Biotit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Biotit
Biotite-63978.jpg
Általános adatok
Képlet K(Mg, Fe2+)3(Al, Fe3+)Si3O10(OH, F)2
Kristályrendszermonoklin
Ásványrendszertani besorolás
OsztálySzilikátásványok
Azonosítás
Megjelenés táblás vagy rövidprizmás kristályok
Szín sötétzöld, barna, fekete, vörösesbarna, világossárga, szürkéssárga, barnászöld, barna
Fény félig fémes, hasadási lapon gyöngyház
Átlátszóság áttetsző
Keménység 2.5-3
Hasadás tökéletes
Törés egyenetlen
A Wikimédia Commons tartalmaz Biotit témájú médiaállományokat.


A biotit, vagy macska-arany, mely az arany színére emlékeztet, nevét Jean Baptiste Biot (1774-1862) a francia mineralógusról és fizikusról kapta. A biotit a fekete csillám-ásványi anyagok nagy csoportjához tartozik, amelyek gyakran megtalálhatóak a metamorfikus kőzetekben. Ezek közé tartozik az annit, flogopit, sziderofillit, fluorannit, eastonit és még sok más. Ezek a kémiai összetételben különbözőek, de nagyon hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkező lapos szilikátásványok.

Törésmutató[szerkesztés]

nα = 1.565–1.625

nβ = 1.605–1.675

nγ = 1.605–1.675

Előfordulás[szerkesztés]

Regionális metamorfózist szenvedett palákban és gneiszekben, illetve kontaktmetamorf kőzetekben. Gránitokban, nefelinszienitekben, ritkábban kiömlési magmás kőzetekben (pl. riolitokban és bazaltokban). A káliumos hidrotermás átalakulás egyik jellemző ásványa. Üledékekben törmelékes alkotó. Hazánkban a Magas-Tátrában, Telkibánya térségében, valamint Uzsa, Velence, Zalaszántó, Zalahaláp, Szokolya, Tállya, Tarcal, Komló, Mórágy, és Kemence területén van jelen. Ezen kívül Kanada és Észak-Karolina környékén lehet rábukkanni. A legnagyobb dokumentált biotit kristályra Norvégiában leltek.

Felhasználás[szerkesztés]

A biotit elenyésző számban jelen van a kereskedelemben. A festékeknél töltőanyagként használják. Valamint az aszfaltozásnál pedig nem tapadó felületi bevonatként van használatban.

A másik "bolond arany"[szerkesztés]

Az arany tálban lángoló néhány biotit darabka fényes bronzszínű tükröződést eredményez a serpenyőben, amikor napfény éri őket. Ezek a reflexiók megcsalhatják a tapasztalatlan embert azzal a gondolattal, hogy aranyat talált. Ha visszanyeri a nyugalmát, eltávolítja az egyik porszemet a serpenyőből, és megböki egy tűvel, ami eltörik. Tehát nem arany. Az emberek gyorsan megtanulnak tesztelni, mielőtt "aranyat" kiáltanak - ami valószínűleg nem jó ötlet, még akkor sem, ha aranyat találtak, mert vonzza a nem kívánt látogatókat az aranymosó helyre. A biotit kisméretű darabjai szintén izgalmat okozhatnak, amikor megfigyelhetők a sziklákban. Bronz színű visszatükröződéseik megcsalhatják a tapasztalatlan megfigyelőket, mivel az apró aranyszínű darabkák jelen vannak. Ismét a teszt lehet a gyors segítség.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]