul elő, Japánban, onnan kapta a nevét is.

További információ: magmás kőzetek

Felhasználás[szerkesztés]

  • útépítéseknél (betonburkolatban és aszfaltburkolatban zúzalékanyag)
  • burkolóanyag (járólapok, térkövek készítése)
  • falazóanyag
  • vasúti ágyazat alapanyaga
  • házak alapozása

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fülöp József: Rövid kémiai értelmező és etimológiai szótár. Celldömölk: Pauz–Westermann Könyvkiadó Kft. 1998. 17. o. ISBN 963 8334 96 7  

További információk[szerkesztés]